Iohannis: "Desemnarea premierului va avea loc după Crăciun"

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Politică / 22 decembrie 2016

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Actualizare 19:40 Ponta: "Am primit o notă de la SRI în care se confirmă că Shhaideh nu are probleme de siguranţă naţională"

Fostul premier Victor Ponta a scris, într-o postare pe Facebook, că înainte să o numească pe Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, în 2015, a solicitat o notă de la SRI, prin care se confirma că aceasta nu prezintă o problemă de securitate naţională.

Victor Ponta a postat astăzi, pe Facebook: "Până să răspundă oficial Serviciile (dacă vor răspunde) vreau să fac eu publice următoarele informaţii: înainte să o numesc pe Doamna Sevil Shhaideh secretar de stat la MDRAP am solicitat şi primit de la SRI o Notă prin care se confirmă faptul că nu există informaţii privind probleme de siguranţă naţională sau de încălcare a legii - deci pozitiv!".

Ponta a adăugat: "La momentul desemnării Doamnei Shhaideh pentru funcţia de Ministru al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale (în 2015) am parcurs aceeaşi procedură şi am primit acelaşi răspuns / altfel nu aş fi făcut propunerea, iar Klaus Iohannis (care primea exact aceleaşi materiale ca şi mine) nu ar fi emis decretul de numire în funcţie".

Fostul preşedinte PSD a afirmat că nu cunoaşte detalii referitoare la cazul concret al acordării cetăţeniei române soţului lui Sevil Shhaideh.

"Ştiu însă cu siguranţă că decizia Comisiei din cadrul Ministerului Justiţiei (formată din magistraţi) se ia doar după primirea unui aviz de siguranţă naţională de la SIE şi SRI!", a scris Victor Ponta.

"Cred că domnul Klaus Iohannis a amânat decizia de desemnare a Doamnei Shhaideh nu din cauza unor informaţii de la Servicii - ci din motive pur şi simplu politice!", a mai susţinut politicianul.

Ponta nu s-a sfiit să adreseze o remarcă preşedintelui: "Klaus - poporul are dreptul să aleagă pe cine doreşte fără să dea explicaţii cuiva (dovadă că te-a ales şi pe tine Preşedinte)! Acum Poporul a votat ca PSD şi ALDE să formeze viitorul Guvern! Respectă această decizie sau pleacă - te asigur că nu se vor strânge să te regrete mai mult decât cei 10 oameni care s-au strâns ieri pentru Dacian Cioloş!".

Victor Ponta a mai afirmat că este o mare greşeală să "lăsăm ca structuri nepolitice ale statului să fie folosite ca pretext pentru şicane demagogice şi orgolii stupide", referindu-se la evenimentele petrecute în jurul propunerii lui Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru.

(J.F.)

---------

Actualizare 16:50 Liviu Dragnea: "Cer public serviciilor secrete să spună dacă există vreo problemă de securitate legată de soţul premierului propus, Sevil Shhaideh"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut astăzi public serviciilor secrete să anunţe dacă există vreo problemă de securitate legată de Akram Shhaideh, soţul premierului propus, care este cetăţean siriano-român şi a fost acuzat că susţine regimul Bashar al-Assad.

"Cred că serviciile secrete ar trebui să aibă o poziţie foarte clară dacă există vreo problemă de securitate" legată de nominalizarea PSD-ALDE pentru postul de prim-ministru, Sevil Shhaideh, a spus Liviu Dragnea, la întrebările presei, potrivit HotNews.ro.

"Chiar le cer public. Nu vor să o pună, mergem în altă parte", a adăugat Dragnea, fără a preciza ce înseamnă acest "în altă parte".

"Altfel o să consider că zvonurile pleacă de la ei", a ameninţat Dragnea.

Acesta a precizat că Akram Shhaideh este un cetăţean român şi s-a declarat convins că a fost verificat de "toate instituţiile statului român care nu acordau cetăţenie unui om dacă era o problemă".

Dragnea a mai spus că Akram Shhaideh este "un om foarte bine pregătit, un om liniştit şi nu e niciun fel de problemă". Liderul PSD a subliniat: "Nu există niciun fel de vulnerabilitate aici, nu există niciun risc aici".

Acesta a afirmat că mai degrabă serviciile secrete ar fi trebuit să "intervină de mult" în cazul "riscului de securitate naţională al fostului guvern zero al lui Dacian Cioloş", pe care l-a acuzat că a pierdut miliarde de euro.

Liviu Dragnea a vorbit "glume proaste şi pretexte inventate care nu stau în picioare" şi s-a întrebat de ce serviciile secrete nu au avut nicio problemă cu Sevil Shhaideh atunci când a fost numită ministru.

"Nu pot să discut într-una despre o prostie. Eu îl cunosc pe acest om", a mai spus liderul PSD.

(M.K.)

----------

Actualizare 15:55 Raluca Turcan: "E dreptul constituţional al preşedintelui de a face o analiză amănunţită asupra viitorului premier"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, consideră că preşedintele Iohannis are dreptul constituţional să analizeze "amănunţit" profilul persoanei pe care o va desemna în funcţia de premier.

Raluca Turcan a afirmat: "Este dreptul constituţional al preşedintelui de a face o analiză amănunţită asupra persoanei pe care o va desemna prim-ministru. Probabil, dacă propunerea PSD ar fi fost o persoană publică mai conturată, decizia ar fi fost mai uşor de luat".

Turcan a fost întrebată, în contextul deciziei de astăzi a preşedintelui Iohannis, dacă mai poate fi luată în calcul varianta unui premier de dreapta.

"Cred că am spus suficient, chiar nu doresc să mai comentez. Este un drept constituţional al preşedintelui României", a precizat preşedintele interimar al PNL.

(M.K.)

----------

Actualizare 15:40 Tăriceanu: "Nu putem lungi o perioadă de aşteptare care nu este normală"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că prelungirea perioadei de aşteptare până la învestirea unui nou Executiv nu este normală şi că se aştepta ca în cursul zilei de astăzi sau cel târziu mâine preşedintele Iohannis să facă nominalizarea pentru postul de premier.

Tăriceanu a afirmat: "Am luat act de declaraţia preşedintelui cu privire la momentul la care va anunţa nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru. (...) Şi Senatul şi Camera am fost convocaţi de preşedinte, conform prevederilor constituţionale, în urmă cu două zile şi astăzi am încheiat toate procedurile în aşa fel încât Parlamentul să fie complet operaţional şi să poată să înceapă audierea miniştrilor din guvernul care urmează să se formeze. Am procedat atât de repede pentru că este şi normal - alegerile s-au încheiat, Parlamentul vechi şi-a încheiat mandatul, noul Parlament a fost ales şi trebuie să înceapă să funcţioneze.(...) Deci pe partea noastră, noi am fost foarte expeditivi aş spune, în sensul bun al cuvântului, ca să punem lucrurile în mişcare. Eram în aşteptare şi credeam că astăzi sau poate mâine cel târziu ne vom regăsi cu nominalizarea făcută. Cred că perioada aceasta de interimat şi de nefuncţionare cu puteri depline a Guvernului trebuie să se scurteze cât mai mult şi de aceea sigur că este binevenită cât de curând nominalizarea făcută de preşedintele României".

Preşedintele Senatului a mai spus: "Nu putem să lungim această perioadă de aşteptare care nu este una normală. Suntem într-o situaţie anormală, cu un guvern care este practic cu puteri limitate şi sigur că trebuie să depunem eforturile ca lucrurile să reintre în normal, adică pe baza alegerilor, pe baza votului dat de cetăţeni, noul Parlament să se constituie, să se alcătuiască şi guvernul să pornească la treabă".

De asemenea, Tăriceanu a avertizat cabinetul în exerciţiu să nu mai ia decizii majore pentru că este lipsit de legitimitate.

(S.A.)

----------

Actualizare 15:16 Dragnea: "Dacă vreun membru PSD va accepta o altă propunere a lui Iohannis, va fi exclus imediat din partid"

Dacă vreun lider sau membru PSD va accepta o altă propunere de prim-ministru din partea preşedintelui Iohannis, acesta va fi exclus "imediat" din partid, a afirmat, astăzi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Acesta a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, ce va face dacă Iohannis va propune un alt membru PSD pentru funcţia de premier. Dragnea a răspuns: "Dacă vreun lider din PSD sau vreun membru din PSD va accepta propunerea preşedintelui, va fi exclus imediat din partid".

Liderul PSD a mai fost întrebat dacă ia în calcul o suspendare a şefului statului în cazul în care acesta refuză nominalizarea lui Sevil Shhaideh.

"Aşteptăm să vedem ce propunere face. Dacă o va numi pe doamna Shhaideh, nu are sens o astfel de discuţie. Deocamdată, sunt semne bune", a precizat Dragnea.

(M.K.)

---------

Actualizare 15:00 Victor Ponta: "Domnul Iohannis joacă şah pe spinarea oamenilor din această ţară"

Victor Ponta a comentat, astăzi, pe Facebook, decizia preşedintelui Iohannis de a amâna desemnarea premierului şi a afirmat că şeful statului "joacă şah pe spinarea oamenilor din această ţară".

Ponta a scris, pe pagina sa de Facebook: "Dl. Iohannis joacă «şah» ( sau mai corect «şeptică», vorba lui Crin) pe spinarea oamenilor din această ţară! Decizia de azi este cea mai proastă din cele posibile şi afectează viaţa fiecărui cetăţean român (nu a PSD, a lui Dragnea sau Ponta)! Angajaţii Complexului Energetic Oltenia pleacă acasă de Crăciun fără salariile cuvenite conform muncii lor pentru că Guvernul «Cioloş» nu a avut timp să aprobe Bugetul CEO - iar guvernul «Sevil Shhaideh» nu poate fi învestit că nu are chef dl. Iohannis!"

Ponta a mai susţinut că "aşa iresponsabilitate" nu a văzut nici la fostul preşedinte Traian Băsescu.

(S.A.)

----------

Actualizare 14:50 Liviu Dragnea: "Noi eram pregătiţi ca Iohannis să facă azi anunţul desemnării; probabil că vrea să discute mai mult cu doamna Shhaideh"

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Parlamentul era pregătit ca şeful statului să facă astăzi anunţul privind desemnarea premierului astfel încât noul guvern să fi fost învestit în următoarele zile.

Dragnea a afirmat: "Am luat notă de anunţul preşedintelui cu privire la posibila desemnare a unui premier după Crăciun. Noi, la Parlament ne-am organizat în aşa fel încât în 48 de ore am finalizat toate procedurile, noi eram pregătiţi ca astăzi să fie făcut anunţul pentru a avea Parlamentul pregătit pentru audierea miniştrilor şi pentru votarea Guvernului. Îmi pare rău că nu a fost făcut anunţul astăzi, am înţeles şi că doreşte mai multe discuţii domnul preşedinte. Fiecare cu ritmul lui. În acelaşi timp, vreau să avertizez Guvernul să nu uite că nu mai are posibilitatea să adopte decât măsuri cu privire la gestionarea treburilor curente şi, de asemenea, îi sfătuiesc să nu mai fie atâta agitaţie cu unele proceduri de angajare prin ministere, de numiri".

Preşedintele PSD a subliniat că este important ca noul Executiv să fie instalat în acest an.

"Eram pregătiţi ca mâine, poimâine să votăm Guvernul în Parlament", a precizat Dragnea, la Palatul Parlamentului.

(M.K.)

---------

Actualizare 14:03

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi că desemnarea noului premier va avea loc după Crăciun.

Acesta a precizat că următoarele zile vor fi rezervate discuţiilor pe tema propunerilor pentru postul de premier pe care le-au înaintat partidele politice.

Şeful statului a declarat: "Consultările s-au încheiat, după două zile, cu partidele parlamentare. Am avut în cursul acestor consultări două propuneri pentru poziţia de prim-ministru: PSD a propus-o pe doamna Shhaideh, iar PMP pe domnul Tomac. Pe de altă parte, între timp s-a constituit o coaliţie majoritară în Parlament, o coaliţie formată de PSD, ALDE şi UDMR. În consecinţă, în zilele următoare voi avea discuţii pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun".

Şeful statului şi-a încheiat scurta declaraţie de presă transmiţându-le "Sărbători fericite" şi "La mulţi ani!" tuturor românilor.

(S.A.)

---------

Actualizare 13:50 Pambuccian: "Probabil vom avea un prim-ministru în seara asta"

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a declarat astăzi, după consultările de la Palatul Cotroceni, că "probabil" vom avea un nou premier în cursul zilei.

Pambuccian a afirmat: "Chestiunea este limpede. Este o situaţie de pilot automat, datorată majorităţii pe care o are PSD şi coaliţia pe care a format-o cu ALDE în Parlament. Probabil că vom avea în seara asta un nou prim-ministru, pe care îl aşteptăm la grup să discutăm chestiunile noastre. Bănuiesc că săptămâna viitoare".

Liderul grupului minorităţilor a afirmat că Sevil Shhaideh este "un om serios, muncitor, care se ţine de cuvânt şi inteligent".

"Va fi un vot pentru al grupului", a precizat Pambuccian.

(S.A.)

--------

Actualizare 12:23 Preşedintele Iohannis, declaraţii la ora 14.00

Şeful statului va susţine o declaraţie de presă, la ora 14.00, anunţat Administraţia Prezidenţială.

Cel mai probabil, preşedintele Iohannis va anunţa dacă acceptă propunerea de premier a PSD, Sevil Shhaideh.

(S.A.)

---------

Actualizare 13:05 Delegaţia minorităţilor naţionale, primită la consultări

Preşedintele Klaus Iohannis a primit delegaţia minorităţilor naţionale la consultările pentru desemnarea premierului.

Din delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale fac parte Varujan Pambuccian, Ovidiu Ganţ, Gabriel Zisopol, Andi Grosaru, Iusein Ibram.

(S.A.)

-----------

Actualizare 12:28 Traian Băsescu: "Îl propunem prim-ministru pe Eugen Tomac; riscul ca Sevil Shhaideh să fie doar o faţadă e major"

Liderul PMP, Traian Băsescu, a declarat astăzi, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că l-a propus premier pe Eugen Tomac şi că riscul ca Sevil Shhaideh, propunerea PSD pentru postul de premier, să fie "doar o faţadă" este major.

Fostul şef de stat a afirmat: "Pentru că suntem opoziţie, am făcut şi o propunere de prim-ministru. Cel propus de noi este domnul Eugen Tomac. De asta suntem opoziţie, să creăm concurenţă".

Acesta a precizat: "Noi ne-am făcut datoria de partid de opoziţie. Mi se pare inadmisibil ca opoziţia să spună: nu avem propunere".

Băsescu a mai spus: "Eu sunt cel mai bun (pentru nominalizarea de premier, n.r), dar nu suficient de tânăr. Venim cu oameni noi în politică".

Fostul şef de stat a adăugat faptul că actualul preşedinte nu se află în cea mai bună poziţie, după rezultatele din alegeri.

Liderul PMP a arătat: "Domnul preşedinte Iohannis nu este în cea mai fericită situaţie în care se poate un şef de stat, trebuie să recunosc, din punct de vedere al opţiunilor, dar noi ne-am făcut datoria de partid de opoziţie".

Băsescu a precizat că în discuţiile cu Iohannis l-a "atenţionat" pe acesta cu privire la faptul că soţul premierului propus de PSD, Sevil Shhaideh, a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar nu a dorit să facă alte comentarii, pe motiv că este tot ce poate spune "public" acum.

Băsescu a punctat: "Are o reputaţie excepţională, în comunitatea turco-tătară din Dobrogea, de unde vine. Are un unchi în Statele Unite, un profesor de foarte largă recunoaştere, care a rămas legat şi de locul naşterii lui, de Babadag. Are un soţ care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii din Siria, dar reputaţia profesională a domniei sale este excepţională în comunitate".

Întrebat despre îngrijorările sale cu privire la legăturile soţului lui Shhaideh cu autorităţile din Siria, fostul preşedinte a confirmat că i le-a transmis şi lui Iohannis. Liderul PMP a precizat: "Bineînţeles, inclusiv o atenţionare legată de faptul că este căsătorită cu un om care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc am exprimat. Asta e maxim ce pot să comentez. (...) Am spus maxim ce pot să spun public".

"Nu este conectată la nucleul dur decizional al PSD şi din acest moment cred că riscul să fie doar o faţadă pentru domnul Dragnea şi oamenii puternici din PSD este major", a mai spus Băsescu, despre Sevil Shhaideh.

Delegaţia PMP a stat aproximativ 10 minute la consultările cu preşedintele Iohannis.

(S.A.)

-----------

Consultările de la Palatul Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi partidele politice care au intrat în Parlament, continuă şi astăzi.

Delagaţia Partidului Mişcarea Populară (PMP), condusă de Traian Băsescu, a ajuns la Cotroceni şi a fost primită de şeful statului, la momentul transmiterii acestei ştiri.

Din delegaţia PMP mai fac parte Eugen Tomac, Robert Turcescu, Valeriu Steriu şi Dorin Bădulescu.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, astăzi sunt programate şi consultări cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Vă reamintim că ieri au avut loc consultări cu delegaţiile PSD-ALDE, PNL, USR şi UDMR.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că o propune pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Intalnirea cu Iohannis mainile l-au tradat ca pe B. Olteanu. Tariceanu cat este de vulpoi in politica uitatul la ceas il tradeaza ca vrea functia pt cei 5% al partidului lui. Constantin unde il pui acolo sta. Realitatea a reluat f bine momentul ora 14:05-14:10

    Il numeste pe Dragnea ... Ultima propozitie din declaratia lui Dragnea. Fiecare cu ritmul lui hayahaha.

    1. De anul nou ii doresc(lui IOHANNIS) CITI MAI PUTINI ANI LA Cotroceni !( anul2017 sa fie ultimul)

      Il vrei pe Dragnea in loc ?

    Ponta ..mata vorbesti.....Dar tu ce-ai facut cu cei peste 3000 de salariato de la Comb. Chimic Rm Valcea care si-au luat ...sacul ...pe uneri si s-au dus sa-si caute de lucru ca sa-si poata intretine familia.

    Nu ti-e putin rusine... 

    1. la cules de capsuni in spania decit la combinatul chimic.

    C. Brancoveanu impreuna cu poporul roman ai multumeste Presedintelui Iohanis pentru ca de craciunul crestinilor a inlaturat rusinea de a avea un Prim Ministru PAGAN.

    dragnea se crede in corea de nord, cine nu aplauda maxim este imediat executat impreuna cu familia ... nici colegii de partid nu-l mai sustin

    daca desemnarea premierului va avea loc dupa Craciun si candidata nu recunoaste Craciunul, oare va mai fi desemnata ? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb