IOHANNIS:   "Europa se confruntă cu o serie de crize, iar extremismul creşte ameninţător"

J.P.
Politică / 2 august 2020

 "Europa se confruntă cu o serie de crize, iar extremismul creşte ameninţător"

Europa se confruntă astăzi cu o serie de crize care pot submina valorile fundamentale, populismul, rasismul şi negarea Holocaustului crescând ameninţător, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor. Iohannis mai spune că genocidul împotriva romilor este adesea ignorat şi trebuie studiat în şcoli, conform Hotnews.

"Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia şi negarea Holocaustului cresc ameninţător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului şi să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranţa, solidaritatea. De asemenea, educaţia şi cercetarea despre Holocaust sunt esenţiale pentru sănătatea democraţiilor noastre", a transmis şeful statului într-un mesaj publicat duminică de Administraţia Prezidenţială.

Aproape jumătate de milion de copii, femei şi bărbaţi romi au fost ucişi în timpul ocupaţiei naziste din Europa, mai menţionează Iohannis, precizând că în România, 25.000 de romi au fost deportaţi în Transnistria, la ordinul "dictatorului român şi aliatului naziştilor, Ion Antonescu". Aproximativ 11.000 de romi şi-au pierdut viaţa.

"O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulţi dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată şi sistematică. Discriminaţi, umiliţi, privaţi de drepturile lor, excluşi din societate şi, în cele din urmă, închişi şi ucişi, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuţie şi încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat şi români", mai spune preşedintele.

Iohannis mai spune că nevoia de aducere-aminte este mai urgentă ca niciodată în acest punct critic în care ne aflăm şi insistă că este important ca genocidul împotriva romilor să fie studiat în şcoli:

"Trebuie să păstrăm vie memoria victimelor şi să consolidăm eforturile de combatere a antisemitismului, xenofobiei şi negării Holocaustului. Avem datoria fundamentală de a ne asigura că fiecare generaţie cunoaşte şi păstrează adevărul. Genocidul împotriva romilor este, adesea, ignorat şi puţin studiat. Prin urmare, este important ca acesta să fie recunoscut şi studiat în şcoli, dezbătut public, amintit în mod deschis. Asumându-ne Holocaustul şi atrocităţile petrecute în acea perioadă, putem preveni repetarea greşelilor trecutului. Nu putem schimba istoria, însă societăţile noastre trebuie să aibă capacitatea de a învăţa".

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. omu' stie ce vorbeste. ura se propaga din deal cu fiecare aparitie. atat poate scroafa urcata in copac.

    Plavanul merge intotdeuna din penibil in si mai penibil! Pai, mai Plavanache, tocmai coetnicii tai au facut Holocaust asupra evreilor si genocid impotriva tiganilor, si tu, din postura(ingrata) de presedinte al Romaniei vii sa ne atentionezi de acest lucru, tocmai pe noi, romanii, care de-a lungul Istoriei am fost cel mai tolerant popor din Europa, primind cu omenie pe toti strainii care s-au aciuat pe aceste meleaguri? Atunci cand afirmai cu toata nerusinarea: " Cine ştie ce înţelegeri secrete face Dragnea cu evreii ", de parca acestia erau ciumati, nu te mai gandeai la Holocaust, Pachiderma infecta?

    tara arde si baba se piaptana

    1. yo, nu-s ce fumeaza omul, dar vreau si eu.

    Dracul PLANETAR nu doarme : bagă coada prin gardul DOMNULUI și- l mută ; Mare-i GRĂDINA ....

    Holocaustul, asta e grija principala in zilele acestea? poate consilierii ti-au vorbit de Blolocaust, de astia cu BLM si te-au incurcat d-le, altceva ce-ar fi de zis

    1. a ajuns in alfabet la litera H

      asta e 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb