INVESTIGAŢIE UC BERKELEY: SUA au sponsorizat ilegal şi în mod secret opoziţia egipteană

VERONICA PLĂCINTESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie 2013

SUA au sponsorizat ilegal şi în mod secret opoziţia egipteană

Programul de Investigaţii de la Universitatea Berkeley din California, SUA, a obţinut documente federale, care arată că un program al Departamentului de promovare a democraţiei în Orientul Mijlociu a sprijinit politicieni şi activişti care au incitat tulburările din Egipt, după revolta populară împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, din 2011. Potrivit investigaţiei respective, finanţarea americanilor ar fi încălcat atât legislaţia americană, cât şi pe cea egipteană.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat recent că statul american şi-a menţinut echidistanţa în ceea ce priveşte situaţia din Egipt. Cu toate acestea, o serie de rapoarte care fac parte dintr-o investigaţie derulată la UC Berkeley arată că guvernul american a finanţat, în secret, opoziţia egipteană, care a cerut răsturnarea preşedintelui Mohamed Morsi. Actualmente, acesta este demis, potrivit unui material publicat în Al-Jazeera de Emad Mekay, un jurnalist implicat în investigaţie.

Documentele arată că SUA au canalizat fonduri, printr-un program al Departamentului de Stat destinat promovării democraţiei în Orientul Mijlociu. Acest program a susţinut puternic activiştii şi politicienii care au instigat tulburările din Egipt, după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în februarie 2011.

Programul Departamentului de Stat, numit de autorităţi o iniţiativă de "asistenţă a democraţiei", reprezintă unul din eforturile administraţiei Obama de a încerca să îşi recâştige influenţa în ţările afectate de Primăvara Arabă, unde influenţa islamiştilor a crescut, aceştia opunându-se intereselor SUA în Orientul Mijlociu, scrie Mekay în Al-Jazeera.

Documentele federale arată că programul de asistenţă a democraţiei în Orientul Mijlociu a trimis fonduri, prin mai multe departamente, către anumite organizaţii din Egipt, în mare parte conduse de membrii partidelor politice anti-Morsi, care pozează în activişti neguvernamentali.

Investigaţia de la UC Berkeley arată că programul de asistenţă a democraţiei ar fi încălcat legea egipteană, care interzice finanţarea politică externă, precum şi pe cea americană, care interzice utilizarea banilor contribuabililor pentru a finanţa politicieni străini sau activităţi subversive care vizează guvernele alese în mod democratic.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. sua au sponsorizat toate miscarile democratice, antisistem si din fostul lagar comunista, draga veronica placintescu, desi este un mod de actiune tipic americanilor.

    poti studia cum au procedat si in america latina 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb