ÎNTR-UN PROCES COLECTIV DE PROPORŢII PE EXECUTĂRILE SILITE Băncile din Africa de Sud, chemate în instanţă de împrumutaţi

VLAD DOBREA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 februarie 2020

Băncile din Africa de Sud, chemate în instanţă de împrumutaţi

Cei aproximativ 100.000 de debitori din Africa de Sud - prejudiciaţi cu circa 3,5 miliarde euro

Avocatul Douglas Shaw: "Executarea silită, aşa cum a fost practicată de băncile din Afirca de Sud înainte de reformele actuale, a fost crudă şi inumană"

Sute de debitori din Africa de Sud, proprietari deposedaţi de bunurile imobile, au chemat în instanţă băncile de la care s-au împrumutat, într-un proces colectiv de amploare deschis pe executările silite, scrie moneyweb.co.za. Publicaţia arată că, potrivit estimărilor, cei aproximativ 100.000 de debitori din Africa de Sud au fost prejudiciaţi cu circa 3,5 miliarde euro.

Conform site-ului citat, proprietarii care au fost deposedaţi de imobile cer miliarde de euro - daune de la principalele bănci - pentru că le-au vândut bunurile sub preţul pieţei. Procesul colectiv a fost deschis în 10 februarie, la Înalta Curte din South Gauteng, Africa de Sud, după ce reclamanţii au solicitat, în 2017, ca dosarul să fie audiat direct la Curtea Constituţională, dar judecătorii au decis că ar trebui să fie judecat la Înalta Curte. Mulţi dintre debitori sunt clienţi ai Fundaţiei pentru Drepturile Omului Lungelo Lethu, care este principalul reclamant în acest caz.

Prin cererea din instanţă se solicită recunoaşterea mai multor clase de păgubiţi:

- Cei ale căror proprietăţi au fost vândute cu peste 10% sub valoarea de piaţă de la intrarea în vigoare a Constituţiei, în 1994;

- Cei ale căror proprietăţi au fost vândute de bănci într-o manieră care nu a fost o "ultimă soluţie", aşa cum prevede legea;

- Împrumutaţii care rămân datori la bancă după ce proprietăţile lor au fost vândute la preţuri sub valoarea pieţei;

- Debitorii supraîncărcaţi cu taxele de obligaţiuni în cursul acţiunii legale.

Pe lângă principalele bănci, în dosar au fost citaţi ca pârâţi şi Autoritatea Naţională de Reglementare a Creditelor, Comisia pentru Drepturile Omului şi Ministrul Dezvoltării Constituţionale.

"Se estimează că până la 100.000 de sud-africani şi-au pierdut proprietăţile prin credite ipotecare, de la intrarea în vigoare a Constituţiei", mai arată sursa citată, subliniind: "S-a estimat că păgubiţii au suferit o pierdere de 35% din capitalurile proprii prin intermediul procesului de blocare a pieţei, ceea ce înseamnă că băncile ar putea face faţă creanţelor de peste 3,5 miliarde euro sau mai mult".

Avocatul Douglas Shaw, reprezentantul legal al solicitanţilor, spune că băncile care acordă credite ipotecare au pretins în mod obişnuit că folosesc executarea silită ca ultimă soluţie, dar dovezile sugerează altfel: "Executarea silită, aşa cum a fost practicată de băncile din Afirca de Sud înainte de reformele actuale, a fost crudă şi inumană. A rezultat că zeci de mii de familii au rămas fără adăpost într-un moment de suferinţă financiară, iar majoritatea nu vor reuşi niciodată să îşi revină. Spunem că băncile au încălcat Constituţia, privându-i în mod arbitrar pe sud-africani de proprietăţile lor atunci când le-au fost disponibile mijloace alternative de recuperare a împrumuturilor. Rezultatul a fost un transfer masiv de avere către speculanţii de proprietate şi bănci. Acest proces este destinat să corecteze greşelile din respectivele contracte de credit".

Mulţi consumatori sud-africani s-au plâns de discriminare, atât în ceea ce priveşte clauzele contractuale abuzive, cât şi capacitatea băncilor de a-şi atrage clienţii în instanţă, urmând să aibă câştig de caz.

Mii de europeni şi-au pierdut casele, în ultimii ani, din cauza împrumuturilor ipotecare în franci elveţieni (CHF). Unii proprietari de locuinţe din Polonia au avut datorii într-un cuantum care valora de două ori suma iniţială împrumutată, din cauza dublării valorii francului elveţian începând cu 2008. Curtea Europeană de Justiţie a decis, anul trecut, că instanţele locale ar putea înlocui condiţiile contractului, permiţând plata în monedă locală.

Dacă acest proces va fi câştigat de consumatori, atunci efectele produse se extind asupra tuturor celor care se încadrează în una dintre categoriile menţionate mai sus.

Articolul citat aduce în discuţie şi Legea Dării în Plată adoptată la noi, care le-a permis consumatorilor supraîndatoraţi să-şi înapoieze casele puse garanţie în contractele de credit încheiate cu băncile şi să se elibereze de datorii în anumite circumstanţe. Legea Dării în Plată permite judecătorilor să stabilească existenţa impreviziunii, fapt contestat în mai multe ocazii de băncile de la noi.

Amintim că, în Parlament, se află o iniţiativă legislativă care aduce modificări Legii Dării în Plată, promovată de senatorul PSD Daniel Cătălin zamfir.

Comisiile Economică, de Buget şi cea pentru Constituţionalitate ale Senatului au votat, recent, proiectul de lege în cauză, întors de Curtea Constituţională în Parlament. Prevederea votată arată că reprezintă impreviziune următoarea situaţie: "Pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 50% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 50% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de BNR la data încheierii contractului de credit".

Senatorul Daniel Cătălin Zamfir ne-a spus că prevederile care au trecut de comisiile reunite senatoriale urmează să intre, după votul în plenul Senatului, în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Într-o intervenţie video pe Facebook, senatorul Zamfir a precizat că mai mult de 700.000 de persoane au întârzieri la plata ratelor bancare de peste 30 de zile, pe rolul instanţelor sunt mai mult de 300.000 de procese pe clauze abuzive şi peste 1,1 milioane de proceduri de încuviinţare de executare silită, în timp ce mai mult de 1 milion de familii sunt victime ale evacuării silite.

"Mai mult de 4 milioane de oameni suferă din cauza abuzurilor instituţiilor financiare", a mai precizat parlamentarul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb