Sute de milioane de dolari, în numerar, au fost trimise din Rusia spre Venezuela, în semn de ajutor oferit statului din America de Sud, în contextul în care sancţiunile impuse de SUA limitează accesul Venezuelei la sistemul financiar global, relatează Bloomberg.
Datele ImportGenius, analizate de sursa citată, arată că, începând din luna mai a anului 2018 până în aprilie anul curent, 315 milioane de dolari (în banc-note de dolari şi euro), au fost trimise de la Moscova la Caracas, cu şase trasporturi diferite.
ImportGenius a obţinut, prin surse private, registrele vamale ruseşti şi le-a analizat, aces-tea arătând că banii ajunşi în Banca de Dezvoltare a Venezuelei provin din surse controlate de guvernele celor două ţări.
Aceşti bani ar putea să provină din diferite surse, precum repatrierea numerarului pe care Venezuela îl avea peste hotare; din dividende de care ţara sud-americană este beneficiară ca urmare a participaţiilor la o bancă din Moscova sau din vânzarea de petrol sau aur, însă aceste transporturi arată modul în care administraţia condusă de Nicolas Maduro încearcă să ocoleas-că sancţiunile agresive impuse de preşedintele american Donald Trump.
Potrivit ImportGenius, în aprilie anul curent, 97 de milioane de dolari în numerar au fost trimise în statul sud-american, de la banca rusească Evrofinance Mosnarbank la Banco de Desarrollo Economico y Social de Venezuela (Bandes).
Evrofinance Mosnarbank este un joint venture între Banco de Desarrollo Economico y Social de Venezuela şi agenţia care administrază proprietăţile de stat ale Rusiei.
În ianuarie, 113 milioane de dolari, în bancnote de 100 de euro, au fost trimise de la Gazprombank, controlată de stat, care, la acea vreme, avea o participaţie în Evrofinance.
Aceeaşi Gazprombank trimisese 50 de milioane de dolari, în numerar, doar cu două zile înainte, iar alte două trans-porturi separate totalizând 55 de milioane de dolari (fără a se şti în ce monedă/valută) au fost făcute în lunile mai şi iulie anul trecut.
Responsabilii pentru relaţia cu presa de la Evrofinance nu au comentat informaţia, iar solicitările transmise Bandes prin Ministerul de Finanţe al Venezuelei au fost redirecţionate către Ministerul Informaţiilor, care nu a răspuns.
Un oficial guvernamental din Venezuela, care a cerut să îşi păstreze anonimatul, a confirmat faptul că statul din America de Sud a primit transporturi de bani în numerar, legate de Evrofinance, dar a refuzat orice alt comentariu.
Purtătorul de cuvânt al Gazprombank, Anton Trifonov, a refuzat să comenteze pe marginea acestui subiect, dar a precizat: "contul comun dintre Bandes şi Gazprombank, precum şi orice cooperare între cele două entităţi financiare, a fost închis definitiv în martie 2019".
Regimul de la Caracas a făcut eforturi disperate pentru a-şi menţine accesul la valută în pofida sancţiunilor americane care au izolat Venezuela de sistemul financiar convenţional, în condiţiile în care marile bănci refuză să facă afaceri cu Maduro.
Printre alte iniţiative, regimul de la Caracas a utilizat vânzări secrete de aur pentru a strânge fonduri şi, de asemenea, analizează posibilitatea să folosească criptomonede sau un sistem de plăţi gestionat de Rusia pentru a trimite bani în ţară, mai scrie Bloomberg.
Bandes a fost sancţionată în martie de SUA, care susţine că Maduro păs-trează sume importante de bani în afara Venezuelei, mai ales în Europa, folosind conturile băncii.
Oficialii susţin că Executivul de la Caracas a început să mute bani din conturile băncii centrale în cele ale Bandes.
Anul trecut, Evrofinance a fost desemnată de guvernul lui Nicolas Maduro să se ocupe de unele plăţi către furnizori, care au fost îndemnaţi să efectueze tranzacţiile internaţionale prin banca de la Moscova. Mai târziu, în acelaşi an, Venezuela a numit un fost membru din board-ul Evrofinance printre oficialii de top din sistemul său bancar.
Potrivit presei, în martie 2019, Statele Unite au impus sancţiuni împotriva băncii venezuelene Bandes, la o zi după ce Administraţia Donald Trump a avertizat că va lua măsuri după arestarea şefului de cabinet al lui Juan Guaido, Roberto Marrero, relata Reuters.
Trezoreria Statelor Unite a anunţat că vizate de aceste sancţiuni sunt şi filialele din Uruguay ale Banco de Desarrollo Economico y Social de Venezuela - Bandes (n.r. Banca pentru Dezvoltare Economică şi Socială a Venezuelei).
"Maduro şi oamenii lui au deviat de la menirea iniţială a acestei bănci, într-o încercare disperată de a rămâne la putere", a declarat directorul Trezoreriei, Steven Mnuchin.
Trezoreria SUA susţine că Nicolas Maduro ar fi încercat să scoată un miliard de dolari din Venezuela cu ajutorul Bandes Uruguay la începutul anului curent.
Amintim că, potrivit unui ordin executiv, în august anul acesta, preşedintele american Donald Trump a impus sancţiuni asupra bunurilor guvernului venezuelean de pe teritoriul SUA, relatează Reuters şi AFP.
"Toate proprietăţile şi interesele guvernului Venezuelei din SUA sunt blocate şi nu pot fi transferate, plătite, exportate, retrase sau utilizate în alt mod", se menţiona în ordinul executiv.
"Am determinat că este necesar să blocăm proprietăţile guvernului Venezuelei din cauza continuării uzurpării puterii de către regimul ilegitim al lui Nicolas Maduro", a apreciat Donald Trump într-o scrisoare trimisă de Casa Albă preşedintei democrate a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.
Administraţia Trump a intensificat presiunea asupra regimului de la Caracas, într-o tentativă de a-l înlătura de la putere pe preşedintele Nicolas Maduro.
SUA şi cele mai multe state din America latină şi democraţii occidentale au cerut ca Maduro să se retragă şi l-au recunoscut pe liderul opoziţiei Juan Guaido drept preşedintele interimar al ţării.
China şi Rusia au continuat însă să-l susţină pe Maduro, ceea ce l-a determinat pe consilierul pentru securitate naţională John Bolton să avertizeze, astăzi, cele două state împotriva unei eventuale creşteri a sprijinului financiar pentru el, notează dpa.