Învăţămîntul bate PIB-ul cît e cald

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 3 noiembrie 2005

Greva generală din învăţămînt va reuni pe 7 noiembrie sindicatele universitare, preuniversitare şi organizaţiile studenţeşti

Presiunile pe care le fac sindicaliştii din învă-ţămînt au ca unic scop cifra devenită magică de 6% din PIB pentru anul viitor, chiar dacă guvernanţii în frunte cu primul ministru dau semnale clare de imposibilitate a acordării acestei sume. Deşi liderii coaliţiei au decis o suplimentare a bugetului învăţămîntului pe 2006 cu 1.800 miliarde lei vechi, aceşti bani nu acoperă decît parţial cererile salariaţilor din educaţie.

Şedinţa de ieri a Comisiei de Dialog Social de la nivelul Municipiului Bucureşti a fost un prilej în plus pentru sindicate, patronate şi autorităţi locale să se îngrijoreze de soarta învăţă-mîntului din ţara noastră. Mariana Beciu, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, a spus că: "cei 1.800 miliarde pe care Guvernul a promis să îi dea în plus la bugetul învăţămîntului nu reprezintă un procent de 0,6% din PIB, aşa cum s-a declarat, ci reprezintă 0,06% din PIB, ceea ce este foarte puţin". Domnia sa a declarat că nu se va ajunge cu această sumă la bugetul de 4,3% din PIB promis de Guvern. Pentru ca învăţămîntul să atingă măcar procentul de 5% sindicatele solicită "minim 18.000 miliarde lei vechi".

Pe de altă parte, Marius Nistor, preşedinte executiv al Federaţiei Sindicatelor Independente "Spiru Haret", nu renunţă la ideea unui buget "nu aşa cum îl cerem noi, ci aşa cum îl cere UE". Domnia sa a transmis mesajul confederaţiilor sindicale din învăţămîntul preuniversitar şi universitar care vor ieşi în stradă şi vor declanşa greva generală în debutul săptămînii viitoare. Marius Nistor susţine ideea că aceşti bani pe care învăţămîntul îi solicită nu sînt doar în scopul creşterilor salariale, ci "pentru a susţine finanţarea proiectelor de descentralizare, informatizarea şcolilor din mediul rural şi de creştere a calităţii serviciilor educaţionale". Toate aceste proiecte sînt însă desprinse din programul de guvernare al fostului ministru al Educaţiei, Mircea Miclea. Surprinzător însă, Marius Nistor care în urmă cu o lună cerea printr-un miting de protest demisia ministrului şi considera politica de descentralizare nefavorabilă sistemului educaţional, susţine acum atît ideea fostului ministru, cît şi pe acesta. "Ministrul Miclea este singurul din istoria învăţămîntului românesc care a susţinut finanţarea pe proiecte", este de părere Marius Nistor.

La această dispută crîncenă între guvernanţi şi liderii sindicali asistă patru milioane de elevi şi studenţi, precum şi 400.000 salariaţi din învăţămînt care aşteaptă ca discutarea în Parlament a proiectului de buget să le aducă un an mai bogat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb