Iohannis, îngrijorat de vulnerabilităţile bugetului pentru anul următor

Adina Lateş
Macroeconomie / 20 octombrie 2015

Iohannis, îngrijorat de vulnerabilităţile bugetului pentru anul următor

Preşedinţia: "Un nou acord cu FMI este sub semnul întrebării"

Actualizare 16:25 AOAR cere punerea în discuţie publică a bugetului pe 2016

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) cere punerea în discuţie publică, cât mai rapid, a viitorului buget al statului pentu anul 2016, în condiţiile în care Codul Fiscal, aprobat de Parlament şi promulgat de Preşedinte, "oferă baza legală necesară, aşa cum a fost ea, în mod legitim, solicitată de Guvern", potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

"Experienţa anilor anteriori a arătat, că amânarea nejustificată a punerii în dezbatere a Bugetului afectează mediul de afaceri, menţinând incertitudini majore faţă de politicile publice, care urmează a fi bugetate", consideră AOAR.

Potrivit Asociaţiei, scăderea constantă a investiţiilor publice a afectat negativ, în ultimii 3 ani, mediul de afaceri, îndeosebi prin nerealizarea unor lucrări de infrastructură (rutieră, informatică, sănătate şi educaţie), condiţie importantă pentru dezvoltarea de noi afaceri. AOAR a cerut, în ultimii ani, ca bugetul să fie construit pe baza de politici publice, "cu asumarea de obiective şi indicatori clari, care să permită urmărirea şi aprecierea eficienţei cheltuirii banilor publici", arată sursa citată. "Noile proiecte de lege privind achiziţiile publice, care se prevăd a fi aprobate până la sfârşitul acestui an, vor oferi o bază mai solidă pentru responsabilizarea autorităţilor contractante, pentru realizarea proiectelor asumate.

Bugetul Consolidat de Stat va oferi administraţiilor locale, posibilitatea să-şi definitiveze propriile proiecte şi să-şi programeze resursele financiare, necesare realizării proiectelor asumate. În condiţiile în care, anul electoral 2016 va debuta cu alegerile locale, AOAR cere ca proiectele prioritare, nominalizate de ministere şi Guvern, să fie finanţate în mod complet, prin utilizarea tuturor resurselor de finanţare: BUGETUL, fondurile europene, împrumuturile sau finanţările externe. Solicităm abandonarea practicii ineficiente de a finanţa unele proiecte de investiţii, 100% prin alocări bugetare şi alte proiecte, prin fonduri europene. AOAR solicită ca preconizatele creşteri salariale pentru sectorul bugetar, îndeosebi cele ce se vor aplica funcţionarilor publici, să fie dublate prin simplificarea procedurilor legale, prin reducerea birocraţiei inutile, consumatoare de resurse umane şi materiale şi prin trecerea la informatizarea majoră a serviciilor publice, paşii făcuţi până acum fiind mult sub posibilităţile oferite de competenţele existente, în acest moment, în România", notează reprezentanţii AOAR.

Asociaţia salută acţiunile iniţiate în acest sens de Ministerul Administraţiei si Dezvoltarii Regionale, apreciind că orice reducere a birocraţiei va favoriza: mai buna funcţionare a mediului de afaceri, reducerea personalului indirect implicat în aceste activităti şi asigurarea creşterii salariilor personalului competent din administraţie, păstrând totodată echilibrul macroeconomic. AOAR apreciază că viitorul buget va arăta care sunt sursele de creştere economică în perioada următoare, fiind un document extrem de important pentru mediul de afaceri.

(A.C.)

---------------

Actualizare 14:20

Preşedintele României Klaus Iohannis a primit la Palatul Cotroceni astăzi delegaţia Fondului Monetar Internaţional, condusă de Andrea Schaechter. În cadrul întâlnirii, Preşedintele României şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, informează Administraţia Prezidenţială.

"Bun venit la Cotroceni! Este o plăcere să vă primesc aici şi aştept cu interes să aud detaliile discuţiei cu Guvernul. Sper că a fost una bună", le-a spus Iohannis reprezentanţilor FMI, în debutul întâlnirii.

În cadrul întrevederii, reprezentanţii FMI Internaţional au prezentat Preşedintelui României cele mai importante evoluţii ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv, programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate.

În contextul în care, totodată, există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line, Preşedintele României şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor.

În plus, discuţiile au reiterat importanţa recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienţei întreprinderilor de stat, o atenţie deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor. Potrivit evaluărilor actuale, absenţa reformelor structurale ar deveni, pe termen mediu şi lung, un obstacol major în calea performanţei economice.

Pe de altă parte, referitor la bugetul pentru anul 2016, s-a evidenţiat necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice. În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate şi prudenţă la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creştere economică sustenabilă.

------

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni astăzi, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, informează Administraţia Prezidenţială.

Delegaţia este condusă de Andrea Schaechter, şeful misiunii FMI în România.

Preşedintele Iohannis urmează să primească delegaţia FMI la ora 11.00.

De asemenea, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional vor avea, astăzi, o întâlnire cu premierul Victor Ponta, la Palatul Victoria, delegaţia FMI umând să ajungă la Guvern la ora 16.00.

Ministerul Finanţelor Publice a început discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional pe marginea bugetului de stat pe 2016.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Reprezentantii FMI au fost de acord ca salariile unui grup de bugetari, alesi pe sprinceana, sa fie marite de trei ori, iar la restul romanilor, salariati si pensionari, sa li se dea in plus, nu 100 de lei ca altadata, ci 50 de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb