Somaco a finalizat, la finalul lunii aprilie, implementarea proiectului de modernizare a fabricii de beton celular autoclavizat din Adjud. Proiectul a fost finanţat din fonduri Somaco (peste 51%) şi din fonduri nerambursabile acordate de către Guvernul Norvegiei (Norway Grants) prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România (49%).
Sorin Miron, Directorul General al Grupului de firme Somaco, a declarat: «În urmă cu un an, când a demarat proiectul, unul dintre obiectivele noastre pe termen scurt a fost creşterea eficienţei producţiei şi îmbunătăţirea calităţii produselor prin alinierea echipamentelor fabricii din Adjud la standarde moderne, similare sau superioare competiţiei. Fabrica de BCA de la Adjud a fost pusă în funcţiune în 1975. În anul 2009, imediat după achiziţia fabricii de către Somaco Grup Prefabricate, am început un proces de retehnologizare şi de înlocuire a echipamentelor uzate moral şi fizic. Din păcate, criza economică, care a afectat întreaga industrie şi în special sectorul construcţiilor, ne-a pus în situaţia de a încetini ritmul de implementare a investiţiilor. Cu ajutorul finanţării oferite de Guvernul Norvegiei, am putut accelera planul nostru iniţial de investiţii şi am lansat astfel, în mai 2016, sistemul de zidărie şi termoizolaţie cu BCA premium şi ecologic».
Obiectivele proiectului, care răspund în egală măsura principiilor programului Inovare Verde în Industria din România cât şi strategiei Somaco, au fost: reducerea cu minim 30% a consumului actual de resurse (energie şi, mai ales, gaze naturale) în fabrica Adjud; scăderea procentului de deşeuri al fabricii Adjud cu 50% faţă de nivelul actual; generarea unui impact pozitiv asupra comunităţii (îmbunătăţirea condiţiilor de securitate în munca şi a condiţiilor de muncă în general).
Proiectul a fost implementat la Adjud cu ajutorul mai multor subproiecte, care au avut ca scop înlocuirea unor echipamente cheie din procesul de producţie, menite să contribuie la indeplinirea obiectivelor proiectului - reducerea consumului de energie electrică şi termică, creşterea calităţii produsului, protecţia muncii si a mediului înconjurător, îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Preocuparea pentru ecologie s-a concretizat prin achiziţionarea de echipamente pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din hala de producţie şi prin organizarea la Adjud a unei Zile Verzi, ocazie cu care s-au plantat în fabrică peste 2500 arbuşti şi flori, potrivit oficialilor companiei.
Prin Norway Grants şi EEA Grants, Norvegia contribuie la reducerea disparităţilor socio-economice şi la întărirea relaţiilor bilaterale cu ţările beneficiare din Europa. Norvegia cooperează strâns cu Uniunea Europeană prin Acordul privind Spaţiul Economic European (EEA).
Pentru perioada 2009-14, contribuţia Norvegiei este de 1,7 miliarde euro.
Grupul de firme Somaco reuneşte societăţile Somaco Grup Prefabricate SRL, Somaco Structuri Prefabricate SRL şi Somaco Antrepriză SRL; deţine 5 fabrici pentru prefabricate din beton la Buzău, Roman, Teiuş, Târgovişte şi Timişoara şi o fabrică unde se produce sistemul de zidărie şi termoizolaţie din BCA - la Adjud.
Cu o cifră de afaceri de 36 milioane euro în anul 2015, grupul de firme Somaco este unul dintre cei mai mari producători de prefabricate din beton utilizate în domeniul infrastructurii rutiere, electrice şi de apă canal, precum şi al construcţiei centrelor comerciale, halelor logistice sau de producţie din ţară. De asemenea, Somaco este unul dintre cei mari producători de beton celular autoclavizat (BCA) din ţară, liderul pieţei din regiunea Moldova.
În ultimii ani, Grupul Somaco a investit peste 24 milioane de euro pentru extinderea capacităţii de producţie şi a gamei de produse, pentru retehnologizare şi instruirea personalului.
Portofoliul său de produse cuprinde sistemul de zidărie şi termoizolaţie din BCA şi gama de elemente prefabricate din beton pentru structuri la cheie, infrastructură electrică. În portofoliul de lucrări recente al Grupului Somaco se numără centre comerciale precum Mega Mall Bucureşti, Dedeman, Kaufland, Carrefour, Bricostore, Praktiker, Metro, Hornbach, centre logistice (Wim Bosman, S.E.A., Lidl, Kaufland, Xindao, Millenium, Penny), hale de producţie (Gebauer&Griller, Hella, Daimler, GST, Continental, Hamilton, Martur, Elster, Yazaki), cel mai mare laser din lume ELI-NP Magurele, structuri socio-culturale, consolidări hidrotehnice, bazine de retenţie, lucrări de drumuri şi poduri, lucrări pentru magistrale de metrou, structuri pentru staţii eoliene şi modernizări pentru sisteme de canalizare şi linii electrice Enel, etc.
Acţionar unic al Grupului Somaco este fondul de investiţii suedez Oresa Ventures, care deţine în portofoliu companii precum Fabryo Corporation, RTC Proffice Experience, Kiwi Finance, Trinity, La Fântana, Romanian Business Consult (RBC).