Reporter: Care sunt povocările specifice pieţei locale de automatizări industriale şi sisteme de măsurare?
Ion Andronache: Piaţa de automatizări s-a micşorat considerabil în ultimii ani. Pe de o parte din cauza crizei economice şi a preţului scăzut al petrolului, dar şi pe fondul dezindustrializării masive a României. Sunt tot mai puţine proiecte, care sunt de obicei câştigate de firme străine (în cazul licitaţiilor organizate de firmele străine prezente în România) sau de firme slabe din punct de vedere profesional, care vin cu preţuri de dumping la licitaţiile publice. Asistăm, din păcate, la o deprofesionalizare a firmelor româneşti, cele mai multe se orientează către lucrări slabe din punct de vedere tehnic (întins cabluri, turnat betoane, săpat sanţuri...etc.), de cele mai multe ori ca subcontractanţi pentru firme străine.
Reporter: Cum au evoluat afacerile Syscom 18 în ultimii ani? Cum aţi reuşit să tineţi compania pe profit, în anii de criză?
Ion Andronache: Au fost ani foarte grei, cifra de afaceri a oscilat în jurul a 10 milioane de euro pe an. Profitul a fost ca şi inexistent. A trebuit să renunţăm din păcate la mulţi angajaţi şi să reducem drastic cheltuielile.
Reporter: În ultimii ani v-aţi îndreptat din ce în ce mai mult atenţia către export. Ne-aţi spus că piaţa internă s-a deteriorat şi că multe licitaţii sunt câştigate de firme neserioase care câştigă cu preţuri foarte mici şi realizând lucrări proaste. S-a schimbat ceva în ultima perioadă, după declanşarea şi intensificarea luptei anticorupţie?
Ion Andronache: Nu s-a schimbat nimic. Aici este vorba numai şi numai de seriozitate. Practic, nu există căi legale pentru a împiedica aranjarea unei licitaţii. Îmi aduc aminte de anii '90 sau începutul anilor 2000. Şi atunci se organizau licitaţii şi erau câştigate de firme serioase şi se făceau proiecte serioase. Nu era nevoie să întocmeşti tone de hârtii şi să vii cu o grămadă de justificări. Existau, însă, oameni serioşi în managementul companiilor de stat şi în administraţie. Din păcate, calitatea acestora a scăzut în fiecare an şi după fiecare rând de alegeri.
Ne orientăm tot mai mult către export pentru că acolo putem realiza proiecte de mare valoare tehnică.
Reporter: Cum au evoluat exporturile companiei?
Ion Andronache: În medie exportăm de circa 1,5-2 milioane de euro pe an şi dorim să creştem această valoare. Din păcate, preţul redus al petrolului a redus investiţiile şi în zona Golfului şi în Africa. Insistăm în continuare pe aceste zone, avem un plan de dezvoltare, dar este foarte greu, resursele financiare fiind reduse.
Reporter: Ce aplicaţii se cer în proiectele internaţionale?
Ion Andronache: Exportăm sisteme fiscale de măsurare pentru gaze sau produse petroliere şi sisteme SCADA, sisteme dezvoltate şi produse exclusiv de firma noastră. De cele mai multe ori, livrăm ca subcontractori pentru contractorii mari. Am fi vrut să abordăm şi alte proiecte mai mari, care implică mai multe discipline, dar nu am găsit parteneri români deschişi la astfel de colaborări.
Reporter: Cum vedeţi oportunitatea de finanţare prin piaţa de capital? O aveţi în vedere? Ce părere aveţi despre piaţa noastră de capital?
Ion Andronache: Nu avem în vedere nici o finanţare prin piaţa de capital din România şi personal, am o părere destul de proastă asupra acestei pieţe. Probabil că vor mai trece mulţi ani până când vom avea investitori seriosi şi maturi.
Reporter: Ce măsuri aţi vrea să vedeţi de la autorităţi pentru încurajarea mediului de afaceri?
Ion Andronache: Nu ne aşteptăm la niciun fel de ajutor din partea autorităţilor. Tot ce putem spera este să ne pună cât mai puţine piedici. Şi ca să fiu bine înţeles, vă dau un exemplu. Avem un contract în Turkmenistan printr-o firmă din Istanbul. Am solicitat Ambasadei României viza pentru câţiva ingineri turci, explicându-le că avem deja un contract semnat. După câteva săptămâni în care nu s-a primit niciun răspuns, turcii au depus cerere de viză Schengen la ambasada Franţei, au luat-o în câteva zile şi au venit în România.
Reporter: Ce măsuri aţi vrea să vedeţi pentru încurajarea capitalului autohton?
Ion Andronache: Cred că această problemă ar fi trebuit rezolvată acum 15 ani. Acum este mult prea târziu, multe firme româneşti au fost distruse (sau au fost vândute) din cauza competiţiei neloiale cu firmele străine active în România. Acum sunt puţine proiecte, iar firmele străine au învăţat deja toate "metehnele" româneşti. Sunt deja mult mai "profesionişti" decât firmele româneşti. Singurul lucru care se mai poate face este sprijinirea firmelor româneşti la export. Gândindu-mă însă la calitatea oamenilor din instituţiile româneşti, cred că sunt foarte slabe speranţe.