• Bogdan Chetreanu, comisar CNVM: "Sfătuiesc investitorii FNI să nu mai cheltuie bani cu executorii judecătoreşti"
După ce s-a confruntat cu spectrul executării silite timp de câteva săptămâni la începutul anului, ca urmare a demersurilor investitorilor FNI pe care instanţa a decis că trebuie să îi despăgubească, CNVM poate răsufla, deocamdată, uşurată.
Avocaţii Comisiei au obţinut sus-pendarea executării silite a instituţiei, după ce au solicitat o perioadă de graţie la plata despăgubirilor, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 4/2011, a declarat, pentru ziarul "BURSA", comisarul Bogdan Chetreanu.
Ordonanţa prevede că instanţa poate să suspende începerea sau continuarea executării silite a unei instituţii până la soluţionarea cererii de acordare a termenului de plată.
"În prezent, executarea conturilor este suspendată", a precizat domnul Chetreanu, adăugând: "Am solicitat acordarea unei perioade de graţie la Tribunalul Bucureşti. Ordonanţa 4/2011 prevede şi posibilitatea ca instituţiile publice în executare silită să ceară o eşalonare a datoriei, însă noi nu am făcut asta pentru că CNVM nu ar putea plăti vreodată suma la care a obligat-o instanţa. În plus, nici măcar nu ştim cu exactitate dacă este vorba despre sute de milioane de euro sau despre miliarde. O problemă se conturează, deocamdată, cu citarea părţilor, dat fiind că este vorba despre circa 130.000 de investitori FNI, însă, probabil, că instanţa va găsi o soluţie procedurală ca să rezolve şi acest aspect".
La finele lunii septembrie, anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a publicat o decizie care obliga CNVM să despăgubească peste o sută de mii de investitori FNI care au reclamat că şi-au pierdut economiile depuse la Fondul Naţional de Investiţii.
Conducerea CNVM a atras atunci atenţia că arbitrul pieţei de capital riscă să nu îşi mai poată continua activitatea dat fiind că despăgubirile către investitoriii FNI depăşesc cu mult bugetul său anual de circa 8-10 milioane de euro.
"Problema despăgubirii investitorilor FNI trebuie rezolvată într-un fel sau altul pentru că CNVM este în pericol să se desfiinţeze. Acest lucru este foarte grav pentru că orice dis-funcţie majoră la nivel nostru afectează întregul sistem financiar european. Tot ce mai rămâne de făcut este o decizie politică prin care să se rezolve situaţia cu care se confruntă CNVM".
Comisarul Bogdan Chetreanu susţine că, deşi conturile CNVM au fost poprite în primele luni ale anului, niciun leu nu a plecat către păgubiţii FNI.
"Îi sfătuiesc pe investitorii FNI să nu mai dea bani executorilor judecătoreşti pentru executare silită a conturilor noastre. Niciun leu nu a plecat din CNVM către aceşti investitori şi nici nu va pleca dacă nu se clarifică problema", a adăugat comisarul CNVM.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2011, 03:04)
Ca atare Ciocu' mc FNIstilor...Acum "onotrabilii" comisari si-au aranjat salariile, deplasarile si turmele de miei de pasti. Pe spatele nostru al tuturor...Sa n-aud ca se leaga iar careva de CNVM...ca poate ma aliez cu el...
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.04.2011, 11:04)
Cu un asa stat mafiot... care se foloseste de institutii in contra cetateanului, mai bine plecam in Libia... ca acolo parca se misca ceva ...