• Pe termen scurt şi mediu nu există semnale de reluare a tendinţei de creştere a preţurilor acţiunilor SIF
• Titlurile SIF rămîn subevaluate
• În mare parte, lichiditatea crescută după majorarea pragului la SIF-uri a fost determinată de speculatori
• Pe termen lung, creşterea cotaţiilor se menţine
Singurele acţiuni ale căror cotaţii nu s-au depreciat în cursul săptămînii trecute au fost cele ale societăţilor de investiţii financiare. Cu toate acestea, titlurile SIF au cedat, în cadrul şedinţei bursiere de vineri, începînd să scadă pe fondul ordinelor de vînzare plasate în piaţă.
Începutul acestei săptămîni a debutat cu o sesiune liniştită, în care cele mai multe dintre acţiunile SIF au scăzut cu 1-2% şi au înregistrat lichidităţi reduse. În a doua zi a săptămînii, cotaţiile SIF nu au impresionat cu nimic. Cele mai tranzacţionate acţiuni la categoria SIF au fost SIF5 "Oltenia" şi SIF2 "Moldova", cu acestea perfectîndu-se şi 22 de transferuri speciale (deal), din care 13 cu aproximativ 4 milioane de acţiuni SIF5. Brokerii consideră că acest lucru este normal avînd în vedere tendinţa de consolidare a deţinerilor investitorilor.
Iulian Panait, preşedintele "KTD Invest", ne-a declarat: "După ce la începutul lunii august patru dintre cele cinci societăţi de investiţii financiare au consemnat noi maxime istorice ca urmare a ridicării pragului maxim de deţinere (de la 0,1% la 1%), o corecţie negativă des-tul de persistentă a început să se manifeste în piaţă, aceasta continuînd şi în prezent". Domnia sa susţine că dacă pe termen lung trendul rămîne unul ascendent (infirmat doar de o ipotetică revenire sub maximele precedente de pe parcursul lunilor mai - iunie), pe un orizont scurt şi mediu de timp nu există deocamdată semnale care să indice o reluare a tendinţei de creştere a preţurilor. Atît volatilitatea, cît şi volumele de tranzacţionare s-au redus destul de mult în ultimele zile, o evoluţie comună de altfel întregii pieţe. Domnul Panait ne-a declarat: "În absenţa unor intrări mai importante de capitaluri străine pe aceste companii care să facă presiune pe cumpărare şi să împingă cotaţiile în sus, piaţa este deocamdată dominată de schimburile de pachete de acţiuni (dintre care multe se realizează acum prin piaţa deal) şi aceasta ne determină să credem că evoluţia uşor descendentă ar mai putea continua o vreme".
La rîndul său, Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest", este de părere că majorarea pragului de deţinere la SIF-uri a ridicat foarte mult şi aşteptările investitorilor cu privire la preţul acestor acţiuni. După părerea domniei sale, acţiunile SIF rămîn subevaluate din două motive principale - faptul că BCR nu este listată, iar acţiunile sale se înregistrează în activele SIF-urilor la preţuri foarte mici, şi faptul că încă mai este de lucru la restructurarea portofoliilor SIF, iar cînd aceste influenţe vor fi eliminate, profitabilitatea va creşte.
Majorarea pragului reprezintă o circumstanţă favorizantă pentru ca preţul în piaţă să îşi atingă potenţialul de creştere, afirmă Răzvan Paşol. Însă acest lucru se va face treptat, în timp. Creşterea bruscă a preţurilor SIF după intrarea în vigoare a majorării de prag, împreună cu volumele spectaculoase de acţiuni din acele zile, au fost determinate în mare măsură de speculatori, de o serie de trans-feruri/consolidări de pachete, şi, posibil, de ceva investitori mai mari.
Preşedintele "Intercapital" ne-a declarat: "După această euforie iniţială, cumpărările investitorilor puternici încă nu au venit. În lipsa acestora, volumele au scăzut. Ca exemplu, pentru SIF5, volumele zilnice au scăzut de la maximul istoric din 4 august de 15,6 milioane de acţiuni, la 1-2 milioane de acţiuni pe zi în prezent. Preţurile au scăzut uşor, de la maximul istoric de 1,78 RON/acţiune la 1,64 RON/acţiune în prezent". Domnul Paşol consideră că scăderea nu este mare, dar tendinţa se poate menţine pe termen scurt.
Răzvan Paşol opinează: "Ce se va întîmpla mai departe? SIF-urile cresc în continuu la Bursă încă de la listare. Cred că tendinţa generală se va menţine pe termen mediu şi lung. Însă pe termen scurt, orice evoluţii sînt posibile".
În cadrul sesiunii bursiere de ieri, acţiunile tuturor celor cinci societăţi de investiţii financiare au scăzut. Dintre acestea cea mai mare reducere, respectiv de 2,5% au înregistrat-o acţiunile SIF3 "Transilvania". Cel mai tranzacţionat titlu a rămas însă SIF5 "Oltenia", cu un rulaj de aproximativ 3,4 milioane de RON, la un volum de peste 2 milioane de acţiuni. Cu 455.000 acţiuni SIF5 a fost efectuată şi o tranzacţie specială (deal), în valoare de 746.200 RON.
Rulajul total de la Bursă perfectat cu titlurile SIF a depăşit 7 milioane de RON, în condiţiile unei valori totale bursiere realizate de aproximativ 12 milioane de RON.