Investitorii şi-au diminuat poziţiile în domeniul tehnologiei la un minim nemaiîntâlnit în ultimii 15 ani, potrivit unui sondaj al Bank of America. Cash-ul este la cel mai ridicat nivel din mai 2020, potrivit sondajului realizat în rândul a 363 de investitori cu active totale însumând peste 1.000 de miliarde de dolari. Doar 30% dintre investitori se aşteaptă la o piaţă în scădere a acţiunilor în 2022. Băncile centrale care se pregătesc să crească dobânzile, inflaţia şi bulele formate în diverse clase de active sunt principalele trei motive de îngrijorare pentru investitori. În mişcarea generală de scădere a pieţei au fost prinse şi unele acţiuni din domeniul tehnologiei precum Advanced Micro Devices (AMD) şi NVIDIA (NVDA), care au avut performanţe foarte bune în 2020 şi 2021.
NVIDIA, cunoscută mai ales ca furnizor de cipuri grafice pentru jocuri, şi-a extins portofoliul pentru a include cipuri utilizate pentru servere, în special pentru inteligenţă artificială, pentru conducere autonomă, vizualizare, minerit de criptomonede şi aplicaţii mobile. Compania a fost fondată în 1993 de trei parteneri care credeau în utilizarea calculului accelerat bazat pe grafică. Dacă vi se pare că NVIDIA sună a invidie aveţi dreptate. Fondatorii care îşi denumeau fişierele NV "new version", căutând toate cuvintele care conţineau aceste două litere s-au oprit la cuvântul latin "invidia", de aici şi numele companiei.
În această dimineaţă, NVIDIA a raportat venituri record pentru trimestrul al patrulea, încheiat la 30 ianuarie 2022, de 7,64 miliarde de dolari, în creştere cu 8% faţă de trimestrul precedent. Sectoarele de Gaming, Data Center şi Vizualizare Profesională au obţinut fiecare venituri record atât la trimestru cât şi pentru anul în curs. Pentru anul fiscal 2022, veniturile au atins un nivel record de 26,91 miliarde de dolari, în creştere cu 61% faţă de anul trecut. Veniturile din Gaming au crescut cu 61%, ajungând la un nivel record de 12,46 miliarde de dolari, în timp ce veniturile din Data Center au crescut cu 58%, ajungând la un nivel record de 10,61 miliarde de dolari. Câştigurile GAAP (dupa contabilitatea americana) pe acţiunea diluată au fost de 3,85 dolari, în creştere cu 123% faţă de 1,73 dolari în urmă cu un an. În ciuda rezultatelor financiare foarte bune, analiştii se arată îngrijoraţi de evaluarea NVIDIA. Compania are un raport P/E de 81,79x, faţă de o medie de 28,47x din industria respectivă. În urma raportului, acţiunile au scăzut cu aproximativ 2,5% după închiderea pieţei, până la 258 dolari. Acţiunile NVIDIA au fost tranzacţionate la un maxim de 346 de dolari anul trecut, în noiembrie.
În căutarea unor surse suplimentare de venituri, NVIDIA se îndreaptă, de asemenea, către un model de licenţiere a software-ului. "NVIDIA a fost întotdeauna o afacere axată pe software", a declarat CEO-ul şi fondatorul Jensen Huang. Anul acesta, Nvidia a început să ofere clienţilor diferite pachete de licenţe pentru platformele sale de Artificial Intelligence Enterprise, Omniverse - o platformă pentru creatorii de conţinut şi Drive - platforma sa pentru automobile. "Cred că acest lucru, [licenţierea de software], va fi o oportunitate de afaceri semnificativă pentru noi", a spus Huang.
Deşi NVIDIA a renunţat la achiziţia companiei ARM Limited din cauza unor provocări semnificative legate de reglementare care au împiedicat finalizarea tranzacţiei, aceasta deţine în continuare o licenţă pentru arhitectura ARM pe 20 de ani. NVIDIA a declarat că proiectele ARM vor continua, inclusiv utilizarea pentru "dispozitive conectate şi procesoare robotice utilizate în industria automobilelor".
Cu câteva ore înainte de raportul privind rezultatele, NVIDIA a anunţat un nou parteneriat cu Jaguar Land Rover. Începând din 2025, toate noile vehicule Jaguar şi Land Rover vor fi construite pe platforma software NVIDIA Drive şi vor încorpora inteligenţă artificială.
Privind în viitor, în acest trimestru din 2022, pentru prima dată, NVIDIA prognozează vânzări care ar putea depăşi 8 miliarde de dolari. "Vom avea o creştere pe mai multe dintre pieţele noastre, atât în ceea ce priveşte centrele de date, cât şi în ceea ce priveşte jocurile şi, probabil, alte câteva" a declarat Colette Kress, CFO al NVIDIA. Dar compania are încă unele probleme din cauza constrângerilor din lanţul de aprovizionare, în special pe partea de componente de reţea şi cipuri de memorie pentru servere.
Pe lângă rivalitatea tradiţională în zona plăcilor grafice, se pare că serverele vor fi noul câmp de luptă între NVIDIA şi AMD. AMD se aşteaptă, de asemenea, la o cerere "foarte puternică" pentru produsele sale în 2022, propulsată puternic de produsele sale pentru servere. Pentru că ne aflăm încă într-un mediu dominat de lipsuri ale lanţurilor de aprovizionare, compania a lucrat la capacităţile sale de producţie, Lisa Su, CEO-ul AMD, menţionând că "obiectivul este de a avea suficientă ofertă pentru a satisface cererea din piaţă". Pentru trimestrul încheiat în decembrie, AMD a declarat că a obţinut un profit de 0,80 dolari pe acţiune, la venituri de 4,8 miliarde de dolari, rezultat care a depăşit estimările analiştilor. În ceea ce priveşte evaluarea, AMD are un raport P/E de 47,19x, faţă de 28,47x cât are industria, aproape jumătate din raportul NVIDIA.