INTERVIURI CU VIERMI Ciumpalacul Teddy, de la studiile în străinătate, la Piaţa Universităţii

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Politică / 21 februarie 2012

De-a lungul timpului, Teddy Florea a participat la diverse conferinţe pe tema drepturilor omului, în calitate de speaker.

De-a lungul timpului, Teddy Florea a participat la diverse conferinţe pe tema drepturilor omului, în calitate de speaker.

Zona Fântânii încă vibrează de cântecele protestatarilor, la mai mult de o lună de la debutul mitingurilor din Piaţa Universităţii. Cine sunt, de fapt, ciumpalacii care seară de seară strigă "De la 8 la 10 seara/Sunt aici să-mi apăr ţara"? Răspunsul o să-i surpindă pe mulţi: sunt economişti, consultanţi în comunicare, avocaţi, cadre didactice universitare, ONG-işti, graficieni, translatori, oameni de afaceri, sportivi, muzicieni, teologi, doctori, istorici, arhitecţi, jurnalişti, regizori, fizicieni.

Nişte "viermi" care intrigă . Nu o dată, gurile rele au socotit că, dacă în Piaţă se strigă "Jos Băsescu", atunci ciumpalacii trebuie să fie din partea USL. Total greşit, spun protestatarii, care se declară împotriva întregii clase politice şi a abuzurilor comise în ultimii douăzeci şi doi de ani.

Unul dintre ciumpalacii care se încăpăţânează să vină, seară de seară, în Piaţa Universităţii este Tudor Florea, pe care toată lumea îl ştie drept Teddy. La prima vedere, pare un puşti de maximum 25 de ani, dar, după ce stai de vorbă cu el, îţi dai sea-ma că experienţa de viaţă şi cea profesională îi trădează vârsta. De fapt, Teddy are 33 de ani şi, de când se ştie, a umblat numai prin străinătate, să se şcolească. Acum a revenit în România, cu un singur gând, spune el: să ajute mişcarea din Piaţa Universităţii, să încerce să schimbe ceva în mentalitatea politicianului de astăzi, care "discută doar la alegeri cu populaţia".

Cu zâmbetul pe buze şi privirea veselă, ciumpalacul Teddy ne-a povestit că a plecat din România acum 13 ani. Este licenţiat în Relaţii Internaţionale în limba franceză, după ce a urmat cursurile Colegiului Mount Union din Ohio, SUA. Apoi şi-a continuat studiile în Scoţia, la Universitatea "Saint Andrews", unde a terminat un masterat, tot în Relaţii Internaţionale. Nu s-a mulţumit cu atât, astfel că, mai târziu, a urmat cursurile unui program de masterat în Drept International şi European, în Olanda, la Universitatea Utrecht. În timpul cursurilor urmate la Universitatea Utrecht, Teddy a intrat într-un program de schimb de experienţă cu Universitatea din Toulouse, astfel că un semes-tru l-a petrecut în Franţa.

În prezent, ciumpalacul se pregăteşte să-şi dea doctoratul, după ce a urmat cursurile de Politici Comparate în cadrul Universităţii Centrale Europene din Budapesta (Ungaria).

De când este plecat din România, Teddy a lucrat cu diverse ONG-uri, dar şi la ONU, monitorizând întâlnirile Comisiei pentru drepturile omului.

"Anul asta trebuia să plec ca voluntar în Mexic, timp de douăsprezece luni, ca activist pentru drepturile omului. Trebuia să scriu rapoarte despre ce se întâmplă acolo. După cum ştiţi, în Mexic "peisajul" este dominat de o militarizare excesivă a statului sub pretextul reprimării luptelor de gherilă şi a traficului cu droguri. Mi-am amânat, însă, plecarea, pentru că trebuie să-mi dau doctoratul şi să militez, în continuare, pentru formarea conştiinţei civice în România", spune Teddy.

În prezent, tânărul lucrează la Centrul pentru Etică şi Drept în Biomedicină din Budapesta, în cadrul unui proiect care şi-a propus să îmbunătăţească legislaţia şi practicile aferente în transplantul de organe din Europa.

Teddy ne-a explicat: "În cadrul acestui proiect, am fost în fiecare spital din oraşele principale ale României, printre care Bucureşti, Oradea, Timişoara, Constanţa, Cluj, Iaşi. Totul a început acum un an şi jumătate. Programul iniţiat de Centrul pentru Etică şi Drept în Biomedicină îşi propune să limiteze activităţile ilicite din acest domeniu. Gândiţi-vă că, în transplantul de organe, se întâlnesc două categorii de oameni: "desperately sick"(bolnavii dispe-raţi - n.red.) şi "desperately poor" (săracii disperaţi - n.red.). Atunci, un intermediar poate foarte uşor să faciliteze schimbul dintre cei doi, astfel încât să creeze un profit personal pentru el. Pentru un rinichi se pot plăti chiar şi sume între 50.000 şi 100.000 de euro, din care doar 1.000-5.000 de dolari ajung la donatorii proveniţi din ţările considerate mai sărace. Restul intră în buzunarele traficanţilor. Plus că mulţi dona-tori nu ştiu care sunt riscurile reale ale unei operaţii de transplant. Cel care rămâne cu un singur rinichi este handicapat pe tot restul vieţii, nu mai poate să trăiască la fel, să muncească la fel de eficient. După operaţie, tratamentul este costisitor, pentru că apar multe probleme de sănătate".

Pe lângă jobul la Centrul pentru Etică şi Drept în Biomedicină din Budapesta, Teddy mai lucrează part-time pentru o companie britanică de publicitate şi vânzări, prin intermediul internetului.

"Simt că trebuie să mă întorc în România pentru o perioadă lungă de timp"

Deşi a interacţionat cu oraşele din România în cadrul programului iniţiat de Centrul pentru Etică şi Drept în Biomedicină, Teddy simte că trebuie să se întoarcă pentru o perioadă lungă de timp în România.

"Am venit în Piaţa Universităţii să lupt împotriva celor două partide mari, PDL şi USL, care provin din fos-tul FSN, un partid de tristă amintire care numără printre "succesele" sale şi reprimarea violentă a manifestaţiilor civice din Piaţa Universităţii, în 1990. De asemenea, sunt împotriva oricărui partid care a fost până acum la guvernare şi în Parlament, care astfel s-a compromis, prin participarea la acte organizate de corupţie. Mi se pare că politicienii sunt de o aroganţă fantastică. O dată la patru ani transmit mesaje populiste, fac promisiuni pe care nu le respectă oricum. La alegeri, partidele, care au oameni în teritoriu, îi momesc pe cetăţeni cu promisiuni, sacoşe pline, mici sau bere, pentru a le da impresia că sunt importanţi, când, de fapt, pentru ei este doar un joc electoral", spune Teddy.

Tânărul crede că ceea ce se întâmplă acum în Piaţa Universităţii se poate transforma într-un proiect de anvergură pe termen lung.

"Personal, văd lucrurile în felul următor: în Piaţă putem crea o platformă de comunicare între oameni de diverse profesii, astfel încât să ne susţinem reciproc în rezolvarea problemelor din societate, de orice natură ar fi ele. Sunt convins că mulţi dintre noi, cei din Piaţă, vom coopera mult timp de acum încolo. Deşi avem profesii diferite, suntem complementari, iar lucrul acesta ne face mai puternici. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că ei pot schimba această ţară, în care, din nefericire, nici nu-ţi mai doreşti să mergi la vot", argumentează Teddy.

În fapt, tânărul crede că în ţara noas-tră s-a format, în ultimii douăzeci şi doi de ani, o clasă politică născută din fostele structuri ale Partidului Comunist. "Aceste persoane au creat un "network" de "capitalism prin cumetrie", spune el.

El concluzionează că, în esenţă, Piaţa Universităţii exprimă o stare de spirit, de speranţă şi totodată de indig-nare faţă de politicile publice din ultimii douăzeci şi doi de ani, care au condus la îndepărtarea autorităţilor de cetăţeni.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Prea multa vorbarie.Unde sunt ceilalti ciumpalaci? De ce stau ascunsi? sa iasa la treaba, ca tara asta poate fi raiul pe pamint, fara mizerabilii care o conduc!

    Voi sunteti oamenii de care avem nevoie. Sper sa iasa cati mai multi la suprafata si sa reusim, in sfarsit, sa schimbam ceva in Romania.

    oare nu ati putea fi mai clari in exprimari ?

    p.s. articolul e scris de o femeie sau de un barbat? numele ii ascunde sexul! 

    1. e o tipa :),o tipa" emotionata" de un ciumpalac

      Nu ma mira ca nu intelegi nimic daca nu iti dai seama ca in semnatura articolului e un nume de fata

      Din cate il stiu pe Teddy, sigur a incercat

      poate o gaga 

      He buys me many cigarettes.

    He buys me one pack of cigarettes a day. Sometimes two packs.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb