Investitorii străini, cu ochii pe acţiunile din Europa Centrală şi de Est

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2004

Investitorii străini se orientează din ce în ce mai mult spre fondurile mutuale central şi est-europene, în condiţiile previziunilor optimiste anterioare aderării la Uniunea Europeană, informează Reuters. Administratorii de fonduri sînt optimişti, conside-rînd că acest entuziasm este abia la început.

Fondurile mutuale orientate în principal pe acţiuni cotate la bursele de valori din Rusia, Polonia, Ungaria şi Cehia adminis-trau, la sfîrşitul lunii martie, active cu o valoare totală de 11,33 miliarde de dolari, comparativ cu 4,98 miliarde de dolari, în urmă cu un an, arată datele furnizate de firma de cercetare "Lipper", din cadrul Reuters.

Uniunea Europeană se va extinde, de la 1 mai, cu încă zece state, iar investitorii în acţiuni mizează pe perspectivele economice din aceste ţări. Evoluţia aceasta va determina eficientizarea şi creşterea profitabilităţii companiilor locale.

Mark Robinson, administrator de fonduri la J.P. Morgan Fleming Asset Manager, a declarat: "Investitoriii vest-europeni sînt foarte interesaţi de regiunile din centrul şi estul continentului, datorită valorii reduse pe care o au deocamdată aces-te active". J.P. Morgan Fleming a investit 1,38 miliarde de dolari în trei fonduri central şi est-europene, dobîndind, astfel, cea mai importantă poziţie în domeniu, înaintea concurenţilor Baring Asset Management şi Griffin Capital Management.

Fluxul masiv de capital este reflectat şi de evoluţia indicelui Morgan Stanley Capital Investment East Europe Index, care a înregistrat, luni, recordul de 141,65 puncte. Cele aproape 100 de fonduri mutuale cu activităţi în Europa Centrală şi de Est administrează aproximativ 17% din valoarea totală a activelor de pe pieţele emergente înglobate în portofoliile fondurilor de investiţii de pe plan internaţional.

Analiştii consideră că, dacă fondurile central şi est-europene se vor dezvolta în continuare într-un ritm similar cu cel consemnat în 2003, atunci contribuţia acestei pieţe se va extinde la aproximativ 40-60 de miliarde de dolari, pînă în momentul adoptării monedei euro.

Anul trecut, indicii bursieri din zonă au crescut în medie cu 40%. O evoluţie similară, pînă în 2010, poate aduce grupul austriac Erste Bank, un jucător cu o poziţie importantă în regiune, la acelaşi nivel cu Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană după valoarea de piaţă. Bursele din Varşovia, Praga şi Budapesta înregistrează zilnic tranzacţii cumulate de aproximativ 150 de milioane de dolari, de aproape trei ori mai mult decît în perioada similară din 2003.

Cele mai atractive acţiuni sînt cele din industria de telecomunicaţii şi sectorul de servicii financiare, pe locul următor situîndu-se producătorii de energie, mai ales cei din Rusia. Un alt punct de atracţie este constituit şi de faptul că pieţele est-europene nu au legătură prea strînsă cu pieţele din SUA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb