Inventarul suprafeţelor viticole lipseşte

Eli Roman
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 27 aprilie 2005

Ţara noastră trebuie să realizeze pînă la sfîrşitul anului 2006 inventarul suprafeţelor viticole, lipsa acestuia ducînd la pierderea subvenţiilor europene pentru reconversia suprafeţelor, pe care ar trebui să le primească începînd din 2010. "Banii comu-nitari vor veni pe bază de inventar", a declarat Basil Zîrnoveanu, preşedintele Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), ieri în cadrul unei conferinţe de presă.

Domnul Zîrnoveanu consideră că inventarul va fi finalizat numai după ce Ministerul Agriculturii va realiza formularul necesar înscrierii, în care să fie trecute toa-te datele referitoare la suprafeţele viticole, drepturile de plantare şi replantare, calitatea vinului obţinut. Domnia sa a pecizat că Uniunea Europeană va oferi fonduri producătorilor români pentru reconversia suprafeţelor începînd din 2010, ceea ce înseamnă că va fi plantată numai viţă care să producă vinuri de calitate superioară (vinuri produse în regiuni determinate).

Ţara noastră are un patrimoniu vinicol de 190.000 de hectare, faţă de 247.000 hectare înainte de înscrierea în regis-trul vinicol al suprafeţelor de către producători. Totodată, pînă la 31 decembrie 2014 trebuie să defrişăm şi să replantăm 30.000 de hectare cu soiuri hibride, pentru a nu pierde aceste suprafeţe. Pînă la data aderării, ţara noastră poate să replanteze doar 1,5% din totalul suprafeţei, respectiv 2.830 de hectare. Misiunea de evaluare a Comisiei Europene pentru sectorul vitivinicol a avertizat că ţara noastră se concentrează mai mult pe cantitate decît pe calitate, fiind astfel în contradicţie cu UE. La ora actuală doar 7% din vinurile produse autohtone sînt vinuri cu denumire de origine controlată, 35% reprezintă vinul cu indicaţie geografică, în timp ce vinul de masă reprezintă aproape 60% din producţie, contrar evoluţiei din UE. Producţia de vin nobil din ţara noastră creşte cu 1,2% pe an, în timp ce consumul înregistrează o creştere anuală de 2,4% pe an.

Exporturile de vin ar putea creşte cu 15% anual

Strategia de export în domeniul vitivinicol, pe următorii patru ani, îşi propune o creştere anuală cu 15% a exportului de vin a declarat, ieri, directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, într-o conferinţă de presă. "Vizăm o creştere cu 15% pe an a exportului de vin, în 2009 exporturile urmînd să reprezinte 20% din producţia totală de vin din ţara noastră, faţă de 10,5% în momentul de faţă", a adăugat Ovidiu Gheorghe. Strategia îşi propune, în primul rînd, să încurajeze creşterea exporturilor de vin îmbuteliat în dauna vinului vrac, exportat în cantităţi mai mari la ora actuală, precum şi crearea unei identităţi de produs a vinurilor româneşti la export. Preşedintele ONIV, Basil Zîrnoveanu, a declarat că ţara noastră exportă anual vin, în valoare de 30 milioane de euro, în timp ce un nou producător pe piaţa mondială - Chile, realizează exporturi de un miliard de euro pe an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb