IOAN NICULAE: "Băncile sunt mai mult case de schimb decât instituţii de creditare"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 noiembrie 2013

"Băncile sunt mai mult case de schimb decât instituţii de creditare"

Băncile sunt mai mult case de schimb decât instituţii de creditare, consideră omul de afaceri Ioan Niculae, preşedintele Consiliului Investitorilor Români, care apreciază că, în ultimii ani, relaţia dintre instituţiile bancare şi companii "a involuat".

Domnia sa ne-a precizat: "În timpul crizei economice, atât România, cât şi alte ţări au folosit o mare parte din banii de la FMI şi Banca Mondială. Băncile nu ajută cu nimic economia românească, sunt mai mult case de schimb decât instituţii de creditare. Oamenii de afaceri îşi pierd timpul cu ele".

Potrivit domnului Ioan Niculae, cele mai întâlnite forme de creditare, în prezent, sunt cele intragrup, societăţile din cadrul aceleiaşi corporaţii împrumutându-se între ele. Într-o măsură mai mică, societăţile apelează la băncile străine. Pe piaţa noastră, sunt maxim două bănci care se implică, în mică măsură, în restructurareea companiilor, ne-a mai spus omul de afaceri.

Blănculescu: "Sistemul bancar plăteşte preţul inconştienţei sale"

Sistemul bancar din ţara noastră se află într-o perioadă în care plăteşte preţul inconştienţei sale, este de părere Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta.

Domnia sa ne-a explicat: "Din punct de vedere al sistemului bancar, avem de-a face cu trei etape. Până în septembrie 2008, a fost etapa inconştienţei bancare, în care băncile nu ştiau cum să acorde mai multe credite, ajungând la o expunere foarte mare, pe tot felul de proiecte. În faza a doua, din septembrie 2008 până anul trecut, s-a constatat că nivelul creditelor neperformante a ajuns la o valoare incredibilă pentru o ţară ca România. Pe parcursul acelor ani, criza a fost simţită de mediul economic, iar băncile nu au suportat lovitura. Putem spune că, pentru instituţiile bancare, a fost perioada de indiferenţă, care a condus la restructurări, contracţii etc. Cea de-a treia etapă, care a început în 2012 şi se va termina peste doi ani, se caracterizează prin faptul că băncile au fost atinse în mod serios de criză, instituţiile bancare plătind preţul inconştienţei lor".

Nivelul foarte mare de credite neperformante se externalizează cu preţuri foarte mari, recuperatorii producând ravagii în ţară, ne-a mai spus Ionel Blănculescu, adăugând că, la nivelul companiilor şi populaţiei, au loc tragedii, iar efectele se repercutează asupra economiei naţionale.

"Indiferent câte presiuni s-ar face, băncile nu mai sunt de acord să relanseze creditarea, sub nicio formă. Acum se află sub comandamentul gestionării portofoliilor curente, nu al creării unor portofolii noi", potrivit consilierului onorific al primului ministru.

Domnia sa ne-a spus că băncile se află în plin proces de recuperare a creanţelor şi că nu sunt dispuse să facă nicio concesie, în aceste condiţii recuperând doar 9-10% din creanţe: "După 2015, când se va încheia cea de-a treia etapă, va urma din nou o creştere puternică pentru mediul privat, până în anul 2018".

Potrivit lui Ionel Blănculescu, în prezent, pe piaţă există finanţările alternative, mult mai complexe şi mai inventive, bazate pe fonduri de toate tipurile, între care şi fondurile de investiţii.

Ovidiu Nicolescu: "Instituţiile bancare au tot felul de comisioane şi costuri mascate"

Relaţia dintre instituţiile bancare şi economia reală nu înregistrează schimbări spectaculoase, cantităţile de credite fiind în continuare foarte mici, opinează Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Reprezentantul întreprinzătorilor susţine că perioadele în care sunt obţinute împrumuturile bancare sunt foarte îndelungate, existând situaţii în care băncile ţin foarte mult dosarul, după care spun că societatea nu se încadrează pentru contractarea unui împrumut. "Băncile au tot felul de comisioane şi costuri mascate şi nu au o politică foarte transparentă care să presupună postarea tuturor condiţiilor de creditare pe site", ne-a spus Ovidiu Nicolescu.

Potrivit domniei sale, la clienţii foarte importanţi, instituţiile bancare acceptă reeşalonarea creditelor, aceasta fiind singura modalitate prin care-şi pot recupera creanţele, în condiţiile în care piaţa imobiliară este îngheţată, iar imobilele puse garanţie de debitori nu pot fi vândute cu uşurinţă şi la valoarea la care au fost gajate.

"Băncile au bani foarte puţini, o bună parte din ei fiind investiţi în bonuri de stat, întrucât aceste tipuri de investiţii nu au niciun risc, iar veniturile sunt sigure. Foarte important este şi faptul că o proporţie de circa 97% din băncile de la noi aparţin de instituţii financiare din alte ţări. Degeaba o proporţie de 15% din IMM spun că au piaţă dacă acestea nu obţin creditare", ne-a mai spus domnul Nicolescu.

Reprezentantul CNIPMMR susţine că, pentru prima dată, 93% din firme apelează la autofinanţare, mai puţin de 30% orientându-se către creditare: "Dacă nu va fi făcută o schimbare substanţială în acest sens, relansarea economică va întârzia, pentru că fără bani o economie nu poate fi relansată.

Valeriu Nistor: "Creditarea este foarte scăzută atât din cauza ofertei reduse, dar şi ca urmare a cererii mici"

Creditarea este foarte scăzută, în general, atât din cauza unei oferte reduse, dar şi ca urmare a unei cereri mici, în opinia lui Valeriu Nistor, preşedintele AmCham.

Domnia sa ne-a spus că oamenilor de afaceri le este frică să se mai împrumute, după ce s-au îndatorat atât de mult în perioada de boom economic, incertitudinea accentuată creând o teamă prelungită.

Criteriile de creditare s-au înăsprit, acesta fiind un alt motiv pentru care societăţile comerciale nu vor să se mai împrumute. De asemenea, nu avem suficiente proiecte economice viabile, care să fie finanţate, opinează preşedintele AmCham.

Totuşi, băncile sunt mult mai implicate în înţelegerea modelului de business decât în urmă cu câţiva ani, ne-a menţionat Valeriu Nistor, adăugând că, în funcţie de situaţia prin care trec, instituţiile bancare se implică în recuperarea creditelor mult mai mult decât acum 2-3 ani, prin reeşalonări, acordarea unor perioade de graţie etc.: "Acest lucru ajută atât debitorul, cât şi creditorul, care înţelege mult mai bine modul de business şi condiţiile în care debitorul poate returna banii".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sistemul bancar din Romania nu numai ca nu ajuta economia, dar face cu mult mai mult rau, distrugand societati comerciale si oameni, saracindu-ne pe toti. Bancile din Romania n-au nici o legatura cu realitatea economico-sociala din Romania si nici cu puterea de cumparare a clientilor bancari din Romania ori a posibililor clienti bancari din tara noastra. Bancile din Romania sunt inadaptate , neimplicate si prost manageriate in dezvoltarea unor relatii oneste si obiective cu clientii bancari din Romania. DAE uriase, comisioanele multe, mari si ascunse,furturile comise de angajatii bancilor si continua crestere a intarzierilor la plata ratelor, implicit a cresterii numarului creditelor neperformante arata foarte clar dezastrul din sistemul bancar din Romania.

    1. Bancile straine sunt aici ca sa finanteze companiile lor si ca sa ne jumuleasca pe noi cu dobanzi si comisioane exagerate profitand de toleranta pana la tradarea interesului national a marelui guvernator Isarescu. Nu le pasa de companiile noastre ci dimpotriva este de preferat ca ele sa dispara iar golul lasat sa fie umplut de companiile din afara. Plangea Isarescu de mila sistemului bancar in conditiile in care Raiffeisen raporteaza cresteri de profit (a verificat BNR-ul modul in care Raiff a majorat nejustificat in 2008 dobanzile la creditele acordate, in timpul derularii contractelor si in conditiile in care Libor-ul si Eurobor-ul scadeau?! Nu numai ca nu le-au redus dupa Libor Euribor, dar nici macar nu le-au mentinut ci au avut nesimtirea sa le majoreze - a facut ceva BNR-ul lui Isarescu? Da, le-a plans de mila austriecilor!!). Avem nevoie de banci autohtone puternice care sa finanteze companiile autohtone si avem nevoie de politici guvernamentale care sa stimuleze start-up-urile autohtone. Avem de toate in tara noastra - resurse, teren arabil, clima favorabila, toate formele de relief si variate obiective turistice si potential pentru baze de tratament ca sa dezvoltam turismul, talente, inteligenta dezvoltata in cadrul unui sistem educational care a fost foarte bun in trecut etc. De ce trebuie ca altii sa exploateze aceste atuuri? De ce suntem saraci in tara asta asa de bogata cu oameni inzestrati? Pentru ca suntem condusi de neghiobi si sau/hoti incapabili sa gandeasca si sa actioneze pentru tara. Sprijiniti si incurajati capitalul autohton si dati-i dracului pe straini asa cum ei ne dau cu flit in toata Europa si mai ales in Anglia. Ajunge cu servilismul fata de altii pentru ca avem suficient de multe resurse naturale si umane in tara care sa ne permita sa ridicam fruntea din tarana. Pentru asta insa ne trebuie doar un singur lucru - conducatori cinstiti si responsabili care sa promoveze valorile in functii de conducere si sa restabileasca ierarhiile corecte in societate.

    Am o mare intrebare pentru d-l Ioan Nicolae si pentru ceilalti oameni de afaceri autohtoni: Intrucat actuala clasa politica a dovedit in ultimii 20 de ani ca este incapabila sa incurajeze, sustina si sa protejeze capitalul autohton (asa cum procedeaza alte natiuni) si nici populatia nu este protejata in fata agresiunii economice externe - DE CE NU PUNETI VOI BAZELE UNUI NOU PARTID, SUSTINUT DE OAMENII DE AFACERI ONESTI SI BINE INTENTIONATI DIN TARA ASTA?? Haideti sa facem odata curatenie in tara asta. Voi aveti banii, noi va dam sustinerea - numai faceti ceva si sa avem ce alege ca pana acum am dat numai voturi negative la scrutinuri. Daca maghiarii pot sa aiba partid, voi de ce nu ati avea partid care sa promoveze sustinerea economiei si a valorilor autohtone. Pana cand sa mai fim bataia de joc a strainilor, pana cand englezii si olandezii sa discute despre noi asa cum discutam noi despre maidanezi?? Avem destule resurse in tara ca sa o ducem bine.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb