Investitorii, nemulţumiţi de soluţia găsită de CNVM pentru Rasdaq

CRĂIŢA SIMIONESCU, ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 4 aprilie 2012

Investitorii, nemulţumiţi de soluţia găsită de CNVM pentru Rasdaq

AIPC: Reglementările conţinute de instrucţiune sunt insuficiente prin raportare la anvergura operaţiunii şi la efectele asupra investitorilor

Lorand Kralik, CNVM: Dorim să dezbatem, săptămâna aceasta, sesizările primite

Instrucţiunea privind restructurarea pieţei Rasdaq, propusă de CNVM, cuprinde reglementări care nu răspund exigenţelor de protecţie a investitorilor, consideră Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital, care solicită Comisiei consultări cu investitorii, cu reprezentanţii emitenţilor şi cu operatorul de piaţă şi de sistem, înainte de adoptarea oricăror reglementări privind viitorul acţiunilor tranzacţionate pe această piaţă, potrivit unui comunicat transmis, ieri, redacţiei.

AIPC consideră că redactarea actuală a proiectului de instrucţiune este realizată fără o evaluare preliminară a impactului reglementărilor propuse a fi adoptate.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a lansat, joi, în dezbatere un proiect de instrucţiune care prevede mutarea acţiunilor tranzacţionate pe piaţa Rasdaq pe sis-temul alternativ de tranzacţionare ATS al Bursei de Valori Bucureşti, fără a fi necesar consimţământul acţionarilor.

CNVM a primit, până ieri, propunerile publicului, referitoare la acest proiect. "Până astăzi (n.r. ieri), la ora 13.00, am primit patru-cinci sesizări individuale de la persoane fizice, una din partea casei de avocatură Duţescu şi una din partea Bursei de Valori Bucureşti", ne-a declarat comisarul CNVM Lorand Kralik. Domnia sa a precizat că se aşteaptă ca aceste propuneri să fie analizate de Comisie chiar în această săptămână.

Potrivit domniei sale, în Codul Bursei, care este public, sunt prevăzute reglementările pieţei ATS. Lorand Kralik a mai reiterat că aces-tea sunt chiar mai stricte decât pe piaţa Rasdaq, în privinţa raportărilor.

AIPC apreciază că reglementările conţinute de instrucţiune sunt insuficiente prin raportare la anvergura operaţiunii şi la efectele asupra investitorilor.

Reprezentanţii AIPC subliniază că CNVM nu poate schimba precipitat şi fundamental condiţiile în care investitorii şi-au plasat disponibilităţile, după cum nu poate ignora, ca autoritate a pieţei de capital, expunerile SIF-urilor, ale organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare şi ale altor inves-titori.

"Este necesar, prin urmare, ca CNVM să ia în consideraţie, mai întâi, toate efectele probabile ale acestei instrucţiuni, inclusiv aspectele de legalitate, pentru a evita destabilizarea pieţei de capital în urma adoptării unui act normativ insuficient chibzuit", se arată în comunicatul citat anterior.

De asemenea, AIPC consideră că termenul de 3 aprilie impus de CNVM pentru transmiterea unor propuneri şi observaţii pe marginea proiectului de act normativ este mult prea scurt faţă de implicaţiile actului normativ.

În ce priveşte conţinutul proiectului de act normativ emis de CNVM, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital subliniază că "aces-ta provoacă mai multă confuzie în rândul investitorilor, întrucât nu lămureşte o serie de chestiuni importante pentru piaţa de capital".

Asociaţia investitorilor apreciază, în primul rând, că statutul Rasdaq nu este clarificat prin instrucţiune, deşi, aparent, această piaţă pare desfiinţată implicit prin tranzacţionarea tuturor acţiunilor pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti (n.r ATS).

AIPC apreciază că mutarea acţiunilor de pe Rasdaq pe o altă piaţă, printr-o instrucţiune a autorităţii de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital, nu este compatibilă nici cu legislaţia comunitară şi nici măcar cu Codul Bursei de Valori Bucureşti - operator de sistem.

De asemenea, Asociaţia investitorilor precizează că proiectul de instrucţiune prevede că acţiunile pot fi ulterior retrase de la tranzacţionare de pe sistemul alternativ "exclusiv prin oferta publică de cumpărare sau în conformitate cu reglementările emise de CNVM".

"Redactarea acestei prevederi, în care termenul exclusiv este inadecvat urmat de alte posibile modalităţi de retragere stabilite prin reglementări, probabil ulterioare, emise de CNVM, introduce o necunoscută incompatibilă cu protecţia investitorilor", se menţionează în comunicatul citat anterior.

AIPC apreciază astfel că retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor nu se poate face în absenţa unor norme speciale, clare şi certe care să ofere o protecţie adecvată celor care au investit în acţiunile tranzacţionate pe piaţa Rasdaq.

Nu în ultimul rând, AIPC consideră că reglementările propuse în proiect nu sunt corelate cu celelalte norme adoptate chiar de CNVM care sunt în prezent aplicabile în cadrul pieţei de capital.

Şi casa de avocatură "Duţescu şi Asociaţii" a depus, săptămâna trecută, la CNVM, un proiect de instrucţiune referitor la rezolvarea situaţiei juridice a pieţei "Rasdaq".

Avocaţii cereau CNVM încetarea activităţii pieţei Rasdaq, motivând că acest sistem de tranzacţionare nu se încadrează, în prezent, în dispoziţiile Directivei MiFID a Parlamentului European, şi admiterea emitenţilor, tranzacţionaţi pe această piaţă, pe piaţa reglementată administrată de BVB sau în cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare, gestionat de acelaşi operator.

Dacă propunerile "Duţescu şi Asociaţii" vor fi aprobate, Bursa de Valori Bucureşti ar urma să întocmească lista emitenţilor tranzacţionaţi pe "Rasdaq" care îndeplinesc condiţiile de admitere la tranzacţionare pe piaţa reglementată.

"În cazul societăţilor prezente pe această listă, adunările generale ale acţionarilor ar trebui să decidă fie iniţierea procedurilor de admitere la tranzacţionare pe piaţa reglementată, fie retragerea de la tranzacţionare prin ofertă publică şi exercitarea dreptului de «squeeze out» (n.r. retragerea obligatorie a acţionarilor), ori prin plata, de către emitent, a unui preţ corect acţionarilor care nu sunt de acord cu delistarea, în temeiul Regulamentului CNVM nr. 1/2006", se arăta în comunicatul transmis de "Duţescu şi Asociaţii".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dl. Dutescu nu poate sa propuna investitorilor nici o solutie fiindca este parte interesata urmarind protejarea clientului sau.

    Piata Rasdaq este o piata reglementata intern de catre CNVM avand reguli proprii de functionare, fiind autorizata de catre CNVM. 

    Solutia data de Curtea europeana de la Luxemburg scoate in evidenta faptul ca piata RASDAQ nu este o piata reglementata in sensul Directivelor europene dar atrage atentia ca acest lucru nu inseamna in mod necesar ca respectiva piata nu este o piata reglementata in sensul prevederilor nationale existenta in acest domeniu. 

    Prin demersurile actuale se incearca sa se scoata in evidenta faptul ca piata Rasdaq nu este o piata si ca urmare pe acesta nu se poate realiza infractiunea de manipulare de piata fiindca piata nu exista. 

    Nimic mai fals...atat timp cat piata exista, functioneaza si a functionat, avand reguli proprii de functionare, fiind autorizata de CNVM, fiind operata de un operator autorizat de CNVM care opereaza si alte piete autorizate si care indeplinesc conditiile specifice din directiva, este absurd sa se sustina ca aceasta piata practic nu exista fiindca nu a fos trecuta pe un tabel si ca nu ar indeplini conditiile din directiva. 

    Nu cred ca e vina celor care utilizeaza piata ca aceasta nu indeplineste conditiile specifice din directiva. 

    Mai mult, este absurd sa desfiintezi o piata care a functionat si functioneaza in continuare doar pentru a demonstra o teorie dezvotata pentru a apara clientii intr-un dosar sau pentru a incerca sa-ti motivezi propria lipsa de implicare in rezolvarea acestei situatii aratand cu degetul la o deiczie a unei instante europene care ajunge sa faca ordine in curtea CNVM. 

    Piata Rasdaq chiar daca nu indeplineste conditiile din directiva ea exista, a functionat si functioneaza in continuare dupa reguli clare care trebuie respectate de toti cei implicati in piata de capital. 

    Daca s-au realizat acte de manipulare a piatei atunci solutia este de a corecta neregulile si nu desfiintarea pietei fiindca aceasta atitudine poate conduce la prezumtii privind o coniventa frauduloasa intre diferite persoane fizice si juridice legate de problema Rasdaq in general si de problema particulara legata de aspectele din dosarul penal. 

    Obligatia de transpunere a directivelor in legislatia nationala apartine Statului prin forul legislativ si nu prin acte de natura administrativa de genul normelor secundare (regulamente, instructiuni, dispuneri de masuri, decizii, etc ale CNVM) si care se schimba functie de interesele de moment. 

    Adaptarea pietei Rasdaq la cerintele directivelor europene trebuia sa se faca de catre CNVM. Daca nu a facut acest lucru si era obligata sa faca acest lucru, atunci CNVM este vinovata de toate prejudiciile produse sau care se vor produce investitorilor de pe aceasta piata. 

    In concluzie, problema statutului pietei Rasdaq trebuie reglementata printr-un regulament si nu printr-o instructiune scrisa la repezeala la dictarea avocatilor interesati in cauza iar solutia finala trebuie sa aiba in vedere interesele generale ale investitorilor si nu interesele oportunise si de moment ale unor persoane. 

    "Prin urmare, simplul fapt de a nu figura pe lisa mentionata nu poate fi suficient pentru a exclude ca piata in cauza este o piata reglementata.

    Asadar,...art. 47 din Directiva 2004/39 trebuie interpretat in sensul ca inscrierea unei piete pe lista pietelor reglementate prevazuta de acest articol nu constituie o conditie necesara pentru calificarea pietei respective ca piata reglementata in sensul directivei." (Extras din Hotararea Curtii de Justitie din 22.03.2012). 

    1. Acesta este adevarul ! Ai perfecta dreptate. Rasdaq este piata organizata de la inceputul ei, iar acest caracter poate fi schimbat doar prin oferte publice obligatorii. CNVM se face ca a uitat incepurile pietei rasdaq si al pietei de capital din Romania. Oare toata activitatea CNVM pe piata Rasdaq de la inceput a fost un abuz si au fost inselati milioane de investitori, intermediari etc. CNVM creaza un nou FNI pe piata ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb