Între Scilla şi Caribda

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 19 august 2020

Cornel Codiţă

Mai clar de atît, nici că se poate! Ciolacu zice că voturi pentru moţiunea care trimite Guvernul Orban în vacanţă, fără bilet retur, are cîte să mai dea şi la alţii. Trece, fără doar şi poate. Pe de altă parte, Iohannis a spus-o încruntat şi hotărît, rar, aproape silabisit, ca să înţeleagă oricine: După moţiune, cu certitudine, nu va fi un guvern PSD!!! În sfîrşit, de pe Lună se vede şi cu ochiul liber, condiţii pentru un guvern tip "Mare coaliţie" nu există, la noi, nici cîtă apă în deşertul Kalahari. Werner nici nu vrea să audă. Ciolacu şi-ar pune pielea pe băţ dacă ar începe acum să predice în faţa Congresului PSD coaliţia cu duşmanul proaspăt lăsat fără bilet de acces la Palatul Victoria. Cît despre PNL, cotitura bruscă la stînga, pentru îmbrăţişarea "patriotică" cu PSD-ul, i-ar putea fi fatală la urne, electoratul de nucleu dur al PNL e prea puţin dispus să înghită o broască rîioasă atît de "roşie". Nu mai pui la socoteală că, pe plan intern, PNL ar trebui să treacă prin cutremurul înlocuirii actualei conduceri a partidului cu alta, care să se poată pupa cît de cît credibil cu PSD-ul... Piaţa Independenţei!

Ce mai rămîne, atunci? Mai că-mi vine a zice odată cu Farfuridi... din această dilemă nu puteţi ieşi! Ar fi însă un pic pripit. Soluţii încă mai există.

Una din formule ar fi ca Iohannis să încerce forţarea unui guvern PNLII, cu un alt premier. Dacă, după votul moţiunii de cenzură, UDMR-ul nu se predă în braţele PSD şi, deocamdată, nu are nici un interes să o facă, atunci, cu puţin efort pe după uşile secrete ale politicii noastre, voturile care l-au instalat pe Orban Prim ministru ar putea să înscăuneze şi varianta II a "guvernului meu".

Cu forcepsul, cu ajutorul moaşelor profesioniste ale politicii noastre caragialeşti, am putea să vedem la Palatul Victoria încă un guvern realizat în jurul trunchiului PNL. Desigur, asta ar însemna o înfrîngere usturătoare pentru PSD şi actuala sa formulă de conducere, dar, din perspectiva lor, are în schimb avantajul că lasă PNL-ul în braţe cu dezastrul pandemiei şi inevitabilele costuri sociale care vor trebui decontate la urne, odată şi odată. Dacă nu acum în septembrie, la locale, atunci la parlamentare.

A doua variantă circulată prin culise este clasica formulă a guvernului "tehnocrat" folosită în mandatele prezidenţiale Iliescu şi Constantinescu. Modelul este "Guvernul Isărescu", cel cu care Preşedintele Constantinescu a acoperit ultimul an al mandatului CDR: termen scurt, un an, mandat limitat, vizînd mai ales organizarea alegerilor. Sprijin parlamentar din partea întregului spectru anti-psd, la vremea respectivă PNŢ-cd, PNL, PD, UDMR. În rest, gestiunea treburilor curente, fără ambiţii şi planuri politice pentru premier, cu miniştri "grei" din partidele de susţinere parlamentară. Cine ar putea juca rolul "independentului" Isărescu, în actuala variantă, rămîne să fie hotărît. Deşi numele lui Maior a fost fluturat, ici şi colo, se pare că este vorba doar de baloane de încercare, iar reacţiile Omului de la Cotroceni nu au fost deloc încurajatoare. Cît despre aşa zisul "mandat american" al lui Maior, el ţine mai mult de o anume mitologie, decît de o grea de consecinţe realitate politică. Desigur, împricinatul are tot interesul să lase în circulaţie snoavele cu pricina, la fel ca şi susţinătorii săi locali. Nimic mai mult. Soluţii de "solişti" pot fi inventate şi scoase din pălărie fără mari dificultăţi, atîta vreme cît condiţiile mandatului sunt clare şi limitate, iar controlul se află, total, în biroul din foişorul cu ferestre spre parcul Palatului Cotroceni. Povestea vorbei: lac să fie, că broaşte... destule!

A treia soluţie şi cea mai proastă, de departe, este intrarea în tunelul unei crize prelungite pînă la alegeri, prin blocarea validării parlamentare şi a instalării unui guvern propus şi susţinut de PSD plus cei care au votat moţiunea de cenzură. O soluţie pe care Iohannis a favorizat-o şi după căderea guvernării PSD, în încercarea de a forţa primul său guvern PNL. Din perspectiva Preşedintelui, varianta are avantajul că lasă de facto la guvernare Guvernul Orban, chiar dacă spaţiul său de manevră parlamentară şi de guvernare este drastic restrîns. Pe principiul din două rele, cel mai bun este răul cel mai mic, ar putea fi o variantă de lucru. Partea proastă cu această variantă este că are toate şansele să penalizeze grav PNL-ul atît la alegerile locale, cît şi la cele generale. Toată lumea va fi cel puţin sîcîită, dacă nu scandalizată de manevra Iohannis, dar cum pe Iohannis nu mai ai cum să îl penalizezi, costurile s-ar putea întoarce, masat, împotriva PNL.

Deşi uliseanul drum spre casă al politicii româneşti pare să treacă prin strîmtoarea păzită, de o parte şi de alta, de Scilla şi Caribda, în realitate, planul de navigaţie are încă suficiente trasee "liniştite", capabile să ocolească gurile înfometate ale celor două infernale creaturi. Surpriza, desigur, ar fi ca voturile pentru moţiunea de cenzură să se evapore înainte de a fi puse în urnă ori, mai ştii, Ucigă-l Toaca, imediat după aceea!

Opinia Cititorului ( 22 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Un om înțelept ar prefera să fie invidiat decât calic.Alegeți-l pe cel mai mic dintre aceste rele.

    1. a alege „între moarte și osândă”

      Alege sa taci si sa nu te mai dai poeta, babornita pocita!

      În 1996, Iliescu și PDSR-ul lui erau alungați din prima linie de așa-zisele „forțe democratice”. Atât de bine ne-a mers încât idioții ăia, în afară de a fura ca niște hămesiți, n-au reușit nimic altceva decât să ne bage într-una dintre cele mai mari crize economice.

      - „Să tăiem coada câinelui!”, 

      - „Restitutio in integrum!”,

      -„Privatizare pe un leu!”  

      Ce înseamnă, totuși alegerile? La modul teoretic ar fi capacitatea electorilor de a schimba politicienii răi cu unii buni. Așa scrie la cartea despre democrație. Cred că în treizeci de ani de regim așa-zis democratic am avut timp să vedem cum stau în realitate lucrurile. Ar fi timpul să ne întrebăm când vreodată în acești treizeci de ani am pus în locul unor conducători...

      Scila (Scylla), iniţial, fusese o nimfă marină de care se indrăgostise Glaucos, fiul lui Poseidon, şi pe care Circe, fiica Soarelui (Helios), din gelozie, a transformat-o într-un monstru (stânca ameninţătoare din Strâmtoarea Messina).

      “A cădea din lac în puţ”

      „nivelul de trai al populației s-a prăbușit”, în vreme ce Orban și miniștrii săi erau preocupați de „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”.

    ...problema nu e că dubioșii ies la înaintare, ci că DOAR dubioșii sunt prezenți în spațiul politic. Nu v-ați plictisit de spectacol?

    1. “In vitium ducit culpae fuga” – “Fuga de un pericol te duce spre altul şi mai mare”. Perocolul vine din alte meleaguri...

      “A fi între două mari primejdii” sau, apelând la alte expresii româneşti echivalente, “A fi între ciocan şi nicovală”/”A fi într-o situaţie critică”/”A fi la strâmtoare”/”A fi la ananghie”

      Ce e de facut? 

      Liderii actuali au un nivel al constiintei ca al unui copil de 8 ani. Nu glumesc a fost masurat. Folosesc mai mult creierul reptilian... Avem nevoie de altfel de lideri, cu un nivel de constiinta ridicat!

    O tara distrusa de politicieni in mod sistematic timp de patruzeci de ani! Veniturile mici ii faceau sa sufere de foame 40% din populatia Romaniei! Nimeni nu recunostea asta! Este foarte probabil ca foarte multi dintre cei morti de Covid-19 sa fi suferit de foame sau de otravire cu alimente nesanatoase! ACUM, POLITICIENII INFRACTORI VOIAU ALEGERI!

    Ignoranta Pecsiglas (nu Pepsiglas) distruge (ASTA E TITLUL ORIGINAL, DAR ”E”-ul nu a încaput)... Chiar din SUA imi aduc... 

    Gaura neagra e de vina pentru evaporare!...voturile pentru moţiunea de cenzură să se evapore înainte de a fi puse în urnă ori, mai ştii, Ucigă-l Toaca, imediat după aceea!

    1. Vom vedea dacă este neconstituțională sau nu.Moțiunea este clar. neavenită.Nu poți să vii în plină pandemie și criză economică să dai jos Guvernul numai așa, să arăți propriilor alegători că mai ești acolo.

      Augurii și clarvăzătoare aborigene-blonde, transmit - - de dincolo, unde-s duse - - că: a doua zi după congres (ultimul?) , în 23 August, zi măreață pentru acești Neo PeCeRiști)................... .............................. .....PSD va cădea în prăpastie, dar nu singurel,

      / Ci cu toți Aliații săi lângă el. / . Vor fi împinși... 

      Augurii și clarvăzătoare aborigene-blonde, transmit - - de dincolo, unde-s duse - - că: a doua zi după congres (ultimul?) , în 23 August, zi măreață pentru acești Neo PeCeRiști)................... .............................. .....PSD va cădea în prăpastie, dar nu singurel,

      / Ci cu toți Aliații săi lângă el. / . Vor fi împinși... 

      Degeaba visam unii dintre noi la o lume fara deseusi sociale, atata timp cat unii gandesc ca tine... Vrei sa iti dau un leam de omenie?! Ti-l fac cadou.

      putem zbura atât de sus

      lasă sufletele noastre să nu moară niciodată 

      în inima mea 

      simt că voi sunteţi fraţii mei 

      creaţi o lume fără nici o frică 

      împreună vom plânge lacrimi de fericire 

      vezi popoarele 

      întoarce-le săbiile în teci 

      putem cu adevărat să ajungem acolo 

      dacă îţi pasă suficient de mult de cei vii 

      fă un spaţiu mic

      pentru... 

      Iti compun un poem pornind de la acest slagar international...Cand va fi gata ti-l dedic...

      mă gândesc la generaţii 

      şi la a spune că vrem să o facem o lume mai bună 

      pentru copiii noştri şi pentru copii copiilor noştri. 

      astfel încât ei să ştie că este o lume mai bună pentru ei; 

      şi cred că ei o pot face un loc mai bun. 

        

      este un loc în inima ta

      şi ştiu că... 

      Poemul Vindecării Umanităţii In Marea căutare a Luminii Vieții, Nemuririi și a Iubirii cu Atman Zamolxis

      de Salomeea Romanescu 

       

      Actul I 

      corul dansează - Dansul creaţiei 

      Armonie, balet erotic, 

      mişcarea sfredelului văpaie 

      din toba dansului mistic, 

      Lumina cascadei de ploaie 

      Stropii plasmei mişcătoare 

      dansuri ce ne mistuiesc 

      lumile lent- lent pieritoare 

      când nu se mai iubesc.... 

      Vindecare cuantica

      Fizica cuantica este inexplicabila fara existenta constiintei.Gandul este unitatea constiintei.Non Localitate, corelatii cuantice. Cuantic ca o metafora.Frunzele cuantice, discontinuitate este chiar constiinta insasi. Daca excludem subiectivitatea excludem natura.Studiul medicinei exclude constiinta.

      Homeostaza ajuta vindecarea, rezonanta medicului cu pacientul.Trairile interne conteaza.Exista fundamentalisti in stiinta si religie, care ataca orice forma a... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb