ÎNTR-UN AN MARCAT DE PANDEMIE Bezos, Zuckerberg şi Musk şi-au crescut averea cu un total de 115 miliarde de dolari

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 iulie 2020

Bezos, Zuckerberg şi Musk şi-au crescut averea cu un total de 115 miliarde de dolari

Potrivit indicelui Bloomberg Billionaires, Jeff Bezos, cel mai mare bogătaş al lumii, are o avere care depăşeşte 200 de miliarde de dolari

SunTrust: "Bula înregistrată în anii 1990 în sectorul dot-com nu se repetă acum"

Averile deţinătorilor de giganţi tehnologici s-au majorat semnificativ în 2020, an marcat de pandemia de coronavirus, dat fiind că acest sector de activitate beneficiază de atenţia tuturor, în condiţiile în care extrem de multe operaţiuni s-au mutat online.

Investitorul Jeff Bezos, fondatorul gigantului comerţului online Amazon.com Inc., şi-a majorat averea netă cu 63,6 miliarde de dolari anul acesta, conform Bloomberg, care menţionează că, numai într-o zi din luna iulie, acesta a câştigat o sumă fără precedent: 13 miliarde de dolari.

Potrivit indicelui Bloomberg Billionaires, Bezos a consemnat încă un record în 2020: o avere care depăşeşte 200 de miliarde de dolari.

Totodată, Mark Zuckerberg, fondatorul şi directorul executiv al companiei Facebook Inc., care deţine reţeaua de socializare online cu acelaşi nume, şi-a sporit averea cu 9,1 miliarde de dolari, obţinând statutul de "centimiliardar" deţinut deja de Jeff Bezos şi Bill Gates - fondatorul gigantului tehnologic Microsoft Corp.

La rândul său, Elon Musk, fondatorul producătorului de maşini electrice Tesla Inc., şi-a crescut de peste două ori averea (+42,1 miliarde de dolari), aceasta depăşind 69,7 miliarde de dolari, în baza avansului preţului acţiunilor companiei.

Potrivit sursei, niciun alt grup de directori nu a prosperat la un asemenea nivel, iar marii bogătaşi ai lumii au devenit din ce în ce mai avuţi, într-un mod rapid, în condiţiile în care pandemia de coronavirus susţine şi impulsionează activitatea din mediul online.

Conform Bloomberg, cofondatorul Microsoft, Bill Gates, şi fostul director executiv Steve Ballmer şi-au majorat averile anul acesta, chiar dacă au părăsit compania. În cazul lui Gates, creşterea a fost de 4,1 miliarde de dolari, iar Steve Ballmer a consemnat un plus de 14,9 miliarde de dolari la bogăţia sa.

Totodată, miliardarul indian Mukesh Ambani, a cărui avere are legătură cu industria petrolieră - a profitat de mutarea activităţilor în online. Acţiunile Reliance Industries Ltd., conglomeratul pe care îl controlează, au urcat cu 45% anul acesta, în condiţiile în care societatea s-a extins în domeniul digital şi de retail. Mukesh Ambani a devenit, astfel, al cincilea bogătaş al lumii, conform Bloomberg. Averea sa a sporit cu 23,3 miliarde de dolari în 2020.

În contextu dat, Luigi Zingales, profesor de finanţe la Universitatea Chicago Booth School of Business, afirmă: "Economia tradiţională s-a transformat într-o economie online. Schimbarea s-a făcut rapid şi într-un mod uimitor. Probabil că acelaşi lucru s-ar fi întâmplat într-o perioadă mai lungă de timp, dar aşa s-a întâmplat în câteva săptămâni, nu în ani".

Averea colectivă a miliardarilor din sectorul tehnologic incluşi în indicele Bloomberg Billionaires, care îi are în atenţie pe cei mai bogaţi 500 de oameni din lume, aproape s-a dublat din 2016, de la 751 de miliarde de dolari atunci, la 1,4 trilioane de dolari acum. Evoluţia acestor averi este mai rapidă decât a celor din oricare alt sector.

Şapte dintre primii zece bogaţi ai lumii au făcut averi din deţinerile lor în industria tehnologică, valoarea netă combinată a acestora fiind de 666 de miliarde de dolari, în creştere cu 147 de miliarde de dolari în acest an. În 2016, aceştia aveau o avere combinată de 260 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

De menţionat că atât Bezos, cât şi Zuckerberg, respectiv alţi doi magnaţi din sectorul tehnologic erau aşteptaţi ieri să îşi apere afacerile în cadrul unei audieri din Congresul american, care are în atenţie temeri antitrust. Audierea era programată să se desfăşoare prin videoconferinţă, iar ceilalţi doi vizaţi sunt Tim Cook şi Sundar Pichai, directorii executivi ai companiilor Apple Inc. şi Alphabet Inc., deţinătorul Google.

Doi din primii zece bogătaşi ai lumii, care nu au operaţiuni în sectorul tehnologic, şi-au redus averile

În rândul primilor zece bogătaşi din lume, numai doi şi-au redus averile în 2020: Bernard Arnault, mogulul luxului (-21,4 miliarde de dolari), şi Warren Buffett, deţinătorul Berkshire Hathaway Inc. (-15,8 miliarde de dolari), potrivit Bloomberg. În timp ce sectorul tehnologic a crescut, peste 200 dintre cei 500 de miliardari incluşi în indicele Bloomberg Billionaires au pierdut bani în acest an.

În prezent, cinci dintre cele mai mari companii tehnologice americane - Apple, Amazon, Alphabet, Facebook şi Microsoft -au valori de piaţă echivalente cu aproximativ 30% din PIB-ul Statelor Unite. Cifra este aproape dublă faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul anului 2018.

Giganţii din sectorul tehnologic controlează infrastructura economiei digitale, iar evoluţia este comparată cu ceea ce s-a întâmplat în perioada "Gilded Age". Amintim că "Gilded Age" a fost o perioadă de creştere masivă a populaţiei în Statele Unite ale Americii, combinată cu o afişare extravangantă şi, de multe ori, ostentativă a bogăţiei clasei superioare americane, după Războiul civil american şi perioada Reconstrucţiei, la sfârşitul secolului al XIX-lea, cuprinzând aproximativ intervalul dintre anii 1877 - 1890.

Cu toate acestea, în anul 1900, cele mai mari cinci companii americane aveau valori de piaţă combinate care egalau cu mai puţin de 6% din economia SUA, potrivit estimărilor lui Daron Acemoglu, economist la Institutul de Tehnologie din Massachusetts. Acesta spune: "Am avut norocul să avem aceste tehnologii digitale. Fără ele, rezultatul măsurilor de izolare şi distanţare socială ar fi fost mai rele". Însă, această evoluţie a venit cu un cost, spune Daron Acemoglu, explicând: "Companiile de tehnologie vor domina tot mai mult economia şi viaţa noastră, iar tendinţa de extindere a automatizării va accelera în mod semnificativ". Economistul avertizează că ascensiunea rapidă a tehnologiei poate adânci inegalitatea, poate micşora numărul locurilor de muncă bune şi, totodată, poate slăbi democraţia.

Markets Insider: Nasdaq Composite nu se apropie de nivelul anterior exploziei bulei din 2000

Investitorii continuă să plaseze numerar în giganţii tehnologici, pariind pe companiile care sunt cel mai bine poziţionate într-o perioadă afectată de pandemia de coronavirus.

Cele mai importante cinci acţiuni din domeniul tehnologic - ale companiilor Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet şi Facebook - constituie acum aproximativ 22% din indicele bursier S&P 500.

"Îngrijorările pentru o altă bulă tehnologică sunt în creştere", declară Keith Lerner, strateg-şef de piaţă la SunTrust Advisory Services, citat de Markets Insider, menţionând, însă, că aceia care compară situaţia actuală de pe pieţe cu cea observată la sfârşitul anilor 1990 în era "dot-com" se înşală.

Markets Insider menţionează că indicele sectorului tehnologic, Nasdaq Composite, nu este nici măcar aproape de evaluările mari observate chiar înainte de explozia bulei tehnologice din 2000. În prezent, scrie sursa, indicele Nasdaq este cu 22% peste tendinţa preţurilor pe termen lung, cu mult sub plusul de 280% înregistrat în urmă cu două decenii.

Mai mult, sectorul tehnologic în sine se tranzacţionează la un nivel mai redus decât la momentul mai sus amintit. Deşi acţiunile din domeniu sunt tranzacţionate cu peste 100% în raport cu anul 2000, sectorul a urcat cu 35% în ultimele 12 luni.

"Evaluările absolute sunt crescute, dar sunt la mai puţin de jumătate faţă de nivelurile atinse atunci", subliniază Lerner.

Acesta avertizează că ponderea giganţilor tehnologici în indicii majori ai burselor prezintă un risc pentru piaţă, iar în cazul în care Apple, Amazon sau Facebook dezamăgesc cu raportările financiare trimestriale, piaţa va scădea, probabil.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Punei la dispoziția RO. ca UE. 80. 000. 000. 000 € și-o să vezi că RO. nu se atinge de ei dacă nu se poate ciordy.....

    FED le-au crescut averea ...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb