"Investim mult mai uşor în ţări din afara UE decât în România"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 1 iulie 2013

"Investim mult mai uşor în ţări din afara UE decât în România"

Interviu cu Excelenţa Sa Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei în România

Fiecare ţară are dificultăţile sale în sectorul mediului de afaceri, iar pe piaţa noastră una dintre problemele de care se plâng majoritatea investitorilor este birocraţia, din cauza căreia pierdem investiţii de miliarde de euro.

Excelenţa Sa qystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei în România, ne-a spus, într-un scurt interviu, că norvegienii dezvoltă afaceri mult mai uşor în ţări din afara UE, precum Turcia şi Albania, decât într-o ţară a Uniunii Europene cum este România.

Domnia sa ne-a mai spus că, pentru o creştere a economiei autohtone, autorităţile şi mediul de afaceri ar trebui să pună mult mai mult accent pe domeniul agriculturii, care "se află într-o situaţie critică şi dificil de înţeles".

Reporter: Cum vedeţi mediul de afaceri din ţara noastră?

Oystein Hovdkinn: Mediul inves­tiţional din România este unul propice. Bineînţeles că, aşa cum se întâmplă în orice ţară, sunt şi aici diferite probleme cu care se confruntă oamenii de afaceri. În orice caz, impresia generală este pozitivă.

Reporter: Care sunt acele probleme despre care aţi amintit şi care pun piedici oamenilor de afaceri care vin să investească la noi?

0ystein Hovdkinn: După cum am spus, fiecare ţară are dificultăţile sale, iar birocraţia este una dintre problemele pentru care primim plângeri.

O societate foarte mare - cea mai importantă companie norvegiană de energie hidro şi una dintre cele mai mari companii de acest tip din Europa, "Starkraft" - a dorit să investeas­că trei miliarde de euro în România, dar, din cauza birocraţiei, şi-a schimbat opinia şi a hotărât să investească în Turcia şi Albania. Este surprinzător - facem investiţii mult mai uşor în ţări din afara UE, precum Turcia şi Albania, decât într-o ţară a Uniunii Europene cum este România.

Reporter: Când s-a întâmplat acest lucru?

0ystein Hovdkinn: S-a întâmplat în urmă cu câţiva ani şi sper că, între timp, să se mai fi îmbunătăţit situaţia şi să putem investi mai uşor, având în vedere potenţialul hidro din România.

Reporter: Pe lângă energia regenerabilă, ce alte domenii de pe piaţa noastră mai prezintă interes pentru investitorii norvegieni?

0ystein Hovdkinn: Norvegia este o ţară avansată în tehnologii pentru energia hidro şi în tehnologii offshore, pentru că producţia noastră de petrol şi gaze are loc pe zona maritimă, în Marea Nordului.

Reporter: Sunt multe companii cu capital norvegian în România?

0ystein Hovdkinn: Mediul de afaceri norvegian în România este în creştere continuă. Avem aproximativ 60 de companii din Norvegia pe piaţa româneas­că şi din ce în ce mai multe societăţi norvegiene sunt interesate să inves­tească în această ţară. Pentru piaţa românească este şi un semn că, oarecum, criza a fost depăşită.

Reporter: În ce stadiu se află relaţiile comerciale dintre România şi Norvegia?

0ystein Hovdkinn: Norvegia este una dintre puţinele ţări cu care România are un surplus comercial. România exportă mult mai mult către piaţa norvegiană decât importă din Norvegia. Motivul este că noi importăm multe nave, construite în cadrul şantierelor navale din Brăila, Tulcea şi altele, pe care le folosim în activităţile petroliere offshore.

Reporter: Ce credeţi că ar trebui să facă autorităţile noastre şi mediul de afaceri pentru dezvoltarea economiei autohtone?

0ystein Hovdkinn: Potenţialul agricol al României este foarte interesant şi, cu toate acestea, se află într-o situaţie critică şi dificil de înţeles. România este una dintre cele mai mari ţări agricole din UE şi ar putea să producă hrană pentru 80 de milioane de persoane, potrivit experţilor. Ar putea avea exporturi importante de produse agricole şi, cu toate acestea, importă trei sferturi din consumul alimentar.

Reporter: Ce părere aveţi despre modul în care autorităţile încearcă să privatizeze companiile de stat din ţara noastră?

0ystein Hovdkinn: Cred că privatizarea, în general, este o idee bună, această procedură putând fi implementată într-un mod bun sau într-un mod mai puţin bun. Legat de acest lucru, mă voi limita la aceste afirmaţii.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este pacat ca guvernantii romani nu sunt capabili sa inteleaga vorbele unui diplomat cu o mare franchete.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb