Preşedintele Klaus Iohannis le-a cerut astăzi viitorilor magistraţi să fie pregătiţi să facă faţă presiunilor şi asalturilor din partea unor politicieni asupra sistemului de justiţie, subliniind că este profund ataşat principiului constituţional conform căruia legea este aceeaşi pentru toţi, indiferent de poziţie, funcţie, avere sau statut social, informează News.ro.
"Din acest moment, sunteţi apărătorii legii şi ai dreptăţii. Spun acest lucru convins fiind că judecătorii şi procurorii pot şi trebuie să contribuie la consolidarea valorilor fundamentale ale unei Românii moderne, europene. Porniţi pe un drum despre care ştiţi deja că este plin de provocări, drum pe care de fiecare dată veţi fi obligaţi să-l parcurgeţi singuri, având drept repere exclusiv legea şi propria conştiinţă. Tăria de caracter, moralitatea şi profesionalismul vă vor fi puse nu o dată la încercare. Vă spun aceste lucruri pentru că trebuie să fiţi pregătiţi să faceţi faţă presiunilor şi asalturilor din partea unor politicieni asupra sistemului de justiţie. Vedem cu toţii, de doi ani deja, cum legi fundamentale într-un stat de drept se modifică în funcţie de interesul unora sau altora, ajunşi vremelnic în funcţii politice importante", a declarat preşedintele, cu ocazia primirii magistraţilor absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii, eveniment la care au fost prezenţi şi procurorul general Augustin Lazăr şi preşedinta ICCJ Cristina Tarcea, conform News.ro.
În opinia sa, contextul actual ne arată că progresul făcut cu mari sacrificii pentru consolidarea independenţei justiţiei nu e ceva câştigat în mod definitiv, ci presupune un efort continuu din partea tuturor.
"Menţinerea cursului democratic al României depinde şi de puterea dumneavoastră de a rămâne fideli misiunii pe care v-aţi asumat-o. Trebuie să nu uităm că democraţia se apără de către fiecare dintre noi, zi de zi", a spus Iohannis.
El a ţinut să le trasnmită magistraţilor că "încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar şi, implicit, în magistraţi, se construieşte şi se păstrează greu, cu mari sacrificii personale şi profesionale.
"Oamenii vă sunt alături şi au demonstrat-o public de-a lungul ultimilor ani, când s-au opus încercărilor de destabilizare a statului de drept. Bunul mers al României depinde în mare măsură de un sistem de justiţie independent, funcţional şi care este lăsat să-şi îndeplinească menirea. Şi dacă ar fi să găsim un lucru, cel mai important lucru, obţinut în tânăra democraţie românească în ultimii ani, acest lucru este independenţa justiţiei. Vă rog nu lăsaţi aceste lucruri să involueze! Participaţi la evoluţia sănătoasă a României! Independenţa şi obiectivitatea în actul de justiţie nu sunt numai principii constituţionale, ci reprezintă expresia aşteptărilor întregii societăţi", le-a spus preşedintele absolvenţilor INM, subliniind că, an de an, la întâlnirile cu magistraţii, ţine să evidenţieze principiul constituţional de care esteprofund ataşat: legea este aceeaşi pentru toţi, indiferent de poziţie, funcţie, avere sau statut social.
El le-a mai transmis că momentul la care debutează în profesie se suprapune unui context în care sistemul judiciar se confruntă cu o instabilitate legislativă accentuată, modificările nu de puţine ori fiind în contradicţie cu valorile statului de drept.
"Această situaţie, însă, nu trebuie să vă descurajeze, deoarece astăzi vă alăturaţi unui corp profesional care şi-a însuşit valorile unei societăţi democratice şi nu ezită să acţioneze în sensul acestora. În încheiere, vă îndemn să păşiţi cu încredere în viitor! Cred cu tărie că România are nevoie de dumneavoastră şi de principiile pe care le-aţi îmbrăţişat alegând profesia de magistrat!", a afirmata preşedintele în finalul discursului, conform News.ro.