Învăţământul e îngropat în comisii, comitete şi anchete

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Cultură / 21 ianuarie 2014

Învăţământul e îngropat în comisii, comitete şi anchete

Sistemul de învăţământ a intrat într-o adevărată spirală a scandalurilor. Cum "la omul sărac nici boii nu trag", pe lângă problemele deja consacrate, şcolile s-au mai pricopsit cu una, crearea de comisii care să verifice cine, cum, când, unde, cui dă bani pentru fondul clasei. Un efort considerabil care cu siguranţă nu are nicio legătură cu îmbunătăţirea procesului de învăţământ, care, cel mult, poate să asaneze parţial mediul de desfăşurare a activităţii şi care să-i mai elibereze pe părinţi de nişte griji financiare.

Astfel, conform deciziei Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) la nivelul fiecărei şcoli se va constitui o comisie care va efectua o verificare internă privind o posibilă încălcare a prevederilor legale în vigoare referitoare la implicarea cadrelor didactice sau a altor angajaţi ai unităţii în strângerea de sume de bani de la părinţii elevilor pentru diferite activităţi. Comisia va elabora un raport la care vor anexa toate documentele justificative, în maxim trei zile lucrătoare de la constituire, şi va înainta documentul consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Potrivit ISMB, consiliul de administraţie al şcolii, în funcţie de concluziile cuprinse în raport, va lua măsuri legale ce se impun, respectiv: va elabora în regim de urgenţă un plan de măsuri în vederea informării, prevenirii şi combaterii actelor de corupţie ce pot să apară în unitate, ţinând cont de vulnerabilităţile identificate, şi va numi prin decizie o comisie de cercetare disciplinară care va cerceta presupusele abateri ale persoanelor implicate, cu respectarea Legii Educaţiei Naţionale şi a prevederilor Codului Muncii. Persoanele vinovate de încălcarea legii vor fi sancţionate drastic. De asemenea, vor fi sesizate de urgenţă organele competente în condiţiile în care se va constata că anumite fapte îmbracă prin natura lor caracter penal. Unitatea de învăţământ, prin director, va informa de urgenţă ISMB, cu privire la aspectele constatate.

Într-o lume perfectă o astfel de iniţiativă ar avea succes, cum însă şcoala autohtonă nu se găseşte în una din aceste lumi, este evident că e puţin probabil ca profesorii unei instituţii de învăţământ să întocmească rapoarte în urma cărora colegii lor să fie "sancţionaţi drastic". În urma denunţurilor unor părinţi şi elevi mai multe anchete sunt în curs de derulare la diverse şcoli. Concluziile sunt conform aşteptărilor. O echipă a ISMB a analizat timp de trei zile sesizările privind cele două cadre didactice de la Colegiul Kiriţescu din Bucureşti, acuzate că au strâns bani pentru achiziţionarea de mobilier. După efectuarea cercetărilor în care au avut loc discuţii cu profesorii, cu comitetul de părinţi al şcolii şi comitetele de părinţi de la cele două clase implicate şi au fost împărţite chestionare, comisia a ajuns la concluzia că în sesizări sunt date rupte din context. În cele din urmă, ISMB a decis că profesoara care a fost înregistrată de o elevă, cu telefonul mobil, în timpul orei, când spunea că ar trebui strânşi bani pentru a schimba băncile, a fost sancţionată cu avertisment de Consiliul de Administraţie al şcolii, iar colega acesteia, neînregistrată, a scăpat fără nicio sancţiune. Practic nimeni nu cere, doar părinţii se simt "datori" să ofere bani pentru achiziţionarea de bănci, scaune, dulapuri, cadouri, cărţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb