Investiţie de 15 milioane de dolari în energie verde la Braşov

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 8 iunie 2012

Călin Costan

Călin Costan

Proiectul vizează acoperirea cu panouri fotovoltaice a unei suprafeţe de 100.000 de metri pătraţi, urmând ca la final să fie generată o cantitate de energie de 7 megawaţi

Călin Costan, preşedintele grupului de firme Icco din Braşov, a anunţat, ieri, că investiţia totală în primul proiect privind implementarea conceptului Micro Smart Grid din România se ridică la 15 milioane de dolari, dintre care 12 milioane de dolari este investiţia în prima etapă a proiectului, care se va încheia în această toamnă. În prima etapă a acestui proiect se vor monta panouri fotovoltaice pe cei 50.000 de metri pătraţi de hale din cadrul Braşov Industrial Park din Ghimbav, precum şi pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi. Potrivit lui Bogdan Popa, directorul tehnic al Icco Electric, la finalul primei etape a proiectului, panourile fotovoltaice vor dezvolta o putere de 4,8 megawaţi, în timp ce la finalul proiectului se va ajunge la 7 megawaţi, prin montarea de panouri fotovoltaice pe o altă suprafaţă de teren de 40.000 de metri pătraţi. Călin Costan a mai anunţat că toată suma necesară pentru realizarea investiţiei provine dintr-un credit de la Eximbank.

Panourile sunt achiziţionate de la două companii americane de renume - Helios şi tenKsolar - aceştia din urmă venind cu o soluţie inovativă. "Prin intermediul unor lămpi au reuşit să producă mai multă energie prin intermediul panourilor", a explicat Bogdan Popa. În plus, turbinele eoliene sunt achiziţionate de la concernul Windstream Technologies.

La rândul său, Călin Costan a precizat că odată cu implementarea acestui proiect, grupul de firme Icco îşi arată din nou disponibilitatea pentru a investi în ceea ce înseamnă tehnologii noi. "La ICCO suntem în permanenţă preocupaţi de investiţia în tehnologii de ultimă generaţie care ne asigură, în acelaşi timp, dezvoltarea sustenabilă. Proiectul este unul major pentru grupul Icco Braşov dar şi o premieră în piaţa românească, ţinând cont de faptul că este prima dată când putem implementa un sistem care nu numai că produce şi livrează energie în reţeaua proprie, dar poate fi şi controlat în mod eficient", a arătat omul de afaceri Călin Costan, proprietarul grupului de firme Icco. "Vom crea, până în 2013, un sistem revoluţionar de producere şi distribuţie a energiei care va aduce, pe de o parte, o economie la factura la energie, dar şi o reducere a impactului asupra mediului. Acesta este unul dintre primele proiecte de parcuri fotovoltaice din România, iar echipele ICCO şi Lockheed Martin l-au finalizat în timp record", a mai spus sursa citată.

La eveniment a participat şi Mark Gitenstein, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti. Acesta a declarat că este mulţumit de faptul că firma braşoveană a ales ca furnizori companii americane. "În următorii 20 de ani, prin implementarea sistemului Smart Grid, se vor face economii substanţiale, între 50 şi 100 de miliarde de dolari", a spus Excelenţa Sa. Gitenstein a amintit de faptul că "România are un potenţial energetic imens, dar că acesta este acum în proprietatea statului, iar din momentul în care va fi privatizat va putea fi folosit la maximum prin intermediul investiţiilor străine care vor fi aduse în domeniu".

"Vedem primele rezultate ale eforturilor noastre de promovare a soluţiilor americane de tip reţele inteligente în România. România beneficiază de un potenţial important de resurse de energie regenerabliă, dar succesul în exploatarea acestora este limitat de capacitatea sistemului energetic naţional de a absorbi capacităţi noi. Acest proiect demonstrează potenţialul unei reţele de energie electrică mai inteligentă şi reprezintă un studiu de caz pentru energia verde distribuită în sistem", a declarat, la rândul său, Keith Kirkham, consilier comercial al Ambasadei SUA.

Smart Grid este un concept promovat în piaţa nord-americană şi în piaţa vest-europeană, care pune la dispoziţia consumatorului informaţii despre energie în timp real, dându-i astfel posibilitatea să facă alegeri inteligente. Reţelele electrice inteligente (Smart Grid) sunt reţele electrice care pot să integreze în mod inteligent comportamentul şi mişcările fiecărui utilizator conectat la ele pentru o producţie şi aprovizionare electrică eficientă, economică şi sigură. Smart Grid transformă reţelele electrice de la simple căi de transport ale energiei electrice în adevărate "reţele inteligente", care să faciliteze comunicaţia continuă între toţi cei legaţi la ele. Smart Grid a devenit o prioritate mondială, deoarece economiseşte bani şi protejează mediul înconjurător prin detectarea imediată a eventualelor scurgeri de energie sau avarii, protejează reţeaua în faţa atacurilor şi căderilor de tensiune, introduce forme alternative de producere a energiei electrice, reducându-se în mod semnificativ emisiile de dioxid de carbon.

Proiectul urmează să fie implementat la Ghimbav de compania Icco Solar Energy, împreună cu compania americană Lockheed Martin. De altfel, acesta este primul proiect implementat în afara SUA de concernul american. Sistemul va avea inclusiv un instrument de sprijin în vederea asigurării recomandărilor aferente achiziţiilor de energie. Acest sistem va include două componente - o interfaţă de utilizator pentru supervizarea si controlul reţelei şi o soluţie de prognozare şi monitorizare a producerii de energie prin panouri fotovoltaice şi prin cogenerare.

"Sistemele Smart Grid sunt sistemele viitorului pentru ca oferă fiecărui client posibilitatea de a măsura şi controla consumul de energie electrică al dispozitivelor pe care le folosesc, permiţându-le astfel să reducă costurile, dar şi emisiile de carbon. Suntem încântaţi că am reuşit să aducem şi să implementăm acest proiect în România şi sperăm să putem dezvolta aceste soluţii inteligente şi în alte zone ale ţării", susţin la rândul lor specialiştii companiei americane Lockheed Martin.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Am mai opinat de mai multe ori ca NU suntem de acord sa platim cu totii o cota in plus la pretul unui kWh pentru energia verde. Ideea cu lampile suplimentare pentru intensificarea efectului fotovoltaic ni se pare o aiureala tehnica pentru prostit lumea. Lampile respective consuma o energie. De unde o iau? Un efect feeback energetic este un nonsens. Intr-alta ordine de idei,cand ai doar un furnizor de energie electrica ,CEZ-ul, este dificil sa te racordezi la panourile fotovoltaice. Asa ca vorba romanului : la saracia noastra ne mai trebuie o tichie cu margaritar...Gen NASA si General Electric.! Solutia generala de independenta energetica,pentru sate si orase ,este in curs de brevetare. Pe alte principii de obtinere a energiei. Termice. Si electrice ,desigur.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb