Iohannis a sesizat CCR cu privire la legea referitoare la retragerea titlului de doctor

M.I.
Politică / 19 aprilie 2019

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, care vizează retragerea titlului de doctor, scrie Agerpres.

"Ţinând cont de faptul că forma legii transmise la promulgare este una ulterioară procedurii de reexaminare, ca urmare a Deciziei Curţii Constituţionale nr. 624/26 octombrie 2016 (publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 937 din 22 noiembrie 2016) şi având în vedere faptul că Parlamentul a adoptat o serie de reglementări care sunt contrare şi excedează limitelor deciziei menţionate, considerăm că Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 este adoptată cu încălcarea dispoziţiilor art. 147 alin. (2) şi (4) din Constituţie. Totodată, considerăm că legea menţionată fost adoptată şi cu încălcarea prevederilor art. 61 alin. (2) şi ale art. 75 alin. (1) din Constituţie", arată şeful statului, în sesizarea transmisă preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, precizând că Parlamentul i-a trimis acest act normativ în vederea promulgării pe 10 aprilie.

Preşedintele Iohannis aminteşte că pe 13 octombrie 2016 Guvernul, precum şi un grup de senatori au formulat o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru aprobarea OUG nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei, solicitând instanţei constituţionale să constate că Parlamentul a aprobat această lege cu nerespectarea dispoziţiilor privind procedura de adoptare a legii după reexaminare, ca urmare a solicitării preşedintelui României, a dispoziţiilor privind principiul bicameralismului, precum şi pe cele referitoare la calitatea legii. Şeful statului arată că în parcurgerea procedurilor legislative parlamentare, ca urmare a pronunţării deciziei CCR, Parlamentul a adoptat Legea pentru aprobarea OUG nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei în forma actuală, conform Agerpres.

El precizează că, în 2016, legea a fost declarată neconstituţională, în integralitatea sa, de către CCR. Şeful statului afirmă că în acest context Parlamentul avea obligaţia de a constata încetarea de drept a procedurii legislative iniţiale în privinţa legii de aprobare a OUG nr. 4/2016 şi de a identifica soluţia constituţională cu privire la soarta actului normativ, având în vedere că dispoziţiile din Constituţie impun ca Legislativul să se pronunţe prin lege fie în sensul aprobării, fie în cel al respingerii unei ordonanţe a Executivului.

Preşedintele Iohannis constată că Parlamentul a decis să nu înceteze procesul legislativ în privinţa acestei reglementări şi a considerat că decizia CCR a avut ca efect redeschiderea procedurii de reexaminare a legii, informează Agerpres.

El aduce şi alte argumente în susţinerea sesizării sale, pentru situaţia în care CCR va respinge ca neîntemeiate criticile formulate anterior.

Preşedintele Iohannis susţine că anumite texte din legea criticată au fost eliminate, iar altele au fost modificate, deşi acestea nu au făcut obiectul sesizării de neconstituţionalitate, în timp ce altele au fost introduse fără ca acestea să aibă vreo legătură cu forma iniţială a actului normativ sau să se fi regăsit în conţinutul său, aşa cum aceasta a fost supusă controlului de constituţionalitate.

Astfel, el indică unele modificări ale legii care prevăd că titlul de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a acestuia şi că diploma de doctor este revocată sau anulată prin hotărârea definitivă a unei instanţe judecătoreşti, iar prin derogare de la Legea contenciosului administrativ instituţia emitentă introduce acţiunea în anulare a diplomei, în termen de un an de la data dispoziţiei de retragere a titlului de doctor.

Şeful statului precizează că pentru aceste noi reglementări Parlamentul nu avea deschisă calea reexaminării, întrucât acestea nu numai că nu au făcut obiectul sesizării de neconstituţionalitate şi, prin urmare, nici al controlului CCR, dar nu au făcut parte nici din forma iniţială a legii supuse controlului de constituţionalitate, conform Agerpres.

El arată că din legea criticată lipsesc dispoziţiile cuprinse la art. unic pct. 1-5, 7-8, 12, 14-16, 18-23 referitoare la modificarea Legii nr. 1/2011, astfel cum acestea erau prevăzute în legea adoptată în prima fază, anterior realizării controlului de constituţionalitate.

"Întrucât asupra acestor prevederi instanţa de contencios constituţional nu s-a pronunţat prin efectuarea controlului de constituţionalitate, considerăm că eliminarea acestor dispoziţii s-a făcut cu depăşirea limitelor deciziei Curţii Constituţionale", spune Iohannis, subliniind că Parlamentul a depăşit limitele reexaminării în acest caz.

Şeful statului indică faptul că legea s-a adoptat prin înlăturarea efectului deciziei instanţei constituţionale, care este unul general obligatoriu, inclusiv pentru legiuitor.

Preşedintele Iohannis mai arată că în cazul acestui act normativ a fost încălcată competenţa primei Camere sesizate, Camera Deputaţilor, care nu a dezbătut textul şi soluţiile adoptate de Senat, scrie Agerpres.

"Vă solicit să admiteţi sesizarea de neconstituţionalitate şi să constataţi că prevederile Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2016 privind modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 sunt neconstituţionale, în ansamblu", conchide Iohannis.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. SUGALAU, POPONAR, NAZIST, HITLERIST, A VĂZUT O TARA ÎNTREAGA CIT DE FALS ȘI TRĂDĂTOR DE TARA EȘTI. NU AI SEMNAT SA L REVOCI DAR AI SEMNAT SA L TRIMIȚI CU CEA MAI MARE PENSIE DIN ISTORIA ROMÂNIEI. SA AI ȘI SA TRĂIEȘTI BUCURIILE CARE LE AU AVUT ȘI TRĂIT ACEȘTI DEȚINUȚI POLITICI CU TORȚIONAR UL LAZĂR. DUMNEZEU SA VA JUDECE DUPĂ FAPTELE VOASTRE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb