Investiţiile membrilor TechAngels au crescut cu 73% în al doilea semestru al anului 2023

F.D.
Companii / 31 ianuarie

Marius Istrate, Chairman of the Board al TechAngels

Marius Istrate, Chairman of the Board al TechAngels

2,928 milioane de euro sunt investiţiile cumulate, realizate de membrii TechAngels, reţea de investitori de tip angel din România, în cursului anului 2023. 1,856 milioane au fost investiţi în semestrul al doilea, o creştere cu 73% faţă de primul semestru 2023. Suma anuală totală reprezintă o scădere cu 50% faţă de investiţiile realizate de membri în 2022, care s-au ridicat la aproape 6 milioane de euro, conform unui comunicat de presă al companiei.

"Vedem o recuperare a volumului investiţional, în semestrul doi 2023, ceea ce ne arată o acomodare cu mediul de incertitudine macro economică din partea investitorilor membri ai TechAngels. Numărul celor care au decis să investească a fost constant, în fiecare semestru 25% din investitori au fost activi, iar per total an, 36%. Este un semnal bun faptul că mai mult de jumătate din investiţii au mers spre startup-uri noi şi că intenţia de investiţie este în creştere. Sumele planificate pentru investiţii în 2024, conform declaraţiilor membrilor, sunt mai mari cu 25% faţă de anul trecut iar procentul celor care îşi propun să fie activi este de aproximativ 50% ", arată Marius Istrate, Chairman of the Board al TechAngels.

În semestrul al doilea al anului 2023, 12,5% din totalul membrilor TechAngels au investit sume până în 25.000 de euro, 6,5% sume între 25.000 şi 100.000 de euro, 2% au investit între 100.000 şi 150.000 de euro, alţi 1,5% sume peste 200.000 de euro. Creşterile din a doua jumătate a anului au fost generate şi de o intensificare a participării membrilor din străinatate sau expatriaţi ai TechAngels.

Cei peste 140 de membri ai TechAngels au evaluat de la începutul anului peste 250 de startup-uri, din care au întâlnit în pitch 94. Investiţiile realizate au fost fie directe, fie prin intermediul platformelor de investiţii, fie prin sindicalizări alături de alte reţele de investitori tip angel.

TechAngels a ajuns, în 2023, la o contribuţie de peste 43 de milioane de euro la dezvoltarea ecosistemului tech local, în cei 10 ani de la înfiinţare.

Activitatea membrilor din 2023 a inclus şi participarea la evenimente la nivel european şi regional, în colaborare cu parteneri din Bulgaria şi Ungaria sau alte reţele de investitori.

"Startup-urile în care s-au făcut investiţiile în 2023 sunt, aproape fără excepţie, startup-uri DeepTech, AI, Machine Learning. Din perspectiva sectoarelor adresate, startup-urile pe care le-am analizat au fost de o mare diversitate, cu un accent pe B2B - automatizare, productivitate şi eficientizare pentru companii din diverse industrii, de la HORECA la IT şi producţie industrială.

Domeniile educaţie şi, respectiv, sănătate au ocupat locul al doilea şi al treilea în topul problemelor tratate de startup-urile întâlnite anul trecut, apoi cele privind mobilitatea/transportul şi consumul responsabil de resurse- de la reutilizarea hainelor la reducerea, diminuarea risipei în procese producţie, la km parcurşi şi eficientizarea consumului de combustibil"- detaliază Marius Istrate.

Acestora li s-au adaugat startup-uri B2C, orientate pe segmente cum sunt viaţă activă/sport, entertainment-muzică, artă etc.

Membrii TechAngels au susţinut, în calitate de mentori şi juraţi, proiectele de accelerare şi de dezvoltare a ecosistemului tech local, cum sunt Techcelerator, Commons Accel-Venture Accel/MyidEA, StepFWD, RubikHub, Launch, ROTSA, How To Web, în cadrul cărora au întâlnit alte peste 100 de startup-uri. Şi la nivel internaţional, membrii TechAngels au fost implicaţi în proiecte de dezvoltare, cum sunt, spre exemplu, evenimentele European Business Angel Network şi Business Angels Europe, cele două reţele europene în care TechAngels este membru.

Pentru 2024 membrii TechAngels vor continua să susţină activ dezvoltarea ecosistemului tech din România, atât prin investiţii cât şi prin cunoştinţe şi experienţă profesională.

"Credem că acum este cel mai prielnic moment în România pentru a lansa startup-uri în domeniul tech, în ciuda incertitudinilor la nivel macro. Chiar dacă mai avem de lucrat la mentalitate, chiar dacă instituţiile şi companiile de aici încă nu consumă startup-uri tech cu aceeaşi deschidere ca în Europa de vest sau în State, antreprenorii români pot lansa din prima companii globale. Acum au acces la mai multă expertiză pentru scalare, comunitatea este mai largă, suntem mai aproape de masa critică necesară creşterii accelerate", subliniează Marius Istrate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb