Între vânzătorul suveranităţii şi mincinosul care o apără

FLORIAN GOLDSTEIN
Ziarul BURSA #Politică / 11 iulie 2012

Între vânzătorul suveranităţii şi mincinosul care o apără

(sau, "PDL, USL, aceeaşi mizerie!")

Socotind preşedinţii României, Crin Antonescu este al şaselea, după Ceauşescu, Iliescu, Constantinescu, Băsescu şi Văcăroiu (interimar, o lună), iar dacă este să aleg pe cel mai puţin rău, din lista de cinci, de până acum, atunci n-am nicio şovăială să-l aleg pe Băsescu, indiferent că-mi voi atrage sudălmile unei bune părţi din cititori, care vor avea satis-facţia să li se confirme sus-piciunea, mereu repetată, că aş fi pro-băsescian.

Nu sunt.

Încerc să spun ce gân-desc, cu onestitate.

Iar, că o fac onest, se poate vedea şi din faptul că o declar inoportun, în contratimp, când Băsescu a fost sus-pendat (şi când cred că va fi demis la Referendum, fără scăpare, dacă se va desfăşura după regulile USL-iste).

În realitate, în cei opt ani de preşedinţie, n-am găsit aproape nici o alunecare de discurs, la Băsescu, în pofida glumelor lui groase, de marinar şi în ciuda echipelor de zgomot ale lui Dan Voiculescu şi Sorin Ovidiu Vîntu, care au falsificat sistematic "antena şi realitatea".

Ceea ce îi reproşez este numirea lui Boc drept premier -"omul maşină", cum l-am numit în paginile acestui ziar (vezi "Boc, omul-maşină", în BURSA din 23.07.2009) - şi insistenţa susţinerii lui, ceea ce a indicat că îi convine să guverneze printr-un om de paie, fără să ţină seama nici de regulile constituţionale (aici, USL are dreptate), nici de faptul că guvernarea prin intermediar (mai ales că intermediarul este mediocru) îşi pierde eficienţa şi creează spaţiu corupţiei.

Îi mai reproşez bâlbâiala în faţa crizei şi nu sunt deloc sigur că împrumutul de la FMI ne-ar fi fost necesar (după unele calcule, în 2008-2009, am fi dispus de rezerve băneşti care ne-au fost ascunse şi care ar fi anulat necesitatea împrumutului); dar, nu am nicio certitudine că altcineva s-ar fi descurcat mai puţin păgubitor, în încâlceala iniţială a crizei internaţionale a datoriilor suverane, pentru că văd cum, până şi astăzi, liderii europeni se învârt în jurul cozii şi nu vor nici în ruptul capului să renunţe la sistemul care a dat deja faliment.

Veţi spune, din nou, că sunt pro-băsescian.

Vă voi răspunde, din nou, că nu, nu sunt.

Aş declara-o în clar, dacă aş fi.

Dar nu sunt.

Problema mea este că nu sunt pro-băsescian, dintr-un alt motiv decât al dumneavoastră, al celor care sunteţi anti-băsescieni.

Un motiv puternic.

Un motiv mai temeinic şi mai puternic decât al dumneavoastră, cei care falsificaţi realitatea, numindu-l dictator.

Motivul stă în politica europeană a lui Băsescu.

Contrar nonconformismului de marinar, Traian Băsescu s-a afişat în Europa drept "politically correct", susţinând construcţia Uniunii Statelor Europene, cu implicita limitare de suveranitate naţională, fără să fie îndrituit de vreun Referendum, să negocieze asta.

Am mai spus-o, în BURSA, că, personal, sunt în complet dezacord cu limitarea suveranităţii noastre, dar că nu opinia mea este cea importantă (numeroşi cititori mă contrazic şi mă iau în derâdere, în această privinţă, fără să ia în seamă că, altădată, mi-am argumentat temeinic poziţia - mă rezum, aici, doar, la a observa idioţenia insistenţei să ne lăsăm conduşi de liderii care au prăbuşit şandramaua europeană, când noi înşine suntem în cădere); nu, important e faptul că nu am fost consultaţi dacă dorim limitarea suveranităţii, printr-un Referendum.

Într-un mod paradoxal, plagiatorul Victor Ponta (care, nerecunoscându-şi plagiatul, practică minciuna în formă continuată) a exprimat o poziţie pe gustul meu, vizavi de recenta intervenţie a Angelei Merkel, care a acuzat încălcarea Constituţiei şi vestejirea democraţiei de către USL (ceea ce şi eu cred), la suspendarea lui Băsescu.

El a spus că nu Angela Merkel va vota la Referendum, ci poporul român.

Da, aşa este şi aşa trebuie să fie (însăşi Angela Merkel face caz de democraţie, dar a sărit de coadă-n sus, când a auzit de ideea de Referendum, în Grecia, pentru aprobarea pachetului de ajutor financiar european).

Abstracţie făcând de obrăznicia ordinară cu care şi-a colorat răspunsul (s-a autoştampilat diplomatic în negru, prin asta), Victor Ponta ne-a afirmat suveranitatea, în faţa celui mai puternic dintre liderii europeni.

Acum, cu Antonescu preşedinte interimar şi Ponta premier, va rămâne USL consecvent în afirmarea suveranităţii noastre în concertul naţiunilor europene?

Mă îndoiesc.

Singura garanţie a consecvenţei ar fi Ion Iliescu, care a apărut lângă Ponta, în prezidiul şedinţei Comitetului Executiv PSD, de alaltăieri, într-o ipostază de guru al politicii gregare (ceea ce mă înspăi-mântă).

Bănuiesc că plagiatorul invocă suveranitatea cât timp îi convine ea, ca să preia controlul în stat.

Suspectez că plagiatorul va abdica de la suveranitate, când se va vedea cu sacii în căruţă.

Cred că Antonescu, sau ce nou preşedinte USL-ist vom avea, nu va face, nici el, vreun Referendum pe tema limitării suveranităţii.

Şi băseştii şi useliştii ne vor vinde, ca pe cartofi.

Cum să fiu pro-băsescian, sau pro-USL-ist?

Cum să aleg între vânzătorul suveranităţii şi mincinosul care o apără?

Nu înţeleg.

Explicaţi-mi, vă rog!

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Absenta de la vot pare ca il avantajaza pe Basescu, dar pana si simpla prezenta(vot nul) legitimizeaza sistemul...

    1. Nu, USL isi va aplica sistemul prin care nu conteaza "cvorumul" referendumului, ci doar majoritatea exprimata.

      Inca o data, USL nu va respecta Curtea Constitutionala. 

      clar, sunteti pro-bascian. sunt de cu totul alta parere. si e normal sa invoc chestia cu colonia...ca de fapt de aici porneshte totul si de aici izvorasc reactiile occidentului...altecvea...nimi c de spus

      CCR nu trebuie respectata nici macar o secunda in actuala formula.Am ajuns ca regulile referendumului sa le dicteze UDMR-ul.Halal CCR, Halal democratie! Singura forta pe care trebuie sa ne bazam la Referemndumul national este POPORUL ROMAN, care prin majoritatea celor care isi exercita dreptul la optiune va stabili ceea ce este mai bine pentru ROMANIA.

    Stimate domnule Goldstein,

    cand cineva spune ca institutiile financiare au facut randamente fabuloase, cand aceeasi persoana zice ca firmele extractive sunt putin cam insensibile in calcularea pretului carburantului sau ca in cazul in care va fi nevoie vom avea de unde scoate cateva miliarde pentru a sustine cauza euro si nu vom practica la infinit politica de genul "capul ce se pleaca sabia nu-l taie" , atunci acea persoana imi starneste incredere pentru ca reactioneaza in acelasi fel in care o fac si eu, insa persoana respectiva poate face ceva pentru ca este cineva conform lui Goethe. La vizita domnului Schröder in 2004 am fost prezent la Bucuresti si atunci mi-as fi dorit sa fiu in clasa politica pentru a-i arata ca nu suntem brutele ulterioare ale domnului Treichl nici cetatenii din colonia europeana a Botswanei domnului Mobius. Imi vine pur si simplu sa strig la fiecare postare a unui ziarist roman apartinand unui trust de presa strain unde inevitabil apare mentiune a doua cea mai saraca tara din Europa. La ce se refera acest comentariu: la propriul lor arsenal intelectual sau la dorinta de a copia anumite publicatii economice din lungul Dunarii unde acei intervievati pledeaza faptul ca in Romania au intalnit cele mai mari probleme. Uitati-va si la felul cum a fost trecut pactul fiscal la senat cand ziarele nu au pomenit aproape nimic de el. E trist si chiar si pentru mine care sunt un entuziast fara masura imi pare o lupta mai puternica decat cea cu morile de vant. 

    1. N-am priceput decit chestia cu Mobius, despre care sint de acord cu tine.

      Restul, nimic. 

      Ce-ai vrut sa spui?

      Sau ce-ai spus? 

    daca antonescu este al 6-lea presedinte, cum v-ati dat seama dupa 1 zi cat de bun/rau este ca presedinte? dupa ce declara? dupa actiuni? E normal sa aveti simpatii ca oricine dar justificarea lor poate fi devoalanta :)))

    1. Articolul mentioneaza in clar:"...dacă este să aleg pe cel mai puţin rău, din lista de cinci, de până acum..."

      Cinci. 

      Nu sase. 

      Deci, nu ma exprim despre Antonescu.

      Sa spun si eu ca sinteti animat de simpatii care va fac sa nu vedeti ce se afla in fata ochilor? 

      Dupa activitatea profesionala si "realizarile" sale de pana acum, nu ne putem astepta la nimic bun din partea lui Crin Antonescu. Si, nici din discursul lui politic care in afara unor ditirambe demagogice si sforaitoare impotriva lui Basescu sunt goale de continut substantial. Stie cineva ce a promis Antonesu daca va fi presedite? Ceva ce sa fie util pentru Romania?

      Stie cineva ce a facut util pentru Romania, Basescu?

      T.B cred ca a incercat sa faca sa functioneze o justitie cat de cat independenta.

      Domnilor si doamnelor, stimati cititori, v-am solicitat, la finalul articolului, sa-mi explicati cum sa devin partizanul unuia din doi.

      De ce nu-mi raspundeti?!

      Va rog! 

      daca prin "partizan" va referiti la votul in favoarea/defavoarea demiterii sau la votul ulterior pentru/contra antonescu, nu cred ca puneti intrebarea corecta. eu de examplu nu il plac pe basescu, dar cu atat mai putin il plac pe antonescu, si nu il plac de loc pe ponta. eu ma consider nereprezentat. pe ponta nu il plac pentru ca practica minciuna in forma continuata, pentru ca face din partidul lui iliescu, si pentru ca abia asteapta sa dea cu subsemnatul la moscova, la fel ca geoana. pe antonescu nu-l plac NU pentru ca a ramas repetent in facultate sau ca nu participa la sedintele senatului. NU IL PLAC pentru ca a facut o alianta pentru care se rasucesc in mormant toti liberalii adevarati, de la Kogalniceanu la Duca, Bratieni, si bunicul meu si fratii lui, care au facut puscarie si canal. 3 frati, toti condamnati la canal si la inchisoare.

      "Toti liberalii adevarati", in fapt, se plasau mult mai la stanga fata de USL, in acest moment, fiind in contrapozitie fata de Conservatori.

      O lectura, chiar si sumara, a istoriei politice a Romaniei va va releva ca acestia aveau agende privind economia care ar putea fi intepretate intr-o maniera foarte socialista. 

      Am un posibil raspuns. Poti alege intre un capitan care si-a dus intotdeauna cu bine nava la destinatie si un sot care nu a stiut sa-si impiedice nevasta sa se sinucida.

      "Poti alege intre un capitan care si-a dus intotdeauna cu bine nava la destinatie..."

      Asa e! A dus-o asa de bine, incat a facut-o sa dispara (flota) pentru totdeauna! 

    CCR este creatia clasei politice , care la randul ei este mostenitoarea metehnelor totalitarismului . La ce va asteptati?

    Uitati in ce familii au crescut actualii lideri politici [ma refer la mentalitate] ?  

    Exista macar un lider politic care sa fie suspectat de nationalism -in sensul bun al cuvantului- ? Parlamentarii sustin ca nu toti sunt lichele . Probabil . Dar cu siguranta cel putin 50% +1 sunt lichele .Vedeti ce legi dau si in favoarea cui. 

    Nu cred ca trebuie fim nici pro si nici contra.Politica nu este" Liga lui Mitica". 

    Doar trebuie sa invatam sa interpretam corect actiunile clasei politice , sa analizam ce fac-[sau ce nu fac- nu ce declara.

    Vasile. 

    1. Imi place ca am prilejuit exprimarea unor astfel de opinii.

      Draga Anonim,

      asta este foarte important pentru un politician de a-si asuma raspunderea si a avea curaj sa arate cu degetul la obraz cand cineva isi permite mai mult decat trebuie. Ajunge acest lucru. Astazi mediul economic este foarte sensibil la aceste reactii. Nu este nevoie de impozitare suplimentara pentru a arata unei companii ca isi bate joc de angajatii ei cu salariile sau de consumatori cu preturile practicate. Desi sunt in pozitii de genul director general au la categoria conceptii strategice inca lacune care ar fi cu siguranta la gradinita corectate. Dl. Barosso spunea cu cateva zile in urma ca exista foarte putini politicieni care si-au asumat rolul de a le spune cetatenilor in fata cum stau lucrurile, iar prin evitarea acestor discursuri nu vor putea sa-i scuteasca mai mult sau sa le faca viata mai buna cetatenilor lor. Traim vremuri grele si este timpul sa gandim ca nu intotdeauna cei care ne promit miere pot neaparat si sa o livreze. Daca pe langa domnul Goldstein am mai fi avut cativa ca dansul care sa ne explice intr-adevar cum se invarte lumea , poate am fi fost putini mai atenti cu noi insine si cu enormul potential de care insa ne e frica a-l transforma in miscare cinetica. 

    Intrebati-l pe Basescu(mincinosul mincinosilor) si pe menestrelul Boc cum au condus tara de la care asteapta voturi si cat a crescut datoria pe cap de locuitor..........

    D-le goldstein, dupa titlul propus si nedumiririle ce le aveti, sa stiti ca va-ti definit capacitatea de analiza. Bine ca sunteti putini visatori in stele. Cred ca prostiile pe care le debitati nu sunt plagiate si sunt originale. ,,DE TACEATI FILOZOF RAMANEATI,,

    1. Domnule Tepes, dintotdeauna v-am admirat inteligenta interventiilor.

      Intrucit spuneti ca sint un prost, calculati-va calitatea interventiilor, dupa intensitatea admiratiei mele.

      O precizare pe care nu o meritati: chiar sint absolvent de Filosofie. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb