Invenţia care va revoluţiona extracţia minereurilor a intrat în "faza pilot"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Materii Prime / 21 ianuarie 2011

Nicolae Costache şi Thomas Koroma, fratele preşedintelui din Sierra Leone.

Nicolae Costache şi Thomas Koroma, fratele preşedintelui din Sierra Leone.

Omul de afaceri Nicolae Costache se apropie cu paşi repezi de rezultatele finale ale etapei pilot a metodei care va revoluţiona industria de extracţie a minereurilor. Domnia sa a declarat, în exclusivitate pentru ziarul "BURSA", că, în aproximativ două săptămâni, aşteaptă să obţină primele rezultate, ca urmare a aplicării invenţiei patentată de el şi de cercetătorul de origine letonă, B. Voldemars.

Invenţia pe care cei doi au patentat-o la Geneva, la 1 iunie anul trecut, presupune eliminarea cianurilor din mineritul metalelor preţioase (aur, argint) şi strategice (uraniu, toriu, wolfram, titaniu, columbită, strontium). Prin metoda Costache-Voldemars sunt dezintegrate minereurile, iar în urma acestui proces se poate obţine o granulaţie de minereu foarte fină. Nicolae Costache ne-a spus: "Important este că această metodă este una ecologică, care presupune costuri scăzute. Poate fi folosită în alte zone, ca metodă de decontaminare".

Pe lângă faptul că metoda de exploa-tare a minereurilor este una ecologică, costurile sunt foarte mici, comparativ cu cele presupuse de metodele tradiţionale. Nicolae Costache a declarat că atunci când se foloseşte cianura, ca metodă de extracţie a minereurilor, se obţine aur în proporţie de 58-60%. În schimb, prin metoda propusă de el şi de cercetătorul de origine letonă, se obţine aur în proporţie de 95%. "Chiar dacă rezultatul ar fi egal, costurile oricum sunt mai mici", a declarat Nicolae Costache. El a precizat că se obţine cu 35% mai multă cantitate, iar costurile sunt cu 70% mai reduse decât costurile metodelor tradiţionale.

Domnia sa a revenit în ţară în luna august a anului trecut (n.r. el adminis-trează concesiuni miniere şi diamantifere în Africa de Vest) ca să lanseze etapa pilot a proiectului. A decis să construiască o staţie experimentală, în apropierea unui bazin aurifer din ţară. În privinţa testelor desfăşurate în acea zonă, domnia sa a preferat să păstreze discreţia, din motive de securitate.

Nicolae Costache a precizat că, în prezent, echipa cu care colaborează este una restrânsă şi menţine în permanenţă contactul cu oamenii de acolo.

Iniţial, invenţia care poate revoluţiona mineritul a fost realizată la scară de laborator, în Sierra Leone, unde Nicolae Costache îşi des-făşoară afacerile. Potrivit domniei sale, autorităţile locale din Sierra Leone au creat condiţiile necesare derulării proiectului. Omul de afaceri s-a bucurat în special de sprijinul fratelui preşedintelui din Sierra Leone, şi anume Thomas Koroma.

Invenţia Costache-Voldemars poate reprezenta soluţia pentru problemele cu care se confruntă multe companii de exploatare a aurului, care întâmpină blocaje, din cauza interdicţiilor privind utilizarea cianurii. Metoda Costache-Voldemars poate ajuta şi la evitarea dezastrelor ecologice.

Un asemenea dezastru a avut loc în ţara noastră în noaptea de 30 spre 31 ianuarie 2000, când digul iazului de decantare a apelor indus-triale, al societăţii româno-australiene "Aurul" Baia Mare, s-a rupt pe o porţiune de 25 de metri. Prin această spărtură s-au scurs 100.000 de metri cubi de ape cu cianuri, iar apele contaminate au ajuns în râul Someş şi apoi în Tisa, traversând zone din Ungaria şi Iugoslavia, pentru a ajunge în Dunăre şi, apoi, din nou pe teritoriul României. Pentru acest accident, România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru că nu a evaluat bine riscurile utilizării cianurii în mina de la Baia Mare, fiind invocată încălcarea dreptului la respectarea vieţii private.

Cianura de sodiu este folosită, în special, în extracţia aurului. Exploatarea se poate realiza în cariere de suprafaţă, care distrug ecosistemul sau prin zdrobirea unor cantităţi de rocă imense în bazine uriaşe, care sunt tratate cu o soluţie de cianură în bazine uriaşe, potrivit www.greenpeace.org .

După extragerea aurului, soluţia contaminată, care conţine şi o cantitate mare de metale grele, este depozitată în iazuri sterile.

Acestea reprezintă o ameninţare pentru oameni şi pentru mediu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb