Investitorii cer o reacţie de la autorităţi în cazurile evaluărilor "măsluite"

Ş.C.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 iulie 2009

Investitorii cer o reacţie de la autorităţi în cazurile evaluărilor "măsluite"

Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) îşi manifestă îngrijorarea faţă de rapoartele de evaluare arbitrare întreprinse în cazurile emitenţilor Istru S.A. Brăila (simbol de tranzacţionare ISTR) şi Hotel Mara S.A. Baia Mare (simbol de tranzacţionare CMMR) de către evaluatori înregistraţi la Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din Româ­nia (ANEVAR) şi acreditaţi de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru piaţa de capital.

Reacţia investitorilor survine ca urmare a celor două cazuri semnalate în premieră, în ultimele două săptămâni, de ziarul BURSA.

"Aceste rapoarte contravin oricăror norme de evaluare ANEVAR prin preţurile propuse pentru activele evaluate şi, în totală contradicţie cu principiile pieţei de capital, pornesc de la premisa că valoarea intrinsecă a acţiunilor deţinute de un acţionar majoritar este mai mare decât valoarea acţiunilor celorlalţi acţionari", au declarat, ieri, reprezentanţii Asociaţiei, adăugând că "aşa-zisa "discountare" a deţinerilor mai mici de 50% nu are niciun principiu de calcul, rămânând la discreţia evaluatorului.

"În condiţiile în care pe Bursă se tranzacţionează în marea majoritate a timpului pachete minoritare, este imposibil ca investitorii să-şi configureze o strategie investiţională şi să stabilească valoarea unei acţiuni, având în vedere că în orice moment ei se pot trezi "discountaţi" de valoarea pe care ei o estimează doar fiindcă sunt la un moment dat acţionari minoritari", se mai arată în comunicatul Asociaţiei.

Investitorii şi-au mai exprimat îngrijorarea şi faţă de declaraţiile lui Adrian Crivii, directorul general al societăţii de evaluare "Darian Rom Suisse", publicate în ziarul BURSA, care fac referire la practica discountării participaţiilor minoritare.

"Considerăm că aceste declaraţii pun în pericol încrederea investitorilor pe piaţa de capital din România şi ca ANEVAR şi CNVM nu se pot sus­trage de la răspunderea care le incumbă, trimiţând investitorii pe piaţa de capital în lungi şi costisitoare procese în instanţă.

Aşteptăm din partea lor o luare de poziţie publică faţă de această problemă, de natură să restabilească încrederea investitorilor în piaţă şi să prevină pe viitor asemenea situaţii", susţin reprezentanţii AIPC.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb