IOHANNIS DESPRE AGENDA ŞEDINŢEI GUVERNULUI: Preşedintele decide ce acte se încadrează la articolul 87

I.A.
Politică / 18 decembrie 2018

Preşedintele decide ce acte se încadrează la articolul 87

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, că preşedintele, nu premierul are căderea să spună ce acte din agenda şedinţei Guvernului se încadrează la articolul 87 din Constituţie. El a mai spus că Guvernul are "o agendă ocultă" şi a amintit că ultima dată când Executivul a dat o ordonanţă precum cea pe amnistie şi graţiere aproape a fost o revoluţie, deci o problemă majoră de ordine publică. Preşedintele a apreciat că până la urmă nu se va da ordonanţa pe amnistie şi graţiere, pentru că "ar fi un derapaj groaznic de la democraţie".

Preşedintele a declarat că discursul de duminică al lui Liviu Dragnea permite doar concluzii triste mai ales pentru PSD, dar şi pentru România.

"Acest discurs arată clar, răspicat, pe faţă că PSD sub Dragnea a ajuns un partid antieuropean, antijustiţie, antiinvestiţii, antiafaceri. Este trist, este foarte trist, pentru că pe de altă parte toate sondajele şi toate discuţiile ne arată că românii sunt proeuropeni, sunt oameni care vor locuri de muncă, îşi doresc o justiţie dreaptă, un stat de drept. Iată că PSD sub Dragnea a ajuns în opoziţie cu românii. este un rezultat care trebuie să ne dea foarte mult de gândit şi care cu siguranţă nu numai pe mine m-a întristat. Faptul că în România anului 2018 a ajuns din nefericire să se discute public dacî să dăm, să nu dăm amnistie şi graţiere pentru politicieni infractori, coprupţi este ceva inimaginabil, la 29 de ani de la revoluţie", a adăugat preşedintele.

Întrebat dacă, având în vedere răspunsul premierului, va merge la şedinţele de guvern, Klaus Iohannis a răspuns: "O să merg. Vedeţi că doamna prim-ministru la 3 sau 4 discursuri publice a avut mesaje de pace, m-a invitat să colaborăm şi sunt dispus să colaborăm, pentru că e o chestiune extrem de importantă, preşedinţia României la Consiliul UE e o chestiune foarte complicată, foarte grea şi vrem să facem faţă. (...) De exemplu, o speţă care acum arde este Brexitul. (...) Sincer, nu cred că mă refuză dna prim-ministru dacă merg să discutăm împreună în Guvern chestiuni despre România, despre români".

În ceea ce priveşte temele de pe ordinea de zi care se încadrează la articolul 87 din Constituţie, preşedintele a declarat că "aici a fost o problemă care nu a fost chiar bine înţeleasă de persoanele care au ajutat-o pe dna prim-ministru să scrie răspunsul".

"E nevoie de transparenţă în actul decizional, deci lucrurile trebuie publicate nu cu 24 de ore înainte, cum spune acolo, ci cu mult înainte, pentru a fi luat act de ele. O problemă este acea agendă ocultă a Guvernului, ei îi spun ordinea de zi suplimentară, care este discutabilă. Această agendă nu respectă rigorile legii, pentru că nu poţi să vii în şedinţa de guvern cu un act care nu a fost supus în niciun fel dezbaterii. Există a treia categorie de acte care pot fi pe agenda guvernului, acte care figurează la capitolul confidenţial - din varii motive nu pot fi făcute publice. Or, pe site-ul Guvernului, aceste acte nu vor putea să fie publicate. Deci Guvernul e obligat să-mi trimită întreaga agendă mie, preşedintelui României", a mai declarat preşedintele.

Klaus Iohannia a amintit că "de multe ori pe site a apărut ceva şi în şedinţa de Guvern s-a discutat altceva", dând exemplul OUG 13.

"Dacă se încadrează sau nu se încadrează la articolul 87, căderea de a stabili acest lucru este la preşedinte, şi nu la prim-ministru. Este absolut obligatoriu ca întreaga agendă să-mi fie trimisă de fiecare dată când se pregăteşte o şedinţă de guvern, pentru că nu mai eu am căderea să apreciez dacă acte care sunt prevăzute acolo cad în zona care este explicit descrisă de articolul 87. (...) Nu putem să ne facem că suntem autişti şi că nu se discută pe ordonanţă pe amnistie şi graţiere. Ultima dată când s-a dat o astfel de ordonanţă, am avut aproape o revoluţie, deci o problemă majoră de ordine. or nu poate dna prim-ministru sau cineva din Guvern că amnistia şi graţierea dacă după aceea este posibil să avem chestiuni de ordine publică. Asta nu este incitare ce vă spun acuma, asta este în concluzie din ce am avut data trecută când un astfel de act normativ a fost promovat de agenda ocultă a Guvernului. (...) Nu putem să mergem înapoi în perioada partidului-stat", a subliniat şeful statului.

Întrebat ce va face în eventualitatea în care Guvernul va adopta oricum ordonanţa pentru amnistie şi graţiere, preşedintele Klaus Iohannis a spus că nu crede că se va da o astfel de ordonanţă.

"Chiar cred că mai există oameni responsabili şi chiar cred că lucrurile nu vor deraia, pentru că dacă apare o astfel de ordonanţă pe amnistie şi graţiere ar fi un derapaj groaznic de la democraţie", a afirmat Klaus Iohannis.

Despre referendumul pe justiţie, preşedintele a spus: "Rămâne în discuţie. Nu putem să organizăm un referendum pe justiţie de sărbători".

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis preşedintelui Klaus Iohnnis că, în cazul în care pe agenda şedinţei Guvernului vor fi proiecte de acte normative referitoare la "probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice", în conformitate cu prevederile constituţionale, îi va fi semnalat acest lucru şi îl asigură de toată deschiderea în situaţia în care va decide să participe la şedinţa de Guvern. Dăncilă precizeză şi că agenda şedinţelor de Guvern este postată pe site-ul instituţiei.

Anunţul premierului vine după ce şeful statului i-a cerut, tot printr-o scrisoare, să îi transmită ordinea de zi a şedinţelor de Guvern şi după ce acesta a declarat că va participa la şedinţele Cabinetului. La câteva minute după anunţul Guvernului, Administraţia prezidenţială a făcut publică o nouă scrisoare a preşedintelui către premier, în care îi cere să includă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Guvern protejarea drepturilor şi intereselor românilor din Marea Britanie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb