INVESTIŢIE PENTRU MAJORAREA CAPACITĂŢII "MOTIVA ENTERPRISES": "Shell" şi Arabia Saudită vor avea cea mai mare rafinărie petrolieră din SUA

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 24 septembrie 2007

Compania petrolieră anglo-olandeză "Royal Dutch Shell" Plc şi Arabia Saudită vor investi şapte miliarde de dolari pentru majorarea capacităţii rafinăriei "Motiva Enterprises" LLC, pe care o deţin în comun în Texas, în condiţiile în care criza de combustibili obligă SUA să importe benzină. "Motiva Enterprises" va extinde capacitatea rafinăriei din Port Arthur cu 325.000 de barili pe zi, aceasta urmând să devină cea mai mare unitate de procesare a ţiţeiului din SUA, până în anul 2010. Unitatea va rafina 600.000 de barili de petrol brut pe zi, potrivit unui anunţ lansat de "Motiva". În aprilie anul trecut, costul acestei investiţii a fost estimat la peste trei miliarde de dolari.

"Shell" va merge înainte cu acest proiect, pariind că profitul din activităţile de rafinare va depăşi costurile mari de producţie. Proiectul presupune cea mai mare extindere realizată de o rafinărie SUA în ultimele trei decenii.

Expansiunea rafinăriei din Port Arthur este echivalentă cu ridicarea unei rafinării noi în mai bine de 30 de ani, spun cei de la "Motiva". Proiectul va crea peste 4.500 de locuri de muncă în construcţii şi aproape 300 de posturi noi full-time. Rafinăria existentă acum în Port Arthur se află la circa 145 de kilometri est de Houston şi poate procesa 275.000 de barili pe zi. Noua investiţie se va finaliza în ultimul trimestru din 2009.

De precizat că fabrica de rafinare aparţinând "Marathon Oil" Corp., care procesează 285.000 de barili pe zi, în Louisiana, este cea mai nouă unitate construită în domeniu, în SUA. Bazele acesteia au fost puse în 1976.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb