Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la deschiderea Târgului Internaţional INDAGRA că, în agricultură, implicarea şi bunăstarea oamenilor contează decisiv", dar fără măsuri strategice urgente, nu se va putea echilibra balanţa comercială a produselor agroalimentare, care înregistrează deja un deficit de 1 miliard de euro. Iohannis susţine că domeniul poate avansa cu ajutorul fondurilor europene, iar noua echipă de la Ministerul Agriculturii trebuie să aibă nu doar uşile, ci şi minţile şi inimile deschise la problemele oamenilor, transmite News.ro.
Preşedintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la deschiderea Târgului Internaţional INDAGRA şi le-a transmis participanţior că "este un lucru extrem de important să dăm un semnal clar şi pozitiv agriculturii româneşti".
"Îi felicit pe organizatorii de la Romexpo pentru că susţin şi promovează cu profesionalism realizările şi afacerile din domeniul agroalimentar, iar pe expozanţi îi felicit pentru modul în care reunesc şi anul acesta specificul tradiţional din agricultură cu interesul faţă de noile tehnologii şi standardele de calitate şi abia aştept să vizitez târgul, să aflu direct de la expozanţi cum merg afacerile. În agricultură, implicarea şi bunăstarea oamenilor contează decisiv. Producători şi fermieri, reprezentanţi ai industriei alimentare, comercianţi şi finanţatori, cu toţii contribuiţi la dezvoltarea agriculturii României şi merită. Eforturile dumneavoastră sunt lăudabile, date fiind dificultăţile cu care vă confruntaţi. Eu cred că România poate progresa semnificativ printr-o mai bună utilizare a fondurilor europene destinate agriculturii, din care a atras până acum doar puţin peste jumătate. Recoltele bune din ultimii ani şi plăţile directe susţin agricultura, dar încă nu contribuie suficient la reducerea sărăciei şi a depopulării zonelor rurale. Trebuie să schimbăm România în bine pornind de la nevoile oamenilor şi de la dorinţa lor de a avea o viaţă mai bună", a transmis Klaus Iohannis, potrivit sursei citate.
Acesta afirmă că "roadele agriculturii necesită timp şi condiţii bune de producţie, dar şi de valorificare".
"Fără măsuri strategice urgente, nu vom putea echilibra balanţa comercială a produselor agroalimentare, care înregistrează deja un deficit de, atenţie, 1 miliard de euro. Ştim cu toţii că exportul masiv de produse primare subvenţionate nu înseamnă încă agricultură modernă, chiar dacă fermierii investesc muncă, energie şi încredere că eforturile lor sunt răsplătite corect. Ştim şi că importul intensiv de produse finite cu valoare adăugată nu înseamnă neapărat o creştere a calităţii alimentelor, în condiţiile în care producătorii din industria noastră alimentară şi din sectorul de procesare se bucură de apreciere publică şi recunoaştere internaţională", a mai spus Iohannis.
Acesta a vorbit despre necesitatea de a avea o agricultură performantă, dar este nevoie de "activarea responsabilă a tandemului public-privat: implicare, profesionalism, investiţii sustenabile şi debirocratizare, competenţă, dar şi sprijin real din partea instituţiilor publice".
"Autorităţile statului trebuie să fie conştiente de responsabilităţile care le revin şi cât mai capabile să le şi îndeplinească. Nu au fost deloc aşa, din păcate, în combaterea epidemiei de pestă porcină, cu măsuri adoptate, aş zice, în bătaie de joc faţă de munca oamenilor şi faţă de aşteptările consumatorilor. Este multă treabă de făcut pentru relansarea sectorului zootehnic, care acum, evident, se confruntă cu mari probleme şi pentru care trebuie să renască speranţa. Am convingerea că agricultura poate fi vârf de lance pentru creşterea economică a României şi tocmai de aceea este imperativ ca noul ministru al agriculturii să acţioneze cu pricepere şi responsabilitate", a mai spus Iohannis, informează aceaşi sursă.
Acesta a apreciat că noua echipă de la Ministerul Agriculturii trebuie "să aibă nu doar uşile, ci şi minţile şi inimile deschise pentru problemele" sectorului.
"România poate avea o agricultură avansată, profesionalizată, care să depăşească barierele ocupaţiei tradiţionale, mai ales în industria alimentară şi în sectorul de procesare. Noua Politică Agricolă Comună se dezbate acum la nivel european, iar România trebuie să aibă obiective ambiţioase şi să-şi promoveze priorităţile în raport cu interesele statelor membre. Eu îmi doresc ca fermierii români să primească plăţi directe echitabile, producătorii de alimente să beneficieze de măsuri de sprijin şi de acces pe piaţă, iar oamenii care trăiesc la sate să simtă o creştere reală a calităţii vieţii în mediul rural", a mai afirmat şeful statului.
Acesta a spus că fermierii de succes lucrează în echipă, au obiective comune ambiţioase, fapt care confirmă că profesioniştii din agricultură înţeleg contextul actual mai bine decât mulţi politicieni.