Există un risc important ca actul delegat pe taxonomia în energie propus de Comisia Europeană să pice în Parlamentul European, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan, care a spus însă că speră că actul respectiv va trece de Parlament în luna iulie, după care documentul respectiv va fi evaluat de Consiliu.
Actul propune finanţarea, inclusiv din surse private, a investiţiilor în energia nucleară din gazele naturale, pe baza mixului energetic decis de fiecare stat membru.
"Interesul României este ca investiţiile pe gaz, cu tehnologii noi, şi investiţiile pe energia nucleară să fie posibile. Comisia Europeană a propus în acest sens o bază legislativă, un act delegat. De aceea, acest act al Comisiei Europene este în interesul României, dar unele state membre au opinii diferite. Unele state sunt împotriva investiţiilor în energia nucleară, altele sunt împotriva investiţiilor în gazele naturale. Pentru ca acest act delegat să intre în vigoare, trebuie să nu fie blocat de o majoritate absolută (n.red.- de ⅔) de Parlamentul European", a spus Siegfried Mureşan, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută astăzi la Bruxelles.
Deputatul european a precizat că votul privind actul delegat va avea loc la şedinţa Parlamentului European din luna iulie şi speră să avem parte de un vot pozitiv, chiar dacă săptămâna trecută comisiile parlamentare pentru afaceri economice şi de mediu au respins actul delegat propus de Comisia Europeană.
"Eu am votat în comisia de afaceri economice în favoarea actului delegat şi sunt încrezător că la votul din luna iulie actul delegat va trece de Parlament şi că deputaţii care încearcă respingerea sa nu vor avea majoritatea absolută. Evoluţia din Ucraina ne confirmă că investiţiile din energia nucleară sunt o sursă pentru reducerea dependenţei de gazul rusesc. E clar că statele care doresc să investească în energia nucleară, trebuie să o facă. Nu avem nimic împotriva statelor membre care nu doresc să investească în energia nucleară, nu le obligăm să investească în energia nucleară, dar nici deputaţii acestora nu pot să voteze pentru a îngreuna investiţiile în energia nucleară din România sau din alte state", a spus Siegfried Mureşan.
El a precizat, în calitate de vicepreşedinte al PPE, că poziţia popularilor europeni este clară privind susţinerea actului delegat propus de Comisia Europeană, dar că există o minoritate în interiorul PPE care nu este de acord cu actul respectiv..
'Vor exista puţini deputaţi PPE, în principiu din state mici, minoritate care nu va susţine acest act. La socialişti sunt mai mulţi împotrivă, la verzi sunt aproape toţi împotrivă. (...) Riscul ca actul delegat să cadă în Parlament este mai mare decât să cadă în Consiliu, care va evalua ulterior acest act. De aceea votul din Parlament este foarte important, dar eu cred că actul delegat va fi aprobat", a concluzionat Siegfried Mureşan.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2022, 16:43)
investitii in continuarea unor proiecte , nu extinderea unor teste militare in civil
Tara OBLIGATORIU trebuie intrebata prin referendum , ptr ca un guvern e trecator iartara ramane .
Iar , daca vedem nivelul de scoala al guvernantilor, a oamenilor politici , mai bine se abtin de la proiecte noi .
Nu e carte , nu e cap.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.06.2022, 19:05)
Cam asa e si in popor!