Investitorii pot tranzacţiona pe pieţele externe cu 40% mai ieftin

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 septembrie 2009

Adriana Tănăsoiu: "Costurile pe care le percepem sunt foarte competitive, tarifele noastre fiind cu jumătate sau de trei-patru ori mai mici decât costurile percepute înainte de implementarea acestui serviciu".

Adriana Tănăsoiu: "Costurile pe care le percepem sunt foarte competitive, tarifele noastre fiind cu jumătate sau de trei-patru ori mai mici decât costurile percepute înainte de implementarea acestui serviciu".

Lucian Isac, "Estinvest": Facem paşi către lumea bună

Noul serviciu de decontare a tranzacţiilor transfrontaliere oferit de Depozitarul Central permite investitorilor să achiziţioneze acţiuni pe pieţele internaţionale cu până la 40% mai ieftin decât în situaţia în care decontarea se face prin intermediul unei bănci custode, a declarat, ieri, Petrică Tudoran, directorul general adjunct al casei de brokeraj "Estinvest".

Vinerea trecută, Depozitarul Central a decontat prima tranzacţie internaţională, cu acţiuni OMV, pentru "Estinvest". Pentru a putea oferi acest serviciu, Depozitarul Central a realizat legături transfrontaliere cu 16 depozitari centrali din Europa, fiind a patra instituţie de profil din Europa care oferă acest serviciu. Valoarea tranzacţiei decontate, vineri, a fost de 11.579 de lei (aproximativ 2.761 de euro), potrivit informaţiilor de pe site-ul DC.

"Costurile pe care le percepem sunt foarte competitive, tarifele noas­tre fiind cu jumătate sau de trei-patru ori mai mici decât costurile percepute înainte de implementarea acestui serviciu", a declarat, ieri, Adriana Tănăsoiu, directorul general al Depozitarului. Astfel, comisionul perceput de DC pentru decontarea unei tranzacţii la bursa vieneză este de 10,5 de euro, la care se mai adaugă comisioanele percepute de brokerul care intermediază tranzacţia.

"Practic, durează 24 de ore până când un investitor poate tranzacţiona pe pieţele externe, dacă este vorba despre un simbol nou. Dacă este unul care a mai fost tranzacţionat, durează mult mai puţin", a explicat domnul Tudoran.

Un investitor autohton care vrea să tranzacţioneze pe bursele internaţionale trebuie să se adreseze unui broker care va stabili o legătură cu un intermediar străin care va executa ordinul imediat în piaţă, a mai spus domnul Tudoran. Tranzacţia este decontată de DC de la Bucureşti, iar acţiunile achiziţionate apar în sistemul ARENA în portofoliul investitorului.

Acesta le poate vinde mai departe unui intermediar autohton sau pe o piaţă externă.

"Din momentul în care un investitor român achiziţionează un anumit simbol pe pieţele internaţionale, acesta devine disponibil pentru toţi investitorii autohtoni", a adăugat directorul general adjunct al "Estinvest".

Reprezentanţii "Estinvest" au dat asigurări că ieftinirea tranzacţionării pe bursele externe pentru investitorii locali nu va afecta lichiditatea Bursei de Valori Bucureşti.

"În continuare, este mult mai ieftin pentru investitorii locali să tranzacţioneze la BVB decât pe pieţele internaţionale. Noi nu am oferit această posibilitate din dorinţa de a muta tranzacţiile de pe BVB pe pieţele externe. Din punctul meu de vedere, serviciul oferit de Depozitar nu este un pericol pentru lichiditatea BVB. Oricine vrea să înţeleagă ce e cu piaţa de capital, tranzacţionează mai întâi la Bursa de Valori Bucureşti ", a explicat Lucian Isac, directorul general al "Estinvest".

Potrivit acestuia, investitorii locali au mai multe avantaje când tranzacţionează la bursa autohtonă, dat fiind faptul că pe pieţele externe nu pot face speculaţii "intra-day" din cauza timpului necesar operaţiunii de decontare.

"De obicei, investitorii care ne-au cerut să tranzacţionăm pentru ei în afară vor să îşi plaseze banii şi vor să simtă cum e să fii acţionar la companii importante precum Porsche sau Volkswagen. Bursa de Valori Bucureşti este atractivă, de exemplu, şi pentru posibilitatea de a face speculaţii intra-day", a mai spus domnul Isac.

Un investitor care vrea să tranzacţioneze pe pieţele externe trebuie să dispună de minim 3.000 de euro, au mai spus reprezentanţii "Estinvest".

"Serviciul de decontare transfrontalieră nu reprezintă o revoluţie în piaţa de capital, ci este un pas către conectivitate, trebuie să înţelegem asta", a subliniat, ieri, Lucian Isac, adăugând: "Facem paşi către lumea bună".

Depozitarul Central nu a semnat acorduri pentru decontare cu instituţiile de profil din Statele Unite, însă reprezentanţii acestuia au precizat că vor lua în calcul această posibilitate dacă vor exista solicitări în acest sens.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb