Investitorii sunt optimişti cu privire la evoluţia economiei globale, 51% dintre respondenţi anticipând creştere în 2025, potrivit sondajului PwC 2024.
Riscurile cibernetice şi conflictele geopolitice sunt acum principalele ameninţări percepute, înlocuind inflaţia şi volatilitatea macroeconomică. Majoritatea investitorilor consideră capacitatea unei companii de a depăşi crizele un factor cheie în luarea deciziilor de investiţii.
"În timp ce la nivel global volatilitatea macroeconomică nu mai reprezintă o provocare majoră pentru investitori, în România, preocuparea pentru stabilitate şi predictibilitate rămâne pe primul loc. Motivele ţin pe de o parte de deteriorarea indicatorilor macroeconomici, respectiv o creştere economică sub aşteptări în acest an şi o adâncire a deficitelor de cont curent şi bugetar, iar pe de altă parte de turbulenţele politice recente care au condus la amânarea alegerilor prezidenţiale şi la incertitudinea privind formarea unui nou guvern. Aşteptarea investitorilor este ca programul economic pe care îl va implementa următorul guvern, începând din 2025, să readucă echilibrele în economie, să relanseze creşterea şi, implicit, să diminueze riscurile pentru investiţii", a declarat Daniel Anghel, Country Managing Partner PwC România.
Investitorii continuă să acorde o mare importanţă reinventării modelelor de afaceri, considerând esenţial ca întreprinderile să regândească strategiile şi să investească în soluţii pentru reducerea riscurilor. Aproape 30% dintre investitori percep companiile ca fiind expuse la perturbările tehnologice şi la lipsa lucrătorilor cu competenţe-cheie. Majoritatea investitorilor subliniază importanţa inovării pentru a răspunde reglementărilor guvernamentale, schimbărilor din preferinţele clienţilor şi instabilităţii lanţurilor de aprovizionare. De asemenea, aceştia consideră esenţial ca întreprinderile să răspundă şi la provocările concurenţiale, geopolitice şi demografice.
Investitorii consideră că nu trebuie să existe un compromis între inteligenţa artificială (IA) şi angajaţi. Aproape trei sferturi dintre respondenţi încurajează companiile să investească în modernizarea forţei de muncă. În plus, o treime dintre investitori se aşteaptă ca IA să determine o creştere a numărului de angajaţi cu cel puţin 5%. Majoritatea investitorilor sunt optimişti în ceea ce priveşte beneficiile IA generative, inclusiv scalabilitatea şi impactul asupra forţei de muncă.
În paralel, aproape o treime dintre investitori se aşteaptă ca schimbările climatice să devină o ameninţare semnificativă pentru companiile în care investesc. De asemenea, trei sferturi dintre respondenţi vor creşte investiţiile în companii care iau măsuri climatice, în special în crearea de lanţuri de aprovizionare sustenabile. Guvernanţa şi cheltuielile de capital pentru tranziţia către zero sunt considerate esenţiale de investitori, iar 71% dintre aceştia consideră că ESG şi sustenabilitatea ar trebui integrate direct în strategiile corporative.
Opinia Cititorului