INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE: AMBASADORUL IRANULUI "Sistemul de apărare israelian "Iron Dome" şi-a demonstrat slăbiciunile"

Ancuţa Stanciu, Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 noiembrie 2012

"Sistemul de apărare israelian "Iron Dome" şi-a demonstrat slăbiciunile"

"Benjamin Netanyahu a declanşat luptele sperând că acest lucru îl va ajuta să câştige alegerile"

Europeanul de rând plăteşte pentru sancţiunile impuse Iranului

Excelenţa Sa Dr. Bahador Aminian Jazi, ambasadorul Republicii Islamice Iran în România

Reporter: Excelenţă, cum vede Iranul acordul de încetare a focului încheiat între Israel şi Hamas?

Dr. Bahador Aminian Jazi: Înainte de toate, aş dori să îmi exprim regretul pentru faptul că, în urma conflictului din Fâşia Gaza, au murit peste 160 de palestinieni, iar cel puţin 1.500 au fost răniţi. Din nefericire, presa internaţională nu a avut o reacţie potrivită cu privire la această situaţie. Nu s-a vorbit suficient despre aceste pierderi de vieţi omeneşti, ceea ce arată că presa aplică o dublă măsură. Oamenii care au murit în Gaza au aceleaşi drepturi cu toţi oamenii din această lume şi, din acest motiv, ar trebui să avem o reacţie potrivită. UNICEF a anunţat că zeci de copii au murit, iar numărul celor răniţi este de câteva sute.

Lipsa de reacţie faţă de moartea acestor oameni reprezintă o tragedie. În special, în Europa, oamenii nu doresc să îşi aminteas-că toate ororile prin care a trecut poporul palestinian, iar acest lucru reprezintă o consecinţă a comportamentului presei din ţările occidentale.

În ceea ce priveşte acordul de încetare a focului, consider că acesta reprezintă o mare victorie a palestinienilor şi o mare înfrângere pentru expansionismul israelian.

Israel a început un război împotriva unor oameni nevinovaţi şi nu cred că se aştepta la o reacţie atât de puternică. În final, după opt zile de presiune continuă asupra palestinienilor, israelienii au fost nevoiţi să accepte încetarea focului.

Este o mare realizare a palestinienilor, care trebuie felicitaţi pentru rezistenţa lor.

Reporter: Preşedintele Israelului, Shimon Peres, a acuzat Iran că ar susţine grupările extremiste din Fâşia Gaza şi ar furniza arme către toate grupările care se luptă pentru a obţine conducerea în teritorii. Cum comentaţi aceste acuzaţii?

Dr. Bahador Aminian Jazi: Iran, împreună cu alte ţări, a declarat că susţine rezistenţa palestiniană. Când cineva ocupă un teritoriu care aparţine altcuiva, ucigând oameni nevinovaţi şi ducând o politică de instaurare a tiraniei, cineva trebuie să facă ceva în acest sens.

Noi suntem împotriva ocupaţiei şi îi susţinem pe cei care se opun ei. Însă această susţinere are înţelesuri diferite. Îi sprijinim pe palestinieni din punct de vedere politic şi psihologic utilizând toate mijloacele legale pe care le avem la dispoziţie. Israel este susţinut de multe ţări, care îi oferă arme cu care omoară oameni nevinovaţi, iar nimeni nu spune nimic despre acest lucru. Mişcarea palestiniană de rezistenţă are nevoie de susţinere, nu doar din partea Iran sau a lumii islamice, ci a tuturor celor care iubesc dreptatea. Însă acest sprijin trebuie să vină într-un cadru legal.

Reporter: Unii analişti consideră că Iran va fi mai precaută în poziţia sa faţă de Israel, deoarece conflictul din Fâşia Gaza a demonstrat capacităţile de apărare anti-rachetă ale acestuia. Cum vede Iran aceste afirmaţii?

Dr. Bahador Aminian Jazi: Cred că situaţia este exact opusă. Conflictul din Fâşia Gaza a arătat că Iron Dome (n.r. sistemul de apărare anti-rachetă al Israel) nu func-ţionează cum ar trebui. Faptul că unele dintre rachetele palestiniene, care nu sunt foarte sofisticate, au reuşit să treacă de acest scut îi demonstrează slăbiciunile. Israelul a vrut să arate că sistemul său de apărare este de neînvins, dar s-a dovedit că lucrurile nu stau deloc aşa.

Promovarea care s-a făcut la Iron Dome are un rol psihologic. Însă trebuie să privim la ceea ce s-a întâmplat la faţa locului. Unde a fost Iron Dome când rachetele lansate de palestinieni au atins Tel Aviv? Sistemul este şi foarte scump, fiecare rachetă lansată de israelieni costând aproximativ 50.000 euro. Rachetele palestiniene, în schimb, costă doar câteva sute de euro. Armamentul palestinian nu este foarte sofisticat, având în vedere că este fabricat în Gaza, în "închisoarea" lor, pentru că Israelul a transformat Fâşia Gaza într-o închisoare pentru palestinieni. Aici au pus la punct o tehnologie destul de modestă, cu care au reuşit, totuşi, să atingă Tel Aviv. Acest lucru nu poate să reprezinte un succes pentru Israel. Deşi Israel încearcă să promoveze ideea că Iron Dome a înregistrat un succes, părerea mea este că, de fapt, sistemul a avut parte de un eşec total.

Mă întrebaţi dacă Iranul ar trebui să fie mai precaut. Răspunsul meu este nu, Israel este cel care ar trebui să fie mai atent. Avem o tehnologie mult mai bună decât palestinienii, rachetele noastre sunt total diferite de ale lor. Rachetele de tip Fajr-5, fabricate de palestinieni, nu reprezintă arme din cea mai nouă generaţie, noi am folosit această tehnologie în urmă cu câţiva ani.

Când Israel nu a putut rezista în faţa armelor palestiniene, cum crede că ar putea rezista în faţa celor iraniene? Nu cred că Israel va mai avea acelaşi ton faţă de Iran, după acest conflict. Dacă doar una dintre rachetele iraniene, despre care toată lumea ştie cât sunt de puternice, ar lovi Tel Aviv, ar crea panică în Israel.

Noi nu vrem să intrăm în niciun război, să folosim forţa militară în nicio situaţie. Dar ne vom apăra, dacă suntem atacaţi, la fel cum o fac şi palestinienii.

Nu luaţi în seamă propaganda, ci concentraţi-vă asupra faptelor de la faţa locului. Israel este foarte bun la acte de propagandă, la a manipula oamenii, la modificarea datelor, însă faptele nu pot fi schimbate. Iar faptele arată că au fost nevoiţi să accepte un acord de pace care nu le aduce niciun beneficiu concret. Priviţi feţele oficialilor israelieni. Vi se pare că se citeşte victoria pe feţele lor? Priviţi, apoi, şi feţele palestinienilor şi faceţi o comparaţie. De ce a pornit Israel acest război? Pentru a încheia un acord cu Hamas, după opt zile, şi a îi oferi concesii? Nu. A avut alte scopuri, pe care nu le-a atins. De aceea susţin că a fost un eşec, asemeni altora pe care le-a avut în trecut, precum cel cu Hezbollah. În ultimii ani, Israelul a purtat câteva războaie împotriva rezistenţei. Primul război a durat 33 de zile, al doilea a durat 22 de zile, iar al treilea a durat 8 zile. Următorul război va dura şi mai puţin.

Când nu te poţi lupta cu o grupare mică, prinsă într-un teritoriu, cum intenţionezi să te lupţi cu Iran?

Reporter: Mohamed Ali Jafari, conducătorul Gardei Revoluţionare a Iran, a declarat că rachetele Fajr-5, pe care Hamas le utilizează, nu au fost aduse din Iran, ci tehnologia a fost transferată în Fâşia Gaza, afirmaţii care au fost interpretate drept o recunoaştere implicită a faptului că Iran a furnizat arme către Hamas. Ce a dorit domnia sa să spună cu aceste declaraţii?

Dr. Bahador Aminian Jazi: Mohamed Ali Jafari a vrut să afirme că Iran a oferit Hamas tehnologia necesară pentru a construi rachetele. Le-am transferat cunoştinţele necesare pentru a le realiza. Nu le-am furnizat rachetele, nici nu am avea cum să facem acest lucru, pentru că Israel controlează toate graniţele Fâşiei Gaza. Există doar nişte tuneluri subterane care leagă Gaza de Egipt, dar acestea nu pot fi folosite pentru a transporta rachetele, pentru că sunt prea înguste. Noi doar am oferit Hamas asistenţă, însă rachetele sunt construite în interiorul Fâşiei Gaza.

Reporter: Shimon Peres a mai afirmat că Iran se află în concurenţă cu Egipt pentru influenţă în regiunea Orientului Mijlociu şi Apropiat. Potrivit unor analişti, acordul de încetare a focului, în medierea căruia Egipt a jucat un rol important, arată că Iran a pierdut, în favoarea acestuia, din influenţa pe care o avea în relaţia cu Hamas. Cum vede Iran această chestiune?

Dr. Bahador Aminian Jazi: Considerăm că noul Egipt este total diferit de Egiptul din timpul lui Hosni Mubarak. Acum, Egipt are o relaţie mult mai bună cu mişcarea de rezistenţă din Palestina şi poate să joace un rol mult mai important în a o ajuta. Acest lucru nu este împotriva Iran, ci a Israel. Noi avem relaţii foarte bune cu popoarele din regiune. Rolul Egiptului în ajungerea la un acord a fost mult mai constructiv ca în trecut şi noi salutăm această implicare a lor.

Reporter: Consideră Iran că acest conflict ar fi fost parte a unui plan de invadare a Liban şi, apoi, a Iran?

Dr. Bahador Aminian Jazi: Israel are, în faţa sa, un lanţ de mişcări de rezistenţă, din care fac parte Hamas, Hezbollah, state arabe şi Iran. Dacă atacul asupra unei verigi din acest lanţ se dovedeşte a fi un succes, atunci Israel ar putea să atace şi alte verigi. Dacă ar putea rezolva problema numită Hamas, următoarele ţinte ar fi, probabil, Hezbollah sau Iran. Însă ei nu au reuşit să aibă succes în confruntarea cu ceea ce consideră ca fiind cea mai slabă verigă a acestui lanţ, respectiv Hamas. Cum pot, atunci, să atace alte componente alte lanţului?

Am mai susţinut, în ziarul dumneavoastră, că declaraţiile privind atacuri asupra noastră reprezintă o glumă, iar Israel ştie, la rândul său, că este o glumă, şi foloseşte această propagandă pentru a obţine avantaje de ordin politic. S-a dovedit că am avut dreptate. Israel ştie că, dacă se va lupta cu Iran, preţul pe care îl va plăti va fi mare şi nu va rezista. Credem că toate ţările, inclusiv SUA, consideră că un atac israelian asupra Iranului nu este o idee bună.

Reporter: Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, recent, că Israel se comportă precum un stat terorist. Care este opinia dumneavostră cu privire la această afirmaţie?

Dr. Bahador Aminian Jazi: Terorismul nu se rezumă la a pune bombe în maşini pline cu oameni. Aceasta este doar o formă.

Terorism este şi atunci când bombardezi nişte teritorii, când instaurezi teamă, teroare, în rândul unei populaţii. De la început noi am considerat toate acţiunile Israelului, atât în Palestina, cât şi în Liban, acţiuni teroriste. Aceste atacuri nu au avut în vedere ţinte militare, ci au vizat doar să creeze panică în rândul oamenilor nevinovaţi. Israelul face aceste lucruri pentru că ştie că are parte de sprijin total din partea presei occidentale, iar oamenii din Europa şi Statele Unite sunt obişnuiţi să nu vadă crimele pe care le comite. Iran condamnă toate actele de terorism, indiferent de autor.

Reporter: Consideraţi că există vreo legătură între atacurile asupra Fâşiei Gaza şi alegerile programate pentru luna ianuarie în Israel?

Dr. Bahador Aminian Jazi: Cred că alegerile din Israel au legătură cu acest conflict, că Benjamin Netanyahu a declanşat luptele sperând că acest lucru îl va ajuta să câştige alegerile. O astfel de abordare nu este bună, să ucizi oameni pentru a obţine voturi. Poate, dacă Hamas nu ar fi răspuns, prin folosirea forţei, la agresiunea israeliană, e posibil că Benjamin Netanyahu şi-ar fi atins scopul.

Cetăţenii trebuie să decidă ei înşişi care este viitorul lor. Noi sus-ţinem, ca soluţie pentru problemele din Palestina, să lăsăm oamenii din aceste teritorii, ocupate şi libere, fie ei musulmani, creştini sau evrei să decidă, în mod democratic, care este soarta pe care şi-o doresc.

Reporter: Cum consideraţi că embargoul impus Iranului influenţează criza economică în care ne aflăm?

Dr. Bahador Aminian Jazi: Problema este că, pe de o parte, statele occidentale anunţă că vor să negocieze cu noi, iar, pe de altă parte, ne impun sancţiuni. Care este rezultatul acestora?

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat că Iranul îşi continuă programul nuclear fără ezitare. Embargoul care ne-a fost impus nu ne-a afectat. A creat, într-adevăr, nişte probleme populaţiei, oamenilor nevinovaţi. Dar noi ne continuăm politicile. Suntem o ţară mare, cu peste 70 milioane de locuitori, o economie puternică şi relaţii bune cu toţi cei 15 vecini ai noştri. Avem schimburi economice, politice şi culturale cu toate statele cu care ne învecinăm.

Deci, repet, embargoul nu ne-a afectat.

Însă Europa continuă cu sancţiunile, iar europenii de rând plătesc preţul pentru acest lucru. Renunţarea la importurile de petrol iranian creşte preţul petrolului, în timp ce noi găsim alţi cumpărători, cărora le oferim produsul la un preţ mai bun pentru noi. Din acest punct de vedere, sancţiunile ne avantajează. În schimb, europenii sunt nevoiţi să plătescă facturi mai mari pentru energie.

Noi ne desfăşurăm întreaga activitate nucleară sub ochii AIEA. Nu intenţionăm să construim arme nucleare, religia ne interzice să facem acest lucru. Suntem pregătiţi să ne aşezăm la masa discuţiilor. Însă statele europene nu vin să discute cu noi, ci ne sancţionează, iar cetăţenii lor sunt nevoiţi să suporte cos-turile.

Iran a anunţat că doreşte să contribuie la securitatea energetică a Europei şi că este gata să negocieze aspectele legate de programul nuclear. Vrem să avem tehnologie nucleară civilă, este dreptul nostru să facem acest lucru. Dar suntem pregătiţi să contribuim la creşterea încrederii în caracterul paşnic al programului nos-tru. Din nefericire, cealaltă parte nu este pregătită, fiind, în schimb, dis-pusă să suporte costurile sancţiunilor pe care le impune.

Reporter: Vă mulţumim!

Iron Dome este un sistem de apărare împotriva rachetelor cu rază scurtă de acţiune şi a mortierelor. Rolul său este să intercepteze rachetele lansate asupra teritoriului israelian şi să le distrugă în aer. Fiecare baterie dispune de un radar care identifică ţintele şi un lansator de rachete portabil. Sistemul este uşor de transportat, fiind nevoie de câteva ore pentru relocarea sa. Rachetele pe care le lansează au o lungime de trei metri, un diametru de aproximativ 15 cm şi o greutate de 90 kg. Focosul conţine 11 kg de explozibil, iar raza de acţiune poate ajunge până la 70 km. Preţul unei rachete este de aproximativ 62.000 dolari, iar cel al unei baterii, de 50 milioane dolari.

Israel a început să dezvolte sistemul în anul 2007, prin compania "Rafael Advanced Defense Systems". Proiectul a beneficiat de finanţare puternică din partea Statelor Unite. În mai 2010, Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat un plan să aloce 205 milioane dolari pentru Iron Dome, iar, în luna iulie, preşedintele american Barack Obama a anunţat acordarea unei finanţări de 70 milioane dolari.

Reprezentanţii armatei israeliane au declarat că, în timpul conflictului cu Hamas, Iron Dome a reuşit să intercepteze şi să distrugă 84% dintre rachetele lansate asupra teritoriului israelian.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. In numele nationalismului am inventat ambasadorii care sa minta si sa manipuleze cu scuze interesului de stat. Este valabila si la evrei bineinteles ... si total impotriva umanitatii evident.

    Ambasadorum Iranului vorbeste despre democratie in zona, in conditiile in care, conform comunitatii internationale, Israel este singura democratie din toata zona araba.

    Alta chestie interesanta: Iron Dome nu si-a facut treaba! Daca nu ar fi oprit cele 85% dintre rachetele trimise alta ar fi fost situatia in Israel. Sistemul e la prima testare practica, nu e complet 100%. Sunt sigur ca va ajunge la performante mult mai bune in viitor.  

    Si am lasat la urma pasnica natiune palestiniana: sarmanii palestinieni, inchisi acolo, izolati si oropsiti s-au plictisit la un moment dat si au inceput sa arunce, in gluma, cam 1200 de rachete inspre orasele din Israel. Oamenii din Israel nu au inteles gluma si au pornit un razboi, pe care l-au pierdut - acum e liniste si plictiseala in orasele israiliene, nu mai suna alarme, nu mai cad bombe! Copii din Israel se duc, saracii de ei, toate orele la scoala, nu mai e nimic sa ii intrerupa, nici o plimbare prin buncare, nici un geam spart de explozii!

    1. Nu credeam ca cinevadin tara poate vedea atat de corect situatia-pentru o zona atat de fierbinte-nimic despre ziarist si intrebarile "echidistante" !

    Sa nu uitam de cand exista Israel :) parca sunt cam mari pretentiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb