ÎNTRE ORELE 9:30-15:00, Transportatorii rutieri au protestat astăzi în faţa Guvernului României

A.L.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 decembrie 2015

Transportatorii rutieri au protestat astăzi în faţa Guvernului României


Peste 3000 de maşini blochează, încă, zona Piaţa Victoriei

-----------

Actualizare 18:00 Dîncu: "ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor de la societăţile de asigurări"

Vicepremierul Vasile Dîncu a cerut, astăzi, în urma discuţiilor cu delegaţia transportatorilor de la Palatul Victoria, ca ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor desfăşurate la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor care au dus la creşterea poliţelor RCA, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Vicepremierul Vasile Dîncu şi ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire cu reprezentanţii confederaţiilor şi asociaţiilor transportatorilor, cei ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi cei ai Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), în urma discuţiilor, vicepremierul cerând ASF să prezinte un raport după finalizarea controalelor desfăşurate la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor care au dus la creşterea poliţelor RCA şi să continue, într-un ritm mai accelerat, discuţiile cu reprezentanţii transportatorilor.

''Cerem ASF să propună măsuri legislative după încheierea controlului şi să-şi continue activitatea, lucrând în beneficiul consumatorului'', a menţionat vicepremierul Vasile Dîncu, adăugând că va continua dialogul cu transportatorii, care să conducă la o reglementare "mai bună şi mai sănătoasă", potrivit unui comunicat de presă al Guvernului.

Astfel, înaintea întâlnirii deja programate pe 25 ianuarie 2016, la care vor participa şi reprezentanţii Parlamentului (având în vedere că ASF este sub autoritatea forului legislativ), va avea loc o discuţie intermediară, marţi, între reprezentanţii ASF, ai asiguratorilor şi cei ai transportatorilor. Discuţiile vor viza găsirea unor soluţii la problemele semnalate de reprezentanţii asociaţiilor transportatorilor, respectiv: încheierea poliţie de asigurare RCA pe orice perioadă de timp, nu obligatoriu pe 6 sau 12 luni, posibilitatea suspendării plăţii poliţiei RCA în cazul în care autovehiculul este imobilizat, achitarea poliţei RCA în mod individual, pe Codul Numeric Personal al conducătorului auto, precum şi plata mai rapidă a despăgubirilor.

Potrivit sursei citate, vicepremierul Dîncu "a luat act" de cererea transportatorilor pentru devansarea termenului pentru eliminarea accizei suplimentare pentru combustibil, afirmând că va transmite această cerere Ministerului Finanţelor Publice, în condiţiile în care bugetul pentru 2016 a fost adoptat de Parlament.

De asemenea, vicepremierul Dîncu le-a transmis transportatorilor că până la sfârşitul anului, Guvernul are în procedură de avizare un act normativ privind plata arieratelor, inclusiv pe cele din domeniul transporturilor.

La rândul său, reprezentantul ASF, prim-vicepreşedintele Cornel Coca Constantin a spus că până la sfârşitul anului vor fi finalizate controalele desfăşurate la societăţile de asigurare şi că posibilitatea individualizării riscului (care va avea ca efect plata poliţei RCA în mod individual) este o temă aflată în analiza unui grup de lucru.

Vicepremierul Vasile Dîncu şi ministrul pentru Dialog Civic, Violeta Alexandru, au stabilit continuarea dialogului şi în ceea ce priveşte proiectul de lege privind serviciul de transport public local, aflat pe agenda Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, astfel că, vineri, va fi organizată consultare publică asupra acestui proiect, urmând ca propunerilor asociaţiilor de transport public să fie luate în calcul la definitivarea actului normativ.

La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Federaţia Operatorilor Români de Transport, Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002, Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale, Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi, Asociaţia Operatorilor de Transport Rutier A.P.U.L.U.M.

(A.L.)

----------------

Actualizare 16:34 Comisia de transporturi face apel la ASF să găsească soluţii pentru transportatori

Comisia de transporturi din Camera Deputaţilor face apel la ASF să intervină de urgenţă pentru a găsi soluţii în cazul transportatorilor, escaladarea preţurilor la asigurările RCA putând duce la falimentul firmelor mici de transport şi la migrarea în alte state.

Preşedintele Comisiei de transporturi, deputatul PNL Mihai Lupu, precizează astăzi că membrii comisiei au luat la cunoştinţă despre situaţia escaladării preţurilor asigurărilor RCA.

"Facem un apel la Autoritatea de Supraveghere Financiară pentru a identifica soluţii şi a interveni de urgenţă pentru ca transportatorii şi posesorii de autovehicule să plătească sume rezonabile pentru asigurarea RCA-Cartea Verde, având în vedere faptul că aceste asigurări sunt obligatorii pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice din România sau în orice altă ţară semnatară a sistemului Carte-Verde", a declarat Lupu, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

Deputatul mai spune că escaladarea preţurilor acestui tip de asigurări poate determina falimentul firmelor mici de transport rutier şi migrarea în alte ţări a firmelor medii şi mari de transport rutier din România.

"Membrii Comisiei pentru transporturi îşi propun ca la începutul sesiunii următoare să strângă la masa discuţiilor factorii decizionali implicaţi în reglementarea pieţei asigurărilor, precum şi reprezentanţii asociaţiilor transportatorilor pentru a analiza şi identifica cele mai bune soluţii legislative în vederea stabilirii clare şi transparente a modului de calcul a primelor RCA de către asigurători, precum şi posibilitatea modificării regulamentului privind veniturile Autorităţii de Supraveghere Financiară, în sensul reducerii unor taxe şi tarife percepute societăţilor care activează pe piaţa asigurărilor", se mai arată în comunicat.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:10 Mitingul s-a încheiat

Transportatorii au declarat încheierea mitingului de astăzi, oferindu-le autorităţilor un ultimatum de două-trei săptămâni pentru rezolvarea problemelor lor (ieftinirea poliţelor RCA şi eliminarea supraacizei din preţurile carburanţilor), în caz contrar transportatorii rutieri ameninţând că vor organiza un protest de amploare la Palatul Parlamentului.

În acest moment, şoferii protestatari se urcă în maşini şi încep să părăsească parcarea din Piaţa Victoriei.

(P.B.)

-------------

Actualizare 15:00 Transportatorii, nemulţumiţi după discuţii: "Autorităţile nu şi-au asumat termene clare pentru rezolvarea problemelor noastre"

Membrii delegaţiei au vorbit în faţa celor aproximativ 200 de oameni rămaşi în Piaţa Victoriei, spunându-le că sunt foarte dezamăgiţi de finalitatea duscuţiilor de astăzi.

"Marţi vom avea o nouă întâlnire cu autorităţile şi sperăm ca până atunci să obţinem un angajament ferm din partea lor", spun reprezentanţii protestatarilor.

În cazul în care transportatorii nu vor obţine măsurile dorite, aceştia ameninţă că vor bloca circulaţia la nivel naţional.

(P.B.)

---------------

Actualizare 13:50 Dragnea: "Protestul transportatorilor este justificat; sunt total nemulţumit de modul cum a lucrat ASF"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că protestul transportatorilor este generat de cauze obiective, adăugând că este total nemulţumit de modul în care a lucrat ASF pe domeniul poliţelor de asigurare RCA, transmit surse din presă.

"Sigur se poate face ceva. Eu sunt total nemulţumit de modul cum a lucrat ASF-ul. Am înţeles că acum vorbesc să facă nişte controale, să facă un audit, să facă verificări. Şi totul se va face sub presiune. Cine i-a oprit să facă acest lucru mai demult? Pentru că informaţiile erau, nemulţumirile erau. Faptul că transportatorii au blocat Bucureştiul este generat de cauze obiective. Oamenii aceştia au dreptate, nu a făcut nimeni o verificare serioasă. Eu cred că ASF ar trebui să se gândească la gradul de suportabilitate al asiguraţilor, să se gândească mai puţin la cei care asigură. (...) Nu e corect că s-a ajuns în situaţia aceasta", a afirmat preşedintele PSD, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al formaţiunii, întrebat despre protestele transportatorilor.

Liviu Dragnea şi-a exprimat speranţa ca Executivul să se implice în găsirea de soluţii pentru rezolvarea situaţiei, adăugând că Parlamentul este deschis la orice analiză.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:32 PSPR cere revizuirea rapidă a bazei de calcul care a stat la cresterea rapidă a poliţelor de asigurare

Patronatul Serviciilor Private din România (PSPR) cere revizuirea rapidă şi transparentă a bazei de calcul care a stat la creşterea rapidă a tarifelor poliţelor de asigurare şi adoptarea măsurilor care se impun, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

Reprezentanţii PSPR subliniază că susţin demersurile făcute de companiile româneşti de transport, solicitând "o implicare clară, imediată şi profesionistă a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în condiţiile reducerii concurenţei pe această piaţă, odată cu eliminarea sau restricţionarea unor companii neperformante financiar".

"Cerem implicarea operativă a Consiliului Concurenţei dator să analizeze şi să intervină imediat pentru consolidarea concurenţei pe piaţa asigurărilor, o piaţă tot mai afectată de practici anticoncurenţiale, încurajate şi de pasivitatea ASF (...) Apreciem că este greu de înţeles de ce ASF nu dovedeşte un minim de transparenţă în activitatea sa, permiţând companiilor de asigurări să adopte tarife pentru poliţele de asigurare, fără o corectă justificare", precizează sursa citată.

(S.A.)

----------

Actualizare 13:06 O parte din taxiuri şi unele microbuze şi autocare încep să părăsească parcarea din Piaţa Victoriei

(P.B.)

-----------

Actualizare 12:45 În faţa Guvernului au mai rămas circa 200-300 de protestatari care aşteaptă un rezultat în urma discuţiilor dintre delegaţia lor şi vicepremierul Vasile Dîncu.

(P.B.)

---------

Actualizare 12:33 UNSAR: "Susţinem necesitatea implementării unui cadru legislativ predictibil"

Reprezentanţii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) susţin că înţeleg îngrijorările manifestate de industria transportatorilor rutieri şi îşi doresc un dialog cât mai transparent şi constructiv cu reprezentanţii acesteia, pentru a identifica posibile soluţii de parteneriat, se arată într-un comunicat al UNSAR trimis redacţiei.

"Obiectivul nostru îl reprezintă stabilitatea industriei asigurărilor pe segmentul RCA şi susţinem necesitatea implementării unui cadru legislativ predictibil, clar şi echitabil pentru toate părţile implicate", precizează sursa citată.

Pe de altă parte, reprezentanţii UNSAR au menţionat că transportatorii prezintă în spaţiul public exemple punctuale de majorări radicale ale tarifelor RCA, care nu pot fi generalizate la nivelul tuturor asigurătorilor, iar daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic în ultima perioadă, în special pe transportul extern.

"Nivelul daunalităţii asiguraţilor este o parte importantă în calculul preţului RCA. Este de notorietate faptul ca daunalitatea transportatorilor a crescut dramatic în ultima perioadă, în special pe transportul extern, unde nivelul despăgubirilor este mult mai mare şi în unele ţări chiar nelimitat. De altfel, o parte a discuţiilor cu transportatorii a vizat măsuri de educare a şoferilor în privinţa siguranţei rutiere. Situaţia din România nu este cu mult mai bună, comportamentul în trafic al şoferilor ridicând riscuri substanţiale", se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii UNSAR au subliniat că nivelul despăgubirilor pe vătămări corporale şi daune morale în România este impredictibil, practica instanţelor fiind neunitară, iar despăgubirile acordate pe acelaşi tip de accident fiind foarte diferite ca valoare. Acest fapt poate constitui, de asemenea, un element de creştere a preţului asigurării RCA. De aceea, UNSAR a colaborat în ultimul an cu Societatea de Medicină Legală din România pentru realizarea unor bareme de evaluare a prejudiciilor nepatrimoniale, ca urmare a vătămărilor corporale, propunând un sistem tabelar drept referinţă, după modelele practicate în alte state europene.

Totodată, reprezentanţii UNSAR au participat la o întâlnire de lucru în legătură cu asigurările obligatorii RCA cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice, Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliului Concurenţei, în data de 16 decembrie 2015. La discuţii au fost prezenţi, de asemenea, membri ai conducerii companiilor de asigurări cu portofoliu RCA pe piaţa din România. Anterior acestei întâlniri, UNSAR a purtat mai multe runde de discuţii constructive cu reprezentanţii transportatorilor, ASF şi membri ai Parlamentului României, unde s-au discutat propuneri care sunt în curs de analiză atât la nivelul societăţilor de asigurări, cât şi la nivelul UNSAR.

"UNSAR şi companiile membre active în industria RCA vor continua să participe activ la dialogul cu autoritatea reglementatoare, instituţiile abilitate şi reprezentanţi ai asiguraţilor, luând act de toate propunerile formulate pentru a contribui la procesul de reconsolidare şi echilibrare a pieţei asigurărilor obligatorii RCA", menţionează sursa citată.

(S.A.)

----------

Actualizare 12:12 Vicepremierul Vasile Dîncu i-a primit acum la negocieri pe reprezentanţii transportatorilor

(P.B.)

-----------

Actualizare 12:08

Transportatorii acuză faptul că delegaţia lor este ţinută pe holurile Guvernului şi că reprezentanţii lor nu au fost încă primiţi la discuţii , la mai mult de o oră de la intrarea în Palatul Victoria.

(P.B.)

------------

Actualizare 11:55 UNTRR solicită instituirea controlului preţurilor

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a sesizat Preşedintele României, Guvernul României, Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Consiliul Concurenţei şi a informat Ministerul Transporturilor cu privire la evoluţiile recente ale costurilor la asigurările RCA care afectează grav mediul concurenţial din România şi solicită limitarea valorilor asigurărilor RCA/carte verde, se arată într-un comunicat al Uniunii remis redacţiei.

Conform UNTRR, în ultimul an, primele RCA au crescut cu peste 300% în industria transporturilor rutiere. "Această creştere şi perspectiva de continuare a creşterii în acelaşi ritm nu este justificată de nivelul de daunalitate RCA de 27% peste primele încasate", precizează comunicatul.

"Dacă în anul 2012, costul mediu cu o asigurare RCA era pentru un autovehicul de transport mărfuri pe 12 luni, care efectua transporturi rutiere internaţionale, de 1.200 lei, în 2014 a ajuns la 4.000 de lei, în 2015 la 15.000 de lei, anul viitor ne aşteptăm să atingă nivelul minim de 60.000 de lei, iar în maximum 5 ani să depăşească valoarea celor mai scumpe autovehicule noi - peste 96.000 euro!", anticipează UNTRR.

Potrivit Legii Concurenţei nr. 21/1996, republicată, preţurile produselor şi tarifele serviciilor şi lucrărilor se determină în mod liber prin concurenţă, pe baza cererii şi ofertei. Totodată, sunt interzise orice înţelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici care au ca obiect sau au ca efect restrângerea, împiedicarea ori denaturarea concurenţei pe piaţa românească sau pe o parte a acesteia.

Asigurarea RCA-carte verde este o asigurare obligatorie pentru toate autovehiculele care circulă pe drumurile publice, din România sau din orice altă ţară semnatară a Sistemului Carte verde. "O asigurare obligatorie prin lege nu trebuie să te oblige la faliment sau la imposibilitatea de a plăti valori RCA egale cu valoarea autovehiculului asigurat", se mai arată în comunicat.

UNTRR consideră sectorul RCA din România unul în care concurenţa este substanţial restrânsă prin faptul că doar nouă companii de asigurări sunt autorizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să activeze pe piaţa RCA, iar acestea au mărit preţurile cu 300% anual, deşi daunalitatea anuală este de 27%.

"Considerăm că aceste evoluţii recente ale costurilor la asigurările RCA afectează grav mediul concurenţial din România şi ne exprimăm îngrijorarea privind direcţia către care se îndreaptă costurile asigurărilor RCA. Având în vedere că piaţa liberă RCA este în pragul colapsului în România, solicităm ca potrivit art. 4, pct. 2 din Legea nr. 21/1996, republicată, Guvernul cu avizul Consiliului Concurenţei şi prin ASF să instituie controlul preţurilor, întrucât preţurile nu se mai stabilesc în mod liber, pe baza cererii şi ofertei", a declarat Radu Dinescu, secretar general UNTRR.

La 1 ianuarie 2016 aplicarea directivei Solvency II şi situaţia din piaţa românească RCA după falimentul ASTRA, creştere de la 1% la 5% a contribuţiei către Fondul de Garantare, vor conduce la o nouă majorare a preţurilor RCA, care nu mai poate fi acceptată, consideră reprezentanţii transportatorilor.

"Guvernul nu trebuie să aştepte producerea unei catastrofe, ci trebuie să intervină pentru limitarea valorilor asigurărilor RCA/carte verde la maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri şi persoane care fac transporturi rutiere internaţionale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local şi la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme", precizează sursa citată.

(S.A.)

----------

Actualizare 11:24 Transportatorii intră la negocieri cu Vasile Dîncu

Cristian Muntean, director general ASSAI (Asociatia Societăţilor de Service Auto Independente), a scris pe Facebook: "Acum intrăm la Guvern, la întâlnire cu vicepremierul Vasile Dîncu. Se pare că au auzit ca protestăm!".

(S.A.)

----------

Actualizare 11:10

Transportatorii încep să se întoarcă în maşini şi să claxoneze, în timp ce o parte din ei a rămas în continuare în faţa Guvernului ca să scandeze împotriva şefului ASF Mişu Negriţoiu.

---------------

Actualizare 10:40 O delegaţie a transportatorilor se va întâlni cu premierul Cioloş începând cu ora 11:00

Actualizare 10:06 Protestatarii ameninţă că nu vor pleca până când Cioloş nu va veni să discute cu ei

Transportatorii scandează "Ruşine să vă fie!" la adresa Guvernului, fiind nemulţumiţi de felul în care au fost trataţi de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în problema scumpirii poliţelor RCA.

Printre altele, transportatorii se plâng şi de faptul că Poliţia a blocat accesul camioanelor pe centura Capitalei.

Ei ameninţă că nu vor pleca din Piaţa Victoriei până când premierul Dacian Cioloş nu va veni să discute cu ei.

"Negritoiu nu uita, DNA-ul te va lua!" şi "Astra şi Carpatica, Sida şi Ebola" sunt câteva din mesajele înscrise pe pancartele protestatarilor.

Transportatorii îi cer premierului Cioloş să îl demită pe şeful ASF, Mişu Negriţoiu.

"Stăm cu maşinile în service câte 4-5 luni pentru că Mişu Negriţoiu are salariu de 30.000 de euro ca să îi protejeze pe mafioţii din asigurări!", ne-au declarat persoane aflate la manifestaţie.

(P.B.)

------------

Actualizare 09:35 Taximetrist: "Noi am început să ne strângem de pe la 7:30, dar poliţia ne-a făcut şicane şi am ajuns în piaţă la 8:30"

Parcarea din Piaţa Victoriei este ocupată aproape în totalitate de taxi-uri şi microbuze. Unii şoferi preferă să stea în maşini, în timp ce alţii discută la o cafea problemele pe care le au în activitatea zilnică.

"Noi am început să ne strângem de pe la 7:30, dar poliţia ne-a făcut şicane şi am ajuns aici în piaţă la 8:30", ne-au spus câţiva taximetrişti.

Taximetriştii au început să claxoneze în speranţa "că poate ne aude cineva de la Guvern".

(P.B.)

---------

Actualizare 09:30

Maşinile transportatorilor ce vor manifesta astazi în Bucureşti până la ora 15:00 au inceput să se strangă în Piaţa Victoriei, iar unele dintre străzile ce ajung în această intersecţie au fost deja închise, potrivit Hotnews.

----------------

Transportatorii rutieri vor protesta, astăzi, în faţa Guvernului României, între orele 9:30 - 15:00, la acţiunea de protest urmând să fie mobilizate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare şi taxiuri care aparţin patronatelor cu activitate în domeniul transportului public de persoane dar şi autocamioane din domeniul transporturilor de marfă.

Primăria Capitalei a aprobat acest protest cu condiţia ca numărul autovehiculelor să fie redus de la 10.000 cât intenţionau să mobilizeze transportatorii, la doar 6.000 - 7.000, iar traficul să nu fie blocat.

Protestul este organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), împreună cu Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Asociaţia Patronală a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociaţia Română pentru Transporturi Rutiere Internaţionale (ARTRI), Asociaţia Naţională a Transportatorilor şi Taximetriştilor Independenţi (ANTTI) şi Asociaţia Operatorilor de Transport (APULUM).

"Prezentăm scuzele noastre bucureştenilor, pentru acţiunea de protest care va afecta circulaţia în zona centrală a oraşului, însă aceasta este singura cale prin care autorităţile pot fi determinate să înţeleagă faptul că instituţiile trebuie să fie în slujba cetăţenilor şi nu invers. Măsurile luate în ultimul timp afectează atât transportatorii, cât şi cetăţenii posesori de autovehicule, care vor plăti RCA de circa 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiară a românilor. De asemenea, creşterile de taxe din transporturi vor afecta toate celelalte industrii şi comerţul, prin creşterea preţurilor, astfel încât va produce o scădere a puterii de cumpărare, ce-i va afecta pe toţi românii", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte al COTAR, potrivit Agerpres.

Totodată, reprezentanţii transportatorilor roagă posesorii de vehicule care parchează de regulă în Piaţa Victoriei să înţeleagă necesitatea acestei acţiuni de protest şi să lase libere, pentru data de 17 decembrie, parcările din această zonă. "Sperăm ca toţi locuitorii Capitalei vor solidariza cu această acţiune organizată în interesul general al persoanelor fizice şi juridice, pentru reducerea valorilor RCA şi eliminarea supraaccizei din preţurile carburanţilor, începând cu data de 1 ianuarie 2016", se mai arată în comunicat.

Transportatorii solicită intervenţia autorităţii pentru un cost al primei RCA suportabil de către transportatori, în condiţiile în care tariful RCA a ajuns să crească cu peste 300% în ultimele şase luni pentru activitatea de transport persoane şi transport marfă, inclusiv taxi, precum şi eliminarea supraacizei, începând cu data de 1 ianuarie 2016.

De asemenea, transportatorii cer "intervenţia Guvernului României pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligaţi să plătească sume enorme pentru drepturile de autor, deşi obiectul lor de activitate îl constituie transportul de persoane, şi nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale în autobuze, taxiuri".

"Solicităm sprijin pentru modificarea legii 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, astfel încât operatorii de transport să fie exoneraţi de obligaţia de a plăti lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt că autovehiculul este dotat cu un aparat de radio. Să se procedeze ca în Uniunea Europeană, să fie plătită o singură taxă la înmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane", se menţionează în comunicat.

De asemenea, transportatorii solicită urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate şi aprobate în Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui înaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Felicitari. Sunt sofer de 10 ani nu am facut accident dar am fost lovit am primit u rca am fost purtat un an. Mi-am reparat auto pe banii mei mi-au dat banii dupa aceea. In acesti ani am avut si casco. In Viena a crescut vreodata asa de mult rca cA la noi?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb