Întreprinzătorii europeni, mai optimişti cu privire la perspectivele economice

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 ianuarie 2011

BCE aşteaptă o creştere de 1,4% pentru economia zonei euro, anul acesta.

BCE aşteaptă o creştere de 1,4% pentru economia zonei euro, anul acesta.

Încrederea europenilor în perspectivele economice s-a îmbunătăţit peste aşteptări în decembrie 2010, în principal în baza optimismului manifestat de întreprinzătorii germani.

Indicele privind aşteptările directorilor de companii şi ale consumatorilor din zona euro a crescut la 106,2 puncte în decembrie 2010, de la 105,1 în noiembrie, potrivit anunţului făcut ieri, de Comisia Europeană. Nivelul consemnat luna trecută este cel mai ridicat de după octombrie 2007. Economiştii anticipau o creştere până la numai 105,8 punc­te.

Indicele privind încrederea producătorilor industriali a crescut la 4 puncte în decembrie, de la 0,7 în noiembrie. Acest indicator a ajuns la 13,7 puncte în Germania, în decembrie, de la 9,9 în luna anterioară.

Însă, încrederea în sectorul serviciilor din zona euro a scăzut la 9,8 puncte, de la 10,3, conform anunţului oficialilor de la Bruxelles. Indicele privind încrederea consumatorilor a scăzut la minus 11, de la minus 9,4.

Tot în zona euro, indicele care măsoară aşteptările privind producţia industrială a urcat la 18,1 în decembrie, de la 14,5 în luna precedentă. Indicatorul privind comenzile de export a ajuns la minus 7,1, de la minus 10,8.

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a alimentat expansiunea zonei euro în ultimul an. Potrivit estimărilor Comisiei Europene, economia Germaniei a înregis­trat, probabil, în 2010, o creştere de două ori mai mare decât cea a zonei euro. În schimb, economiile Irlandei, Spaniei şi Greciei au scăzut, conform autorităţilor de la Bruxelles.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a menţinut estimarea pentru creşterea economiei din zona euro, în 2011: circa 1,4%, după care va urma o expansiune de aproximativ 1,7% în 2012.

Redresarea economiei Europei încetineşte întrucât aprecierea euro faţă de dolar face exporturile regiunii mai puţin competitive.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb