Şapte din zece investitori străini din Federaţia Rusă numesc corupţia autorităţilor ca principal obstacol în derularea afacerilor lor, potrivit unui sondaj realizat de Ministerul Economiei. Studiul scoate în evidenţă, însă, mai multe nemulţumiri ale oamenilor de afaceri străini. Dacă 71% au menţionat corupţia, 66% au făcut referire la reglementările administrative excesive, 56% - la justiţia selectivă, 51% - la legislaţia inadecvată şi contradictorie, iar 29% - la conflictele dintre mediul de afaceri şi guvern.
Ministrul dezvoltării economice şi comerţului, Gherman Gref, a înaintat preşedintelui rus Vladimir Putin studiul menţionat, care a fost realizat pe un eşantion de 158 de companii străine prezente în Rusia de o bună bucată de timp. Gref i-a promis preşedintelui că Guvernul va acţiona pentru realizarea unui proces decizional mai transparent, astfel încît să înlăture fundamentul corupţiei. Ministrul susţine că măsurile concrete vor fi incluse într-un program economic pe termen mediu al Cabinetului.
Gherman Gref subliniază că, în pofida problemelor menţionate, 80% din investitorii stră-ini chestionaţi şi-au descris afacerile derulate în Rusia ca fiind de succes, 17% consideră că performanţa lor este moderată şi numai 3% spun că le merge prost.
Economia Rusiei a înregistrat o creştere puternică în ultimii cinci ani, sub mandatul lui Putin, în principal datorită cîştigurilor mari din tranzacţiile cu ţiţei. Petrolul este cel mai important produs exportat de Federaţia Rusă.