Între bine şi rău

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 24 mai 2019

Cornel Codiţă

Înaintea votului de duminică, un gînd. Vă propun să staţi de vorbă cu el... aşa, între patru ochi, ca între vechi, rari şi buni prieteni. Doar dum­nea­voas­tră şi el, gîndul. Pe întuneric, dacă asta vă îndeamnă la mai multă relaxare şi sinceritate. Ori cu soarele în faţă, dacă lumina este cea care vă limpezeşte şi vă aşează la locul în care simţiţi că sun­teţi... acolo unde trebuie, acasă.

Presat de "evenimentul" electoral care ne-a bătut la uşă, fiecare dintre noi se întreabă, vorba arhetipal caragialianului cetăţean turmentat: bine, bine... dar eu cu cine votez? Dacă v-aţi uitat puţin în jur, în timpul aşa zisei campanii electorale, atunci aţi descoperit, ceea ce ştiaţi de mult, din aceeaşi piesă a unicului, giganticului şi de neegalat Nenea Iancu. Ori ..."administraţia nu voieşte să influinţeze cîtuşi de puţin pe nimeni". Ori..."Pardon, daţi-mi voie, mie-mi pare din contra că într-un stat constituţional, mai ales într-un stat tînăr ca al nostru, administraţia ar trebui să..." La noi, "administraţia" a fost în totalitate de părerea lui Caţavencu! De la Preşedinte şi Premier, la şefii de partide şi desigur, pînă la înalţii funcţionari din instituţiile mai mult sau mai puţin descentralizate, toţi într-un gînd au fost de părere că trebuie să "in­fluinţeze", mă rog... fiecare în direcţia opusă... celeilalte.

Altă întrebare care v-a necăjit, poate, măcar puţin, este... bun... de votat, votez, dar ce votez? Nişte liste de partid, pe care sunt scrise nişte nume de inşi, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului interesat de politică. Unii care se vor duce să stea pe nişte scaune, pe la Bruxelles şi (unii zic că şi pe la) Strasbourg, într-un soi de parlament care nu ştim prea bine nici al cui este, nici ce face şi nici de ce face ceea ce face. Iar, pentru asta şi nimic altceva, urmează să încaseze lunar nişte salarii şi bonusuri pe care muritorul de rînd din România nici măcar să le viseze nu este în stare. Cam atît. Să-i votez pe-ai ălora sau pe-ai ăstora? Aceas­ta-i întrebarea şi, fie vorba între noi, nici măcar Hamlet, cît e el de Prinţ al Danemarcei, nu are un răspuns gata pregătit, care să vă scoată din încurcătură. Prin restul Europei, oamenii politici de prim plan s-au străduit din răsputeri să contribuie la campania electorală pentru Parlamentul Uniunii Europene cu ceva.

Cel mai des a răzbătut gîndul că Europa şi construcţia ei instituţională (UE) au devenit terenul de confruntare al unor forţe radical opuse. De o parte, apărătorii şi continuatorii proiectului de construcţie europeană, pe de altă parte, duşmanii lui juraţi, cei puşi pe distrus şi demolare... mînaţi atît de interese proprii, locale, cît şi de banii negri, gri şi albi, care circulă "generos" pe direcţia Moscova-Occident. Episodul austriac al corupţiei politice, la cel mai înalt nivel, pe banii ruşilor, derulat zilele acestea sub ochii Europei, este destul de convingător! Merkel şi Macron au ieşit la rampă cu discursuri de mesaj, convingătoare, dacă nu neapărat mobilizatoare: Europa nu trebuie lăsată pe mîna stricătorilor, a celor care vor să întoarcă ceasul politic al mult încercatului nostru continent, înapoi, la ora naţional-fascismelor, abia camuflate sub aripa jumulită a dis­cursurilor sforăitor-ipocrite despre reinstituirea suveranităţii şi "ne-am luat ţara înapoi"!!! La noi, ioc. Idee, nu, Europa, nu. Noi, cu troaca noastră de lături. Ne ajunge, nu este cazul să ne uităm ce fac alţii în ograda lor!!! Europa? Las că merge şi fără să ne întrebe pe noi!

În sfîrşit, a treia întrebare, înainte de cîntatul cocoşilor, cu care vrem nu vrem dăm ochii este: bine... bine şi atunci, de ce m-aş duce eu să votez? Unii se vor duce să voteze "cu ai lor", alţii să voteze "împotriva ălorlalţi", alţii ca să-l susţină pe Preşedinte şi referendumul său pe teme... dar mai bine să nu intrăm în amănunte. Credeam iniţial că este despre justiţie, mai nou aflarăm, chiar din gura Preşedintelui, că este despre dărîmarea ori nedărîmarea PSD-ului de la putere. Mă rog, fiecare crede ce pofteşte, urnele sunt acolo, buletinele de vot tot acolo; dumneavoastră şi numai dumneavoastră trebuie să hotărîţi ce faceţi cu ele. Dacă aceasta va rămîne harta de mobilizare, atunci prezenţa la vot nu are cum să treacă prea mult de o treime din electorat. Ce ne facem cu restul? Două treimi!!! O majoritate... cît casa!

Problema acestei uriaşe majorităţi nu este nici indiferenţa, nici laşitatea, nici vreuna dintre întrebările de mai sus şi nici răspunsurile prea puţin consistente pe care politica de la noi le oferă, de fiecare dată, întrebărilor importante. Problema acestor oameni este generată de faptul că sunt puşi să aleagă nu între Bine şi Rău, ci între Rău şi Mai rău! Iar ei înţeleg şi resimt asta ca pe o siluire a voinţei lor, la care nu vor să consimtă. Substituţia aceasta, aparent impusă de realitate, de ceea ce ni se oferă acum şi aici, îndemnul, ba chiar obligaţia de a alege între rău şi mai rău, în loc de bine şi rău este rădăcina cea mai adîcă şi cea mai otrăvită a timpurilor moderne, cea responsabilă în cel mai înalt grad de ofilirea şi decăderea democraţiilor în aria de civilizaţie occidentală. Translaţia a fost posibilă şi înlesnită de o altă mutaţie culturală fundamental-ruinătoare, cea prin care au fost "suspendate", iar ulterior au fost ridicate cu totul, dreptul şi puterea Omului, a fragilei fiinţe gînditoare, luată ca individualitate, de a stabli şi de a hotărî singură, prin propriile puteri de judecată şi morale, ceea ce este Bine şi ceea ce este Rău.

Gîndul cu care vă îndemn să staţi de vorbă acum şi de fiecare dată cînd sunteţi puşi în faţa diferitelor alegeri, fie ele politice sau de altă natură, este acesta: Nu există alegere între rău şi mai rău, ci doar între Bine şi Rău. În consecinţă, nu lăsaţi pe nimeni să hotărască în locul dumneavoastră ceea ce este Bine şi ceea ce este Rău.

Opinia Cititorului ( 29 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Chiar nu stiu sa aleg intre Bine si Rau. In 2007 am stiut, chiar am urmat sfatul sefului meu de unitate, de la Comisia Europeana sa particip la alegerile europarlamentare, pentru a-mi putea sustine ideile forta, de acolo. De cate ori m-am mai intalnit cu dansul in rarele mele vizite la Comisie, mi-a mai aratat cum a introdus ideile cercetarii mele in realitatea politicilor UE. Dansul este de aceeasi religie cu mine bahai si apreciaza Binele.Fara sa stim ca suntem bahai ne sprijineam reciproc...

    Frumos.

    1. Ce e frumos?

    Ion Țiriac: "Eu între hoţ şi prost, prefer hoţul. După hoţ mai rămâne ceva."

    1. Dialog între Ion Țiriac și Rareș Bogdan la Jocuri de putere!!

      Eu, intre hot, prost si Ion Tiriac ii prefer pe primii doi.

    In ultima perioada oriunde stai, unde te duci, unde te intorci auzi semnale aproape numai referitoare la alegeri. S-au facut eforturi enorme, caravanele electorale au strabatut tara in lung si-n lat, dintr-un capat in altul, s-au cheltuit sume enorme - bine ca au fost asigurate de stat, si a fost eliminata dispozitia conducatorilor de campanie de a calca alaturi.

    Cu toate acestea, simt ca nu s-a facut ce trebuie, ceva a lipsit pentru ca fiecare alegator sa fie convins ca nu trebuie sa lase... 

    1. PE va alege ce este Bine pentru cetaten oare?i,Raspunsul e simplu NU, pentru ca nu are putere!

    "Alegerile de duminică vor schimba spaţiul politic românesc", publicat ieri.

    3. Mucles Iohannis! 

    (mesaj trimis de Pribeagul în data de 23.05.2019, 12:19) 

    Alianta corupto-ticaloasa a PDL si USR a ales a convoace un referendum cu intrebari greu de inteles,… 

    Straine, ca pari a fi cam strain de locurile astea, :)) 

    Ticalosii astia ti-au facut praf si pulbere mintea cu minciunile lor.

    -Intrebarile la referendum sunt simple si clare, si raspunsurile... 

    1. Acelasi discurs este di in Belgia referitor la socialisti. Spun ca sunt corupti. Am fost traducatoarea unui grup de belgieni veniti sa ajute Romania, operation village, in 1989! Primarul socialist a condus convoiul. In 1990 m-au invitat in Belgia pentru a-mimultumi pentru serviciul de traducator, asa am aflat parerea celorlati prieteni facuti ad-hoc acolo, care erau liberali, fata de sicialisti. La fel s-a intamplat cand am fost la studii la ULB, daca erai cercetator si deschideau gura...

      despre ce vorbesti tu aici?

      Socialisti chiar acum se pare ca au cistigat alegerile in Olanda. 

      Singa si dreapata colaboreaza de multa vreme, de pe timpul lui Reagan si Gorbaciov. 

      Cine in ce arunca cu pietre?

      Este vorba doar de colaborare. :)) 

      Era vorba de 90...Peste tot, cei de stanga sunt perceputi ca fiind corupti, chiar daca nu sunt, cu adevarat!

      Cand aud ca hotii trebuie sa stea la puscarie...fac alergie! Repetati sloganuri! Chiar nu va gandiri ca exista interese de a discredita stanga?  

      Ai uitat ca PDL a taiat salarii si pensii ? Asta nu e hotie?

      Pai cum, nu esti de acord ca hotii trebuie sa stea la puscarie? Ce sa facem cu ei? Sa-i cultivam, sa-i ingrijim,...? Ce sa facem cu Udrea, cu... Mazare, de exemplu?

      “In democratie, hotii stau la puscarie”, este o lozinca de mare succes, cu care protestatarii, la marile demonstratii, meritat, le dadeau in cap infractorilor ajunsi la conducerea statului.

      Cit despre stinga... Stinga este un curent absolut necesar. Fara stinga n-ar putea exista dreapta. Are radacini vechi, incepind cu Prometeu,... 

      a aruncat o economie care duduia si scumpa tara in prapastia crizei. Urmasii lui au facut si ei ce i-a dus capul prost, in acele momente de deruta. Si simt ca au facut bine ce au facut. Au luat un imprumut enorm, depzitat la BNR, pe care l-au rstituit. Dar au instituit stabilitatea financiara. Au taiat niste salarii, pe care USL le-a restituit, in timp, pentru a repara nedreptatile trecutului si a face dreptate pina la capat. :))

      Ei, care-i baiul? Totul s-a rezolvat.

      Atentie! PSD,... 

      Da, ai dreptate cei care sunt corupti sa fie pedepsiti de justitie!

      L-au adus pe Mazare in tara . acum de alegeri dar pe Elena Udrea..nu! Curios, nu!?

    Sufletul va ca spune cu cine sa votati! Eu voi face o meditatie ! Cu siguranta Universul imi va. Arata calea! Vonstiinta suprema ma va ghida!

    Daca dorim sa ne fie bine trebuie sa respectam legile divine! Moartea politicului e pe aproape. Nimeni nu va mai dori sa conduca, pentru ca nu va fi in stare sa gaseasca solutii la multiplele crize! Atunci modelul embrionar existent, cel care creeaza unitate va trebui sa se dezvolte foarte rapid pentru a-l inlocui pe cel actual, in care suntem dezbinati pe n criterii.

    Binele provine din iubire si unitate! 

    1. Liderul nu are nevoie de lupta pentru ca el are carisma! Liderul nu se imbolnaveste, nu imbatraneste, are incredere in puterile proprii si cele divine, iubeste comunitatea umana nu doar nationala sau de partid! Foarte important el i slujeste! Liderul stie ce inseamna universul! Liderul stie ca prin gandire pozitiva poate salva planeta! Ca sa fiu sincera cu mine nu voi vota! Binele duce la iubiire! De iubire avem nevoie, ea da putere in jur de 10 la puterea 80 fata de bunatate, 10 la puterea...

      Avem nevoie de a forma lideri adevarati in Romania si Europa! Lider e un om inalt spiritual , nu lupta, va aduce intreaga populatie la ideea de bine, cum sa creeze armonie di dezvoltare umana astfel incat oamenii sa ramana sanatosi, folosind metode alternative chinezesti, japoneze, indiene, tinetane ( asiatice pentru ca de acolo vine intelepciunea) Acesti lideri trebuie sa aduca bunatate si iubire, sa ajute dezvoltarea umana individuala si comunitara! SNSPA di toate universitatile...

      Toti oamenii: tineri sau batrani, barbati sau femei, bogati sau saraci, buni sau rai – toti cauta, asteapta, cer, merita si spera la iubire.

    Conform unor informatii demne de toata increderea, se pare ca urmare a urmaririi cu toata atentia a evolutiei prezentei la vot, infractorul Liviu Dragnea a hotarit sa comunice, in scurt timp, opiniei publice decizia sa de a candida la... inchisoare.

    1. Nu e bine sa ne bucuram de raul altuia! Partidele au reusit sa divizeze Romania! Asta au inteles ai nostri, din democratie.

    Se aude ca si falnicul nostru presedinte va discursui in seara asta. Sper din suflet sa nu ceara demisia guvernului.

    1. Speri degeaba!

      Atata stiu oamenii politici si nu numai, sa se lupte pentru putere nu sa ajute dezvoltarea , asa cum ar trebui sa faca un lider adevarat! Lumea pe dos! 

      Romanii au uitat cine le-a taiat salariile si pensile cu 25%! Memorie scurta!

      Dezvoltarea este una durabila ( economica, sociala, ecologica si culturaka) dar si complexa, ea cuprinde si palierul cultural! Spiritualul este expresia cea mai elevata a culturii! Fara dezvoltare complexa, cea care include dezvoltarea spiritului, totul e o gluma buna! Cu totii avem suflet si avem nevoie si de hrana spirituala! Lumea e numai 0,0001 la suta de origine material prosiera, restul este de natura material subtila! Ce facem cu 99,9999 la suta nefezvoltat! Pana nu iocuim...

      Dezvoltarea este una durabila ( economica, sociala, ecologica si culturaka) dar si complexa, ea cuprinde si palierul cultural! Spiritualul este expresia cea mai elevata a culturii! Fara dezvoltare complexa, cea care include dezvoltarea spiritului, totul e o gluma buna! Cu totii avem suflet si avem nevoie si de hrana spirituala! Lumea e numai 0,0001 la suta de origine material prosiera, restul este de natura material subtila! Ce facem cu 99,9999 la suta nedezvoltat! Pana nu inlocuim...

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb