Ioana Petrescu se concentrează pe rescrierea şi promovarea proiectelor noilor coduri

V.B.
Macroeconomie / 31 iulie 2014

Ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, a declarat astăzi că rescrierea şi promovarea proiectelor noului Cod Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală sunt puncte esenţiale ale mandatului domniei sale, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Proiectele rescrise corespund celor două mari obiective pe care le avem: folosirea politicii fiscale ca pârghie de susţinere a creşterii economice şi îmbunătăţirea colectării", a adăugat ministrul, la o dezbatere cu reprezentanţi ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.

Ministrul Ioana-Maria Petrescu, secretarii de stat Dan Manolescu şi Attila Gyorgy, precum şi specialişti din Ministerul Finanţelor Publice au participat astăzi la consultări pe marginea proiectului Codului Fiscal şi al Codului de Procedură Fiscală.

Radu Florescu, coordonator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a afirmat că mediul de afaceri are nevoie de stabilitate şi predictibilitate, adăugând: "Reafirmăm susţinerea noastră pentru reducerea CAS în condiţiile în care măsura este sustenabilă şi nu va fi însoţită de noi taxe şi impozite".

De asemenea, Daniel Anghel, preşedinte coordonator al Grupului de lucru pe probleme de legislaţie fiscală din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, a apreciat drept "imperios necesară din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii" rescrierea celor două proiecte ale Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală.

Ministrul Ioana Petrescu a punctat faptul că rescrierea celor două coduri este "imperativă, oportună şi benefică", noile propuneri cuprinse în legislaţia fiscală incluzând o serie de măsuri care contribuie la susţinerea creşterii economice.

Proiectul noului Cod Fiscal menţine prevederile referitoare la menţinerea cotei unice de impozitare, a TVA, scutirea de la plată a impozitului reinvestit, măsuri de îmbunătăţire a relaţiei între contribuabil şi ANAF, menţionează sursa citată.

Ministrul Finanţelor Publice a menţionat câteva dintre elementele de noutate ale proiectului Codului Fiscal.

Unul dintre ele este implementarea taxării inverse pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare. Altul vizează eliminarea dublei impozitări pentru situaţiile în care un angajator vrea să ofere beneficii suplimentare pentru contribuţii de pensie facultativă sau de sănătate, în limita sumei totale de 650 euro anual.

În vederea stabilirii echitabile a sarcinii fiscale pentru perioada impozabilă în care o persoană juridică română care a fost plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor devine plătitoare de impozit pe profit ca urmare a faptului că nu mai îndeplineşte, în cursul anului fiscal, condiţiile cerute de lege pentru o microîntreprindere, noul proiect al Codului fiscal propune unificarea modalităţii de calcul şi plată a impozitului pe profit, respectiv începând cu trimestrul în care nu mai sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege, prin luarea în considerare a veniturilor şi cheltuielilor înregistrate începând cu trimestrul respectiv;

Au fost preluate, ca normă generală, reglementările introduse punctual prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru anul 2013, cu privire la amnistia fiscală pentru producătorii agricoli a căror recoltă a fost substanţial afectată şi care ar fi trebui să plătească norma de venit. Prin urmare, în cazul producătorilor agricoli, norma de venit se reduce proporţional în cazul în care s-au înregistrat pierderi ca urmare a unor fenomene meteorologice ce afectează peste 30% din suprafeţele destinate producţiei agricole. Am avut consultări, în acest sens, şi cu Ministerul Agriculturii.

În proiectul noului Cod Fiscal, este inclusă o propunere privind extinderea la 7 ani fiscali a perioadei în care oamenii de afaceri din domeniul agricol şi piscicol pot să reporteze şi să compenseze pierderile fiscale. Alt element de noutate introdus în proiectul noului Cod fiscal este definirea instrumentelor derivative financiare, precum şi reglementarea modului în care acestea se impozitează.

De asemenea, ministrul Finanţelor Publice a prezentat câteva dintre propunerile incluse în proiectul Codului de Procedură Fiscală. Astfel, în proiectul noului Cod de Procedură Fiscală, au fost preluate prevederile privind comunicarea electronică între contribuabil şi administraţiile fiscale, precum şi alte propuneri privind îmbunătăţirea relaţiei contribuabilului cu fiscul.

În acest sens, ministrul Ioana-Maria Petrescu a punctat: eliminarea taxei de timbru pentru eliberarea certificatului de atestare fiscală şi acordarea posibilităţii contribuabililor să depună drept garanţie, scrisori de garanţie emise şi de alte instituţii de credit sau alte instituţii financiare autorizate, nu numai de către cele bancare aşa cum prevede legislaţia actuală, în vederea suspendării executării silite sau a neînceperii acesteia. Vor fi luate în considerare şi scrisorile de garanţie emise de instituţii bancare din state membre UE, pentru care există în România o bancă care să gireze pentru scrisorile de garanţie. Această nouă reglementare vizează suspendarea executării silite în cazul contestaţiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creanţe fiscale.

Proiectul noului Cod de Procedură Fiscală include şi un set de propuneri menite să reducă evaziunea fiscală, să încurajeze contribuabilii oneşti şi să combată concurenţa neloială. În acest sens, în proiectul noului Cod de Procedură Fiscală, "au fost mult mai bine articulate noile reglementări privind controlul fiscal, în cadrul unui titlu distinct, care cuprinde şase capitole, între care cinci sunt destinate, fiecare în parte, unui anume tip de control/verificare, ţinând cont de obiectivele fiecăruia. În acest context, este prevăzut dreptul contribuabilului supus inspecţiei fiscale de a fi informat ori de câte ori se decide o delegare a competenţei de efectuare a inspecţiei fiscale", se mai arată în comunicat.

În ceea ce priveşte comunicarea avizului de inspecţie fiscală, s-a prevăzut ca aceasta să se efectueze în toate cazurile, chiar dacă acesta se comunică la începerea inspecţiei. Aceasta deoarece avizul cuprinde informaţii cu privire la obiectivele inspecţiei fiscale, informaţii care servesc la aprecierea respectării de către organele fiscale a principiului unicităţii inspecţiei fiscale. În plus, aceste informaţii dau posibilitatea contribuabilului să-şi îndeplinească obligaţiile de colaborare pe perioada inspecţiei fiscale, eliminând astfel conflictele costisitoare pentru ambele părţi.

Noul proiect al Codului de procedură fiscală va reglementa explicit emiterea acordului de preţ în avans pentru tranzacţii efectuate cu persoane afiliate străine. În paralel, am făcut angajări, în scopul consolidării Direcţiei de transfer pricing din cadrul ANAF, urmând ca angajaţii să beneficieze de expertiza şi bunele practice ale unor agenţii fiscale prestigioase.

La dezbateri, au fost abordate subiecte referitoare la susţinerea, prin pârghii fiscale, a activităţii de cercetare-dezvoltare şi a educaţiei, reglementarea preţurilor în avans, îmbunătăţirea relaţiei contribuabilului cu administraţiile fiscale, impozitarea clădirilor deţinute de persoane fizice şi de persoane juridice, susţinerea investiţiilor, taxa pe construcţii speciale, propunerea privind instituirea unei penalităţi pentru contribuabilii care îşi diminuează obligaţiile fiscale depunând declaraţii incorecte sau nu declară obligaţiile fiscale deşi aveau această obligaţie.

Dezbaterea organizată astăzi cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României face parte din amplul proces de consultare asupra proiectelor Codului Fiscal şi Codului de Procedură Fiscală. Cele două proiecte vor rămâne deschise consultărilor cu reprezentanţii mediului de afaceri, ai structurilor asociative, partenerilor sociali, ai tuturor factorilor interesaţi, conchide comunicatul.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Proiectul noului Cod de Procedură Fiscală include și un set de propuneri menite să reducă evaziunea fiscală, să încurajeze contribuabilii onești și să combată concurența neloială. 

    ....Abia astept; o sa-mi platesc anticipat toate impozitelemsi taxele si o sa cumpar tot usturoiul romanesc de pe piata.

    Make, te pui? 

    1. Daca platesti anticipat pe 200 de ani, atunci iti inchipui, care cumva, ca i-ai lua locul lui Adrian Sirbu in gratiile ministrului finantelor?

      Daca asa crezi, atunci te inseli. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb