Investitorii străini recomandă reducerea CAS şi a TVA

Elena Voinea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 20 octombrie 2011

"Mediul de afaceri nu şi-a dorit creşterea TVA, iar aceasta ar trebui să revină la nivelul de 19%, pentru că majorarea încasărilor la bugetul de stat nu ar trebui să se bazeze pe o creştere de taxe" a declarat, ieri, Daniel Anghel.

"Mediul de afaceri nu şi-a dorit creşterea TVA, iar aceasta ar trebui să revină la nivelul de 19%, pentru că majorarea încasărilor la bugetul de stat nu ar trebui să se bazeze pe o creştere de taxe" a declarat, ieri, Daniel Anghel.

Autorităţile noastre ar trebui să eficientizeze procesul de colectare a taxelor şi impozitelor, să reducă contribuţiile de asigurări sociale (CAS) şi taxa pe valoarea adăugată (TVA), potrivit recomandărilor din ediţia curenţă a Cărţii Albe, lansată ieri, de Consiliul Investitorilor Străini (n.r. Foreign Investors Council - FIC)

"Acţiunea de colectare a taxelor şi impozitelor ar trebui eficientizată", a declarat, ieri, Daniel Anghel, trezorier în cadrul FIC şi tax partner la "PricewaterhouseCoopers" România.

Domnia sa a adăugat că mediul de afaceri nu şi-a dorit creşterea TVA, iar aceasta ar trebui să revină la nivelul de 19%, pentru că majorarea încasărilor la bugetul de stat "nu ar trebui să se bazeze pe o creştere de taxe".

"Creşterea TVA s-a produs peste noapte, fără ca mediul de afaceri să fie pregătit", potrivit lui Daniel Anghel.

FIC apreciază reintroducerea plafonului contribuţiilor la asigurările sociale pentru contractele de muncă la valoarea a cinci salarii medii brute, deoarece acest lucru va stimula angajările, însă nivelul CAS este ridicat comparativ cu beneficiile aduse.

"Ele (n.r. CAS) reprezintă o cheltuială semnificativă pentru angajatori, ceea ce poate reprezenta un obstacol în realizarea de investiţii în România. Reducerea contribuţiilor, în continuare, ar stimula investiţiile, ar încuraja companiile să facă anagajări, aducând în final la creşterea veniturilor bugetelor de asigurări sociale", potrivit Cartei Albe.

Daniel Anghel a atras atenţia că este nevoie de introducerea legislaţiei pentru holding-uri. Lipsa unei astfel de legislaţii duce la stoparea creşterii economice, iar grupurile de societăţi comerciale sunt nevoite să-şi mute profiturile în alte jurisdicţii, care au astfel de reglementări, a adăugat domnia sa.

Printre recomandările FIC în domeniul fiscal din ţara noastră se numără scutirea totală de la plata impozitului pe profitul reinvestit şi eliminarea prefinanţării TVA la import, în cazul importurilor de bunuri din afara UE.

Carta Albă este un document publicat la fiecare doi ani de către FIC. Documentul reprezintă o analiză a progreselor înregistrate în principalele 11 domenii de activitate cu impact asupra mediului investiţional, precum fiscalitate, mediu, agricultură, energie, domeniul juridic, fonduri europene, piaţa muncii, sectorul public, infrastructură, buna guvernanţă şi etica în afaceri.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb