Întreprinzătorii polonezi sunt interesaţi să investească în continuare în ţara noastră

CORNELIA ANGELESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 ianuarie 2010

Nu există un fenomen "de fugă", de retragere a investiţiilor poloneze din România", a declarat domnul Wojciech Zajaczkowski, Ambasadorul Republicii Polonia în ţara noastră.

Nu există un fenomen "de fugă", de retragere a investiţiilor poloneze din România", a declarat domnul Wojciech Zajaczkowski, Ambasadorul Republicii Polonia în ţara noastră.

(Interviu cu Domnul Wojciech Zajaczkowski, Ambasadorul Republicii Polonia în România)

Reporter: Cum se explică faptul că în Polonia criza economico-financiară nu s-a manifestat cu virulenţa din alte ţări?

Wojciech Zajaczkowski: Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană care a înregistrat o creştere a PIB-ului în 2009, comparativ cu 2008. Există câteva explicaţii. În ultimul deceniu s-a sesizat o încetinire a ritmului economic care se manifesta în anumite ţări, mai ales în America de Sud, în Turcia. De atunci, în Polonia, s-au introdus măsuri deosebite în controlul financiar, s-a realizat o nouă abordare, noi principii care au permis să fie controlată activitatea băncilor. A fost si aspectul ca băncile poloneze ca şi alte bănci din Europa Centrală au încercat să evite investiţiile, mai ales cu SUA. Si, în plus, a avut efect şi conservatorismul sistemului nos-tru bancar.

O altă explicaţie - piaţa internă relativ mare. Faptul că piaţa poloneză a fost relativ independentă de evoluţia pieţei internaţionale. Nivelul de globalizare al economiei poloneze este încă scăzut, comparativ cu al altor ţări. Alt motiv a fost scăderea valorii zlotului în perioada 2008-2009 în raport cu euro şi dolarul, ceea ce a permis să se amelioreze scăderea exportului. Peste 60% din export se realizează în Europa de Vest. Pe de o parte, piaţa s-a contractat, iar pe de altă parte preţurile erau concurenţiale. Acest lucru a permis să se amelioreze o cădere economică. Nu în ultimul rând, voi menţiona investiţiile pe scară largă, mai ales cele structurale, legate de programele Uniunii Europene şi de pregătire a Poloniei pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2012.

Reporter: Colaboraţi cu Ucraina în acest proiect?

Wojciech Zajaczkowski: Da. Numai că fiecare ţară are propriul ritm. Drumurile, stadioanele, locaţiile sunt construite separat, termenele sunt comune. Avem de pus la punct transportul între principalele oraşe unde se vor desfăşura meciurile şi trebuie să punem la punct legăturile peste graniţe.

Un punct important, care nu depinde numai de noi, este

crearea unor facilităţi pentru trecerea graniţei, ceea ce necesită un efort mare al organismelor europene care trebuie să găsească o soluţie, Polonia face parte din zona Schengen, iar Ucraina, nu. Nu este vorba numai de echipele participante, ci şi de spectatorii care vor fi de ordinul sutelor de mii şi care vor fi din numeroase ţări, din ţările baltice, Rusia etc. Sunt probleme diverse, chiar şi politice pentru organizarea acestui eveniment.

Reporter: Polonia şi România au semnat acorduri de credit cu FMI, există condiţii deosebite?

Wojciech Zajaczkowski: Româ-nia a semnat cu FMI un acord de credit pentru stabilitate economică. Acesta este condiţionat de cerinţe ale FMI pe care statul român trebuie să le respecte. Polonia a semnat şi ea un acord cu FMI. Acesta este de alt tip. Este un acord pe linie elastică de creditare-Flexible Credit Line, cu scopul obţinerii stabilităţii cursului valutar. Asemenea acorduri sunt semnate de FMI cu ţări care au o situaţie economică bună. Această linie elastică nu pune condiţiile care sunt puse României pentru stabilitatea economică. Cel care doreşte să primească creditul pe linie elastică, îl cere numai în momentul necesităţii stabilizării cursului valutar şi până în acest moment nu a existat o astfel de necesitate.

Reporter: Cum apreciaţi relaţiile economice dintre Polonia şi România în 2009 şi cum vor evolua în 2010?

Wojciech Zajaczkowski: În mod evident, anul 2009 a fost mai slab decât 2008. În 2008, schimburile comerciale dintre ţările noastre au depăşit 2,5 miliarde euro şi ar fi greu de crezut că după scăderea importantă a PIB-ului României în 2009, nivelul să rămână acelaşi. Încă nu deţinem toate datele pe 2009, dar a scăzut exportul şi importul din România în Polonia şi invers.

În prezent, în România există 550 de firme cu capital polonez sau mixt. Printre acestea 15 sunt firme mari, dintre care aş enumera: "Can Pack", "Tymbark-Maspex", "Asseco", "Cieh", "Porta", "Cersanit", "Vox Profile", "Forte" etc.

În prezent, important este că exis-tă un interes mare al întreprinzătorilor polonezi pentru investiţii în România. O parte din investiţiile începute înainte de criza economică s-au realizat pe parcursul anului 2009. Sunt investitori care, deşi criza îşi face încă efectul, se gândesc la noi proiecte. Nu există un fenomen "de fugă", de retragere a inves-tiţiilor din România. Deşi, trebuie să remarcăm că sunt unii investitori care în 2008 lucrau în două schimburi şi acum lucrează într-un singur schimb. Informaţiile de pe piaţa românească ne prezintă o revenire a economiei şi acest lucru sperăm să se reflecte şi în activitatea întreprinzătorilor polonezi.

Eu apreciez activitatea economică din România, dar vreau să subliniez din nou că dezvoltarea relaţiilor depinde mult de infrastrucura din ţara dumneavoastră. În special în domeniul transporturilor. Dacă aş pleca din Varşovia, pot ajunge, într-o singură zi, la Bruxelles sau la Moscova, dar pentru ca să ajung la Bucureşti, îmi trebuie 2 zile.

Alt aspect care are efecte negative asupra dezvoltării relaţiilor economice este situaţia din punctele de frontieră. Transportatorii, pentru ca să treacă în timp util graniţa trebuie "să dea ceva". Acest fenomen are o influenţă negativă asupra opiniei pe care şi-o fac despre organismele româneşti, cu efect asupra statului, care suportă consecinţele unei imagini negative.

Reporter: Domnule Ambasador, cum apreciaţi relaţiile politice dintre Polonia şi România?

Wojciech Zajaczkowski: Sunt foarte bune. În octombrie 2009 a fost semnat Parteneriatul Strategic între ţările noastre. Guvernele ţărilor noastre vor elabora un proiect concret care va fi realizat în cadrul acestui Parteneriat. Trebuie să apreciez că ne sprijinim reciproc în familiile europene şi avem puncte de vedere foarte apropiate în ceea ce priveşte viitorul NATO.

De asemenea, trebuie menţionat că am avut puncte de vedere comune în perioada alegerilor din Republica Moldova, când au avut loc şi întâlniri ale miniştrilor afacerilor externe şi chiar s-au aflat în contact telefonic direct.

În România, au avut loc vizitele preşedintelui Poloniei, a preşedintelui Camerei Deputaţilor a Poloniei şi a vice-premierului-ministrul economiei din Polonia. La acestea trebuie adăugată vizita în ţara dumneavoastră a doamnei vice-preşedinte a Senatului polonez.

În Polonia, a fost în vizită de lucru, oficială, preşedintele României, domnul Traian Băsescu şi ministrul afacerilor externe al României. Premierul României, domnul Emil Boc, a participat la mai multe evenimente importante organizate în Polonia şi, cu aceste ocazii, s-a întâlnit cu premierul nostru, domnul Donald Tusk. Concluzia este că relaţiile politice sunt bune şi se dezvoltă favorabil ambelor ţări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb