ÎNTRE ŢARA NOASTRĂ ŞI REPUBLICA MOLDOVA Reţelele de gaze naturale şi energie electrică vor fi interconectate

Andrei Stan
Internaţional / 26 august 2015

Guvernul a anunţat că a aprobat, printr-o Hotărâre, înţelegerea între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale şi energie electrică din cele două state. Înţelegerea a fost semnată la Chişinău în 21 mai anul acesta, transmite un comunicat al Executivului.

Astfel, în domeniul gazelor naturale, părţile au convenit "prioritizarea lucrărilor pentru interconexiunea Iaşi - Ungheni, respectiv Gazoductul Ungheni - Iaşi, pe teritoriul Republicii Moldova şi Gazoductul Oneşti - Iaşi, cu staţiile de comprimare aferente, pe teritoriul României. Termenul convenit pentru realizarea acestor obiective este sfârşitul anului 2016", se arată în comunicat.

În sectorul energiei electrice, "lucrările complementare prioritare conţin: interconexiunea Isaccea - Vulcăneşti, respectiv linia electrică Vulcăneşti - Chişinău şi staţia electrică Back-to-Back aferentă; proiectul RO - Ungheni - Străşeni şi staţia electrică Back-to-Back aferentă, dar şi proiectul Suceava - Bălţi. Termenele de realizare ale celor două interconexiuni sunt 2016 şi, respectiv, sfârşitul anului 2018. Pe lângă acestea, părţile au stabilit ca obiective strategice de importanţă naţională atât proiectul gazoductului Ungheni - Chişinău, cât şi interconexiunea electrică Isaccea - Vulcăneşti - Chişinău şi staţia Back-to-Back aferentă", precizează comunicatul.

Actul normativ mai actualizează componenţa Grupului comun de lucru în domeniul energiei, în cadrul Comisiei inter-guvernamentale Republica Moldova - România, prin includerea unor reprezentanţi din partea cabinetelor Prim-miniştrilor din ambele state. Autorităţile desemnate vor face demersuri către Comisia Europeană şi instituţiile finanţatoare în vederea includerii proiectelor pe lista proiectelor prioritare ale Uniunii Europene/Comunităţii Energiei, având în vedere asigurarea finanţării din surse proprii şi atrase.

Implementarea proiectelor incluse în Hotărârea aprobată astăzi "va contribui la dezvoltarea economico-socială a localităţilor din zonele prin care vor trece conductele şi liniile aeriene aferente interconectărilor, precum şi la dinamizarea industriei energetice şi a creşterii securităţii energetice a celor două ţări", se mai arată în comunicat.

Tot astăzi, Guvernul a stabilit, printr-un Memorandum, prelungirea perioadei de acordare a contribuţiei nerambursabile în sumă de 100 de milioane de euro de către Guvernul României Guvernului Republicii Moldova de la patru ani la opt ani, respectiv, până la data de 28 martie 2019. De asemenea, perioada de valabilitate a Acordului a fost extinsă de la şase ani la zece ani, respectiv, până la data de 28 martie 2021.

Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova a fost semnat în 2010. Autorităţile de Coordonare Naţionale care implementează Acordul sunt Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru România şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor pentru Republica Moldova. Acordul prevede cooperarea în domeniile infrastructură de transport, unităţi de învăţământ, asistenţă umanitară acordată în cazul unor situaţii de urgenţă şi în sectorul energetic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Că poate am pierdut niște secvențe din film.

     

    România și Moldova încheie în 2010 un Memorandum prin care România acordă o contribuție nerambursabilă de 100 de mil €. Din suma asta, se scurg banii cu picătura, în 2013 au fost date 15 mil €. Și se vor tot scurge cu picătura, că de fapt bugetul nu are bani (Ponta, băiețașule, în caz că nu știi, bugetul are bani când este pe excedent, nu pe deficit). 

     

    Deci, ne chinuie mult talentul să obținem acei bani pentru Moldova. 

     

    Dar zicem noi că avem bani cu nemiluita atunci când este vorba de acest Memorandum de interconectare a rețelelor. Știți ce spunea partea moldoveană când l-au semnat? 

     

    Moldova, Guvern, 20 mai 2015, "Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României vor semna un Memorandum de înțelegere privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică din Republica Moldova și România. Un proiect de Hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi, în cadrul ședinței Cabinetului de miniștri. 

     

    Proiectelor (sic, eroarea este de la moldoveni, nu de la mine) de interconectare energetică între Republica Moldova şi România (UE) vor fi implementate în perioada 2015-2018. Suma necesară pentru realizarea acestora este de circa 750 mil. de euro, dintre care 421 mil. de euro pe teritoriul Republicii Moldova." 

     

    Iar Ponta spune că firmele de energie au făcut profituri mari, deci au bani de investit. Acum, când prețul la petrol/gaze a scăzut la niveluri la care multe firme se vor lupta pentru supraviețuire. 

    Părerea mea este că acest Memorandum este apă de ploaie. Ponta a intrat în modul "campanie electorală" și aruncă cu promisiuni în stânga și dreapta și peste Prut. Nu se va întâmpla mai nimic din toate fanteziile acelea pentru că nu sunt rentabile economic. Dacă România vrea să ardă în sobă aproape un miliard de €, să o facă în soba mea. Mai devreme vom vedea România cu rezervele de gaz epuizate în 10 ani decât să vedem Moldova racordată cu un sistem de 1 miliard de €. 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb