ÎNTR-O LUNĂ ŞI JUMĂTATE Cererea Rusiei de yuani chinezeşti a crescut de opt ori

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 iulie 2022

Cererea Rusiei de yuani chinezeşti a crescut de opt ori

Bursa din Moscova: Volumele de tranzacţii cu ruble/yuani, la niveluri record Rusia a mai intensificat achiziţiile de lire sterline şi franci, potrivit băncii de stat Otkritie

Ruşii cumpără tot mai mulţi yuani chinezeşti în condiţiile în care sancţiunile occidentale asupra Moscovei stimulează o tendinţă de diversificare a economiilor în valută, "departe de dolar şi euro".

Potrivit Reuters, achiziţiile de yuani au crescut de opt ori din 20 mai, când banca centrală a Rusiei a relaxat restricţiile valutare, anunţă banca de stat Otkritie.

Aliya Zubkova, directorul adjunct al departamentului valutar din cadrul Otkritie, spune: "Yuanul chinezesc a dovedit stabilitate, respectiv o volatilitate relativ scăzută în ultimii ani şi poate deveni principalul instrument de diversificare a economiilor în valută".

Rusia a intensificat, de asemenea, achiziţiile de lire sterline şi franci elveţieni, care au crescut de două ori şi jumătate din 20 mai, în timp ce dolarii şi euro au beneficiat de o cerere mai mică, potrivit Otkritie.

Între timp, Bursa din Moscova a anunţat că volumul tranzacţiilor cu ruble/yuani a atins un maxim istoric săptămâna trecută, de 44,3 miliarde de ruble, adică aproximativ 703 milioane de dolari. Tranzacţiile cu ruble/yuani au început în 2013, iar volumul zilnic al operaţiunilor pe acest segment a atins 25 de miliarde de ruble în aprilie, conform sursei citate.

Recent, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, a declarat că ţara sa analizează slăbirea rublei prin achiziţia de valute "prietenoase", măsură care ar influenţa cursul de schimb.

Săptămâna trecută, rubla a urcat până la cursul maxim al ultimilor şapte ani în raport cu dolarul, în mare parte datorită limitărilor impuse de banca centrală rusă asupra ieşirilor de valută şi a majorării abrupte a ratei dobânzii după invazia Ucrainei.

EBA: Companiile ruseşti şi-au făcut depozite la băncile din UE în primul trimestru

Băncile din Uniunea Europeană au înregistrat un aflux de depozite de la corporaţiile ruseşti în primul trimestru al anului 2022, care coincide cu izbucnirea războiului în Ucraina şi cu impunerea ulterioară a sancţiunilor financiare pe scară largă împotriva Moscovei şi a entităţilor legate de stat, arată datele Autorităţii Bancare Europene (EBA), preluate de risk.net. Conform sursei menţionate, depozitele de la corporaţiile nefinanciare ruseşti au ajuns la 32,2 miliarde de euro (32,7 miliarde de dolari) la sfârşitul lunii martie 2022, ceea ce indică o creştere de 36% faţă de sfârşitul anului 2021.

Gazprombank explorează opţiunile privind vânzarea subsidiarei sale din Elveţia

Gazprombank, divizia financiară a gigantului rus al gazelor naturale Gazprom, explorează opţiunile strategice privind afacerea sa din Elveţia, inclusiv o posibilă vânzare, parţială sau totală, a anunţat vineri Gazprombank Switzerland, cu sediul în Zurich, transmite Reuters.

Gazprombank este unul dintre ultimele canale rămase pentru finanţarea fluxurilor comerciale dintre Rusia şi Elveţia, deoarece alte bănci ruseşti importante sunt supuse sancţiunilor, în urma invadării Ucrainei.

Subsidiara sa din Elveţia, care are aproximativ 80 de angajaţi, este activă în principal în finanţarea comerţului şi a exporturilor, sprijinind inclusiv grupurile elveţiene industriale să-şi finanţeze exporturile în Europa de Est. În plus, Gazprombank finanţează extracţia, transportul şi procesarea materiilor prime din Rusia către Europa Occidentală pentru traderii de materii prime, conform Agerpres.

Cu un capital propriu de aproximativ 200 de milioane de franci elveţieni, banca ar putea fi evaluată la aproximativ 150 milioane de franci elveţieni (154 milioane de dolari), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Acestea au adăugat că printre posibilii cumpărători ai Gazprombank s-ar putea afla investitorii financiari sau alte bănci, precum şi traderii de materii prime.

Un purtător de cuvânt al băncii ruse a dat asigurări că Gazprombank Switzerland este bine capitalizată şi bine poziţionată din punct de vedere operaţional.

Conform celor mai recente date disponibile, Gazprombank Switzerland a înregistrat un profit de trei milioane de franci în primul semestru din 2021, în scădere de la patru milioane de franci elveţieni în perioada similară din 2020.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna august era de 176,4 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a scăzut la 165 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.40 atingea 178,77 euro.

Parlamentul Germaniei a deschis calea pentru majorarea producţiei de electricitate pe bază de cărbune, în pofida temerilor legate de mediu, autorităţile de la Berlin încercând astfel să reducă consumul de gaze, anunţă DPA. Germania va folosi o cantitate mai redusă de gaze în vederea producerii de electricitate şi va utiliza centralele, care sunt în prezent disponibile doar într-o mică măsură, sunt pe punctul de a fi închise sau sunt în aşteptare, conform Agerpres.

De asemenea, Parlamentul Germaniei a decis să faciliteze opţiuni de ajutor de stat pentru companiile din energie care se confruntă cu dificultăţi, precum Uniper.

----------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 0,5% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de vineri, atingând 104,18 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în august a coborât cu 0,7%, la 101,99 dolari barilul la ora locală 08.39.

----------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a coborât cu 0,2%, la 1.736,80 dolari uncia la Comex New York, vineri la ora locală 08.39, cea spot - cu 0,3%, la 1.734,80 dolari/uncie.

----------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 2,5% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.41, ajungând la 8,58 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în urcare cu 1,4%, la 6,04 dolari/buşel.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb