ÎNTR-UN TÂRZIU, Banca Naţională a ajuns la concluzia că trebuie umanizată piaţa bancară

A.M.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 februarie 2016

Banca Naţională a ajuns la concluzia că trebuie umanizată piaţa bancară

Gheorghe Piperea: "Cu atitudinea absolut arogantă a bancherilor nu se poate umaniza piaţa"

Adrian Vasilescu: "Dacă există o clauză abuzivă, nu înseamnă că intenţia este la fel"

"Umanizaţi piaţa bancară!", este interpretarea plastică pe care Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României, o dă Directivei Europeane 17/2014 privind creditele pentru consumatori.

Umanizarea pieţelor înseamnă "să ai grijă de oameni, să ai grijă ce produse le dai să mănânce", în traducerea lui Vasilescu.

Conform Dicţionarului Explicativ, "a umaniza" înseamnă a face mai omenos, mai milos, a civiliza sau a da viaţă, a însufleţi.

Nici definiţia lui Vasilescu, şi nici cea din DEX nu se prea potrivesc cu situaţia pieţei bancare de la noi, în ultimii ani, când băncile nu au arătat grijă pentru tipul de produse pe care le-au oferit consumatorilor.

Nu ştim care este ponderea creditelor cu dobândă fixă şi cea a a creditelor cu dobândă variabilă, dar avem puternica impresie că majoritatea covârşitoare a împrumuturilor este cu dobândă variabilă.

Creditele cu dobândă variabilă presupun un departament de analiză, o preocupare, fiind destinate unui tip de clienţi ceva mai sofisticaţi.

Umanizarea pieţei bancare înseamnă, în primul rând, armonizarea ponderii celor două tipuri de credit cu ponderea populaţiei necunoscătoare în operaţiunile bancare. În prezent, pare că proporţiile sunt inverse.

Masa de oameni neantrenaţi în operaţiuni bancare încheie credite cu dobândă variabilă, pentru care se cere, de fapt, o oarecare iniţiere.

Calitatea de predictibilitate pe care o au creditele cu dobândă fixă le recomandă, de fapt, pentru majoritatea concetăţenilor noştri.

Tipul de credit acordat nu este sincronizat cu nivelul de cunoştinţe al populaţiei în lucrul cu băncile.

Avocatul Gheorghe Piperea, care reprezintă sute de clienţi în procesele cu băncile referitoare la clauzele abuzive din contracte, este de părere că nu se poate umaniza piaţa bancară cu actualii bancheri. Domnia sa ne-a spus: "Cu atitudinea asta absolut arogantă (n.r. a bancherilor), care aduce pe toată lumea în pragul nebuniei, nu o să umanizăm nimic".

Piperea le-a sugerat bancherilor să citească scrisorile clienţilor, în care îşi prezintă situaţiile disperate în care au ajuns.

Piperea: "Intenţia clauzelor abuzive este una calificată"

Dacă există o clauză abuzivă în contractele de credit, nu înseamnă că intenţia este la fel, a mai declarat Adrian Vasilescu, ieri.

Avocatul Piperea a comentat: "Intenţia nu este doar una care poate să fie văzută cu ochiul liber, este una calificată. Este precum cel care urmăreşte să chinuie victima pe care o omoară".

Avocatul a amintit că, de ani de zile, instanţele cer să fie scoase clauzele abuzive din contracte

Vasilescu: "Consiliul Concurenţei a devenit o intituţie foarte puternică, acest lucru fiind îngrijorător"

"Consiliul Concurenţei a devenit o instituţie foarte puternică, acest lucru fiind îngrijorător", a mai declarat Adrian Vasilescu, ieri, continuând: "Este ca şi când am avea un campionat de liga B şi un arbitru de talie internaţională, deci un Consiliu al Concurenţei prea puternic, care fluieră competent, dar prea sever. S-ar putea sa fie şi un factor inhibator".

Opinia Cititorului ( 42 )

  1. Auzi, vorbe de ciocoi bancar: "Dacă există o clauză abuzivă, nu înseamnă că intenţia este la fel". Sa nu-l defaimezi din toate pozitiile?!

    1. Nea Vasilescu ar trebui sa se reprofileze pe reclame la Prostamol...

      La Viagra se castiga mai bine, si cine stie poate il foloseste

      clauza abuziva = furt calificat

      furt calificat conform cod penal se pedepseste cu >5 ani de puscarie, confiscarea bunului furat si plata daune morale, dobanzi, penalitati etc

      Unde scrie asa ceva?

    Un serial de pe Axn din State.

    "Umanizati piata bancara" inseamna ca de ieri nici un imprumutant la banca nu mai plateste comision abuziv? 

    Ma asteptam sa dea un comunicat domnul Isarescu. 

    Nu inteleg de ce domnul Diosi sau altcineva de la OTP tace, ca un ca-at in

    iarba. 

    a ajuns la concluzia asta d.Vasilescu......unde a fost bnr atata timp?unde a fost bnr cand ,datorita bancilor,zeci de oameni au murit,cand mii de familii s-au destramat datorita bancilor? a-ti ajuns la concluzia asta pentru ca romanii s-au desteptat si nu mai calca pragul bancilor?

    La un asa indemn raspund cu o intrebare!

    Dar pana acum cum ati fost? 

    Ati fost inumani cu clientii? 

    I-ati desconsiderat? 

    Pe ce treapta eram noi clientii plebei ? 

    Nu eram oameni? 

    Incredibil ce poti auzi de la un bancher de la care unii creduli au pretentii!

    Va faceti de rusine cu astfel de vorbe!  

    1. Drepturile omuluiexista doar pe hartie.

    Cu cat mai mult scandal, cu atat mai multi clienti.

    Venituri capitaliste maxime la avocati, pe marketinkul iresponsabil al populismului, pe banii bstatului si bancilor. 

    Cei cu datorii clar sunt manipulati si folositi.

    1. Cei cu datorii au fost manipulati cand au cazut in capcana creditarii. Nebun sa fii sa iei credit in absenta unei legi a falimentului persoanelor fizice. Acum s-au trezit si vor da cu voi de Terra. :))))))

    BNR a inceput sa se teama de Consiliul Concurentei? Nu poate decat sa ma bucure, iesirile dl Chiritoiu sunt echilibrate si argumentate, spre deosebire de cele ale reprezentantilor BNR care numai echilibrate si obiective nu sunt..

    1. De la o banca la alta de-a lungul vremi?

    Adica Hotul prins nu poate fi numit HOT?

    1. Deci nu este hot.

      E liga mare muc-sule. 

      atat ai inteles tu de pe portal ?.......

      Da si a primit di 700 ron sa nu saraceasca foarte tare; domnule bour.escuneanu.

    Cand se pensioneaza acest domn autocunoscator.......clauze abuzive au fost puse cu premeditare....inclysiv formula de calcul a dobanzii...huoooooo RUSINE TATAIE .....

    1. La pensionarea d-lui Vasilescu ma refer.

      In fond, nu implineste luna viitoare decat 80 de ani, pana la 100 mai e vreme, astfel de decizii trebuie cumpanite serios, nu le poti lua asa, pripit, de pe o zi pe alta... 

      Pentru acest Domn nu exista pensionare.

    Focul mic aprinde padure mare, avertismentul de la padurii.

    Ma gandesc ca puteti solicita demisia pentru cei care au facut posibila aceste clauze abuzive, daca nu cineva sa ii demita.

    Poate seful OTP, poate cineva din Bnr, poate cineva din Parlament, poate cineva din Bce, poate cineva din Fmi; ce ziceti? Nu stiu daca am mentionat toti factorii de decizie dar cred ca dumneavoastra stiti mai bine. 

    Pe care domnul Isarescu in ianuarie 2012 a considerat ca nu mai este necesar a FI protejata de la ELUDARE. Cu circulara 2 din 2016 aduce din nou in discutie rezervele RMO mai mari de 2 ani.Sa fii intelept este cateodata mai dezavantajos decat a fi BOU , ca mine.

    Pe teme de bănci și produsele lor. Mă bucur că se lansează o temă pe care, chiar și acum, printre comentarii, nimeni nu o sesizează. Am impresia că trăiesc în mijlocul unei turme/galerii de oameni pentru care judecata este efort opțional.

     

    Este sublim la acest articol faptul că învață clientul bancar că un credit cu dobândă fixă pasează riscul variației acesteia pe piața interbancară către bancă. Iar asumarea unui credit cu dobândă variabilă înseamnă și ASUMAREA acestui risc de către client ...... "mda ... huo ... de ce mi-au mărit dobanda" urlă în cor galeria, ignorând esențialul acestui articol. 

    Bravo pentru autor. În fine, un articol fără intepretări tendențioase și părtinitoare. 

    1. Sper ca pe viitor cand ma duc la banca nu o sa mai am un contract preformulat de zeci poate sute de avocati.

      Sa merg cu avocatul meu sa NEGOCIEM ca la piata ! 

      Dobanda in cazul in care este variabila, variaza in functie de un indice de referinta , din moment ce dobanda este mentionata ca fiind variabila dar de fapt banca o mentine la aceeasi valoare desi indicele de referinta are scaderi....cum numesti aceasta practica? asta au facut unele banci comerciale in speta OTP .....din aceasta cauza au pierdut si procesul cu ANPC

      Această practică a fost parcă interzisă de o ordonanță de urgență (s-ar putea să fie nr 50). Dobânzile variabile nu mai au voie să fie decât: index variabil de referință public (nu intern) + marjă constantă.

      Altfel, nu știu la ce te referi. 

      ce ne-am face fara lumina ta calauzitoare? ce nu pricepe capul ala al tau este ca noi, consumatorii, ne-am pus demult problema creditelor cu dobanda variabila, precum si a multor altor chetii urate facute de banci sub aripa protectoare a BNR-ului, si am zis sa va duceti la naiba! abia acum, mult dupa ceasul al treispelea, astia ca tine vorbesc de "esential", dar asta pentru ca esti mult in urma. deci, mai scuteste-ne de desteptaciunea ta inchipuita, postacule! fac un pustiu de bine si te luminez, farama de intuneric ce esti!

      Vrei un ceai de mușețel?

       

      Dacă nu, atunci vrei să ne explici ce ai alege dintre următoarele produse și de ce? 

       

      1) Creditul imobiliar CASA MEA de la BCR, în lei, dobândă fixă pentru primii 10 ani. Am folosit calculatorul de credite de la ei de pe site: 

      - credit 600 mii lei, rata lunară 4162 lei, DAE 5.31% 

       

      2) Luat de pe conso, printre cele mai ieftine credite în lei, Prima Casă de la ING, dobândă variabilă ROBOR + 2.4% 

      - credit 600 mii lei, rata lunară 3406 lei, DAE 4.08% 

      Spune ce alegi dintre cele două produse și argumentează. 

      Durata ambelor credite este de 20 de ani.

      Anonimule destept, de unde stii tu ca BNR trebuia sa te apere pe tine si sa forteze bancile sa nu mareasca dobanda? Arata tu in statutul BNR unde scrie asta. Necunoscatorule.

      Amandoua au primit ajutor de stat .

      Nu facem afaceri cu cehesi. 

      Este și acesta un răspuns decent. Nu există doar o variantă corectă de răspuns la 11.5. Dar eu vroiam ca anonimul 11.4 să ne ajute puțin, prin deșteptăciunea lui cu care "și-a pus demult problema". Și caut măcar un răspuns de la el pentru că acesta are un tâlc ascuns.

       

      Unde este dl Make să ne ajute și domnia sa. Dacă nu mă înșel, acum câteva zile scria printre comentarii că analizele macro făcute de specialiști financiari pe banii băncilor (care vin de la clienți sau de la investitorii în bancă - dl Make nu a mai completat asta) ar trebui diseminate către public. Unde sunteți dl Make pentru a ne răspunde dv la întrebarea 11.5? Eu mărturisesc că aproape toți (sau chiar toți) cunoscuții mei care au studii superioare, nu sunt în stare să înțeleagă o exprimare de genul: 

       

      "evoluția echilibrul cursului valutar va fi dată de presiunile deflaționiste provocate în DM de descreșterea ciclului mărfurilor din EM iar tendința ar putea fi schimbată de intervențiile băncilor centrale .... bla bla bla ... estimăm un curs în 4.5 și 4.8"

      *** Notă de subsol: Estimarea dată nu implică vreo asumare de răspundere a ... completați numele analistului ... pentru efectele viitoare pe care urmarea ei de către client ar putea-o avea. 

      cristi, ai pus virgula intre subiect si predicat, ceea ce nu se face.

      si nu se mai face o chestie, aia cu ceaiul de musetel.

      atat iti zic. 

      Pe cuvânt de postac că nu mă prind. Mă gândesc că te referi la virgula:

      "Eu mărturisesc că aproape toți (sau chiar toți) cunoscuții mei care au studii superioare, nu sunt în stare..." 

       

      Și ai identificat subiect="cunoscuții" iar predicat="nu sunt". Întrebarea mea pentru tine este: în fraza dată, [virgula asta sunt sigur că este corectă] nu am o subordonată "care au..." ce trebuie separată de regenta în care este intercalată? 

      Despre faza cu ceaiul de mușețel ... el mi-a fost oferit și mie de un comentator anonim ca răspuns la un mesaj de-al meu. Am crezut că omul era politicos față de mine. 

      tu esti doar un golem ca sa mentii dezbatarea. musetelul nu e intamplator

      GOLEM, substanță informă, embrionară. Potrivit unei legende iudaice, reprezenta un robot neînsuflețit, care l-ar fi slujit pe Rabin și i-ar fi protejat pe evrei de toate persecuțiile. Cel mai cunoscut G. a fost plămădit din lut de rabinul Löw (1525-1609) din Praga; devenit primejdios, a fost distrus de autor.

      chiar nu vrea nimeni sa raspunda?

      Acum se documenteaza marmota ce inseamna golem si iti scrie un roman, fii pe faza.

      Golemu nu era si cel di stapanul inelelor, pretiosul? 

      Golum, necititule.

      Prometeu (dl Make) vrea să vă dea focul (puterea de a decide singuri, având cât mai multe informații) pentru ca voi să vă puteți construi propriul destin (credit).

      Poporul bancabil nu are nicio preferință pentru cele două soluții de creditare? 

    Legat de acest subiect?

    Bineanteles intr-o tara democratica din UE. 

    1. M-am uitat la Magyarhirlap.hu nu apare nimic despre acest proces de ce?

      Am cautat pe google .hu tot nimic.

      Nu inteleg de ce. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb