Învăţămîntul îşi joacă astăzi ultima carte

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 9 noiembrie 2005

Învăţămîntul îşi joacă astăzi ultima carte

Reprezentanţii sindicali pot fi respinşi de la negocieri

Studenţii şi Blocul Naţional Sindical sprijină revendicările profesorilor

Pichetarea prefecturilor în majoritatea judeţelor ţării a reunit profesori din învăţămîntul preuniversitar şi cel universitar, convinşi să meargă "pînă la capăt" în revendicările lor.

Echipa desemnată de Guvern pentru negocierea cu profesorii este formată din Gheorghe Pogea, secretar de stat pentru coordonarea activităţii din domeniul economic, Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanţe, Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Dumitru Miron, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi posibil Marko Bela, după cum ne-a declarat Răzvan Bobulescu, preşedinte FSI "Spiru Haret". Domnia sa ne-a mărturisit că "rămîne de văzut dacă ne mai primeşte mîine (n.n. azi) la negocieri pentru că nu am vrut să suspendăm greva", iar aceasta era o condiţie impusă de guvernanţi.

Declaraţiile liderilor sindicali au lăsat să se înţeleagă faptul că nu vor ţine cu dinţii de procentul de 6%, dar nici că vor accepta un procent sub limita de 5% acordat învăţămîntului. "Nu ne putem pronunţa dacă vom accepta 5,8% sau 5,4%, din moment ce singurii care vor decide sînt membrii de sindicat care vor spune dacă sînt de acord cu suma propusă de Guvern", a afirmat Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale.

Pe de altă parte, Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţămînt, a declarat că "noi avem o cifră pe care o vom negocia, dar sîntem dispuşi să acceptăm orice propunere care să rezolve situaţia dezastruoasă din învăţămînt".

Deşi păreau în primă fază nesolidari cu mişcarea colegilor săi, profesorii universitari s-au alăturat protestului, şi doar în cîteva instituţii de învăţămînt superior s-a învăţat ieri. Dintre acestea cele mai multe se regăsesc în Bucureşti. Cu toate acestea, studenţii s-au alăturat protestelor profesorale şi vor avea doi reprezentanţi la negocierile de azi din partea Uniunii Studenţilor din România şi din partea Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), după cum ne-a declarat Răzvan Bobules-cu.

Reprezentanţii studenţilor au vorbit în primul rînd de finanţare şi de asigurarea unui management al calităţii. "Procentul din PIB ar rezolva investiţiile de care avem nevoie şi ar putea implementa un sistem de management al calităţii", ne-a spus Traian Brumă, vicepreşedinte ANOSR.

Blocul Naţional Sindical (BNS) a evocat principiul solidarităţii în sprijinirea învăţă-mîntului, deşi în componenţa BNS nu sînt organizaţii din învăţămînt. "Considerăm că telegramele de susţinere şi comunicatele de solidaritate sînt frecţie la picior de lemn şi de aceea am ales solidaritatea prin acţiune" a susţinut Matei Brătianu, secretar general BNS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb