IOHANNIS LA FINALUL CONSILIULUI EUROPEAN:  "Suntem hotărâţi să facem Uniunea mai bună, mai apropiată de cetăţean"

Politică / 22 octombrie 2017

Klaus Iohannis

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri la Bruxelles, după reuniunea Consiliului European, că mesajul transmis de liderii Uniunii este unul pozitiv şi că liderii UE vor să facă Uniunea mai "bună, mai apropiată de cetăţean", potrivit unei surse din presă.

Iohannis, care a calificat cele două zile de discuţii ca fiind intense, a declarat, citat de Agerpres: "Au fost două zile de discuţii bune. Mesajul general pe care putem să îl dăm după aceste două zile este unul pozitiv. Suntem uniţi, suntem hotărâţi să mergem înainte nu oricum, ci cu optimism, să facem Uniunea mai funcţională, mai bună, mai apropiată de cetăţean. Am lucrat în ambele formate - formatul de UE 28 împreună cu marea Britanie. (...) Astăzi am discutat aşa numită Agendă a Liderilor propusă de preşedintele Tusk (n.r. - preşedintele Consiliului European, Donald Tusk), o agendă pentru următorii doi ani, care planifică cum şi unde ne întâlnim, pentru a lămuri cât mai multe probleme şi pentru a fi în situaţia să proiectăm viitorul Uniunii. Este o schimbare de paradigmă importantă".

Conform sursei, ţara noastră doreşte să intre într-o zonă de planificare strategică. "În ultimii ani, de obicei am reacţionat la ce ni s-a întâmplat, am încercat să gestionăm crize. Acum vrem să intrăm într-o zonă de planificare strategică şi să construim noi viitorul Uniunii aşa cum credem că trebuie să fie pentru cetăţenii europeni.

Preşedintele Iohannis a anunţat că România a decis, alături de ţările participante la reuniune, să susţină Acordul Nuclear cu Iranul, informează sursa.

Preşedintele a subliniat: "Am discutat aseară o temă care este foarte importantă, nu numai pentru Uniune, ci pentru toată lumea - Acordul Nuclear cu Iranul. Şi ne-am decis, a fost unanimitate, să susţinem acest acord. Ştiţi că este o discuţie în momentul de faţă în plan internaţional. Noi, Uniunea Europeană, susţinem în continuare acordul nuclear cu Iranul".

Potrivit sursei citate, tema migraţiei a fost, de asemenea, pe agenda reuniunii Consiliului European de la Bruxelles, se mai arată ‚în sursă.

Klaus Iohannis a adăugat: "Ieri am avut o discuţie pe migraţie şi trebuie să recunosc că a fost prima discuţie pe migraţie pe un ton mai degrabă pozitiv, încrezător. Avem rezultate bune pe toate rutele de migraţie, în sensul că s-a diminuat foarte mult această migraţie. Acest lucru se datorează şi eforturilor depuse de Uniune, dar şi eforturilor depuse de unele state membre. De exemplu, Italia s-a implicat enorm de mult şi cu rezultate foarte frumoase".

Discuţiile de vineri, care au avut loc în formatul UE 27, fără Marea Britanie, s-au referit la Brexit.

Preşedintele Iohannis a adăugat: "Avem o echipă de negociere condusă de domnul Michel Barnier, care negociază condiţiile Brexit-ului. Iniţial am lucrat în ideea că vom găsi astăzi o situaţie care ne permite să facem următorul pas. Negocierile au fost intense, s-au făcut progrese, dar nu suficiente. Aşadar, am constatat astăzi că nu s-au făcut suficiente progrese pentru a trece la faza următoare în relaţia cu Marea Britanie, însă acest lucru nu trebuie să creeze un pesimism deosebit, s-au negociat, s-au apropiat oarecum poziţiile, dar nu suficient pentru a merge mai departe. Se va negocia în continuare şi vom încerca să ajungem în situaţia de O.K. pentru continuare la următorul Consiliu în decembrie".

Potrivit acestuia, calendarul Brexit-ului nu se mai respectă. "Calendarul nu se mai respectă, este clar, doar că acel calendar a fost un calendar cu propunerea de variantă aşa cum s-a crezut că este fezabilă. Nu putem de dragul unei agende să trecem peste puncte sensibile", a arătat şeful statului român.

Potrivit sursei citate, întrebat despre relaţia UE cu Turcia, cu referire la reducerea finanţărilor de pre-aderare, Klaus Ioahnnis a arătat că discuţia a fost mai degrabă de informare reciprocă şi de atmosferă.

Preşedintele a detaliat: "Aceste chestiuni sunt relativ complexe. Ştiţi foarte bine că s-au făcut anumite afirmaţii şi de o parte şi de alta care n-au fost neapărat toate pozitive. Evoluţiile din Turcia evident creează la mulţi lideri politici oarecare îngrijorare şi despre toate aceste chestiuni am discutat. Urmează în perspectivă - dar împreună şi cu Turcia - să găsim o formulă de colaborare viitoare",.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi şi vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, în cadrul căreia au fost discutate, în principal, subiecte privind migraţia, agenda digitală a Uniunii, securitatea şi apărarea, relaţiile dintre UE şi Turcia, dosarul nord-coreean, mai relatează agenţia citată.

Conform sursei amintite anterior, la Consiliul European a fost abordată şi tema referitoare la viitorul UE, context în care a fost discutată Agenda Liderilor, document propus de preşedintele Consiliului, care detaliază calendarul şi subiectele ce ar urma să fie discutate de liderii europeni până la finalul primului semestru al anului 2019.

De asemenea, a avea loc o sesiune în format UE27 dedicată discuţiilor referitoare la retragerea Marii Britanii din Uniune, în vederea evaluării progreselor înregistrate până în prezent în procesul de negociere.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pentru ca din momentul in care mai marii te-au "ales" pentru functia de presedinte, ai vorbit si ai facut mai multe pentru UE decat pentru RO, si noi, romanii suntem hotarati sa-ti dam la *UE.

    Si noi facem parte din UE...dar interesele nationale trebuie promovate..sa trecem din periferie in semiperiferie pentru ca in centru nu e usor!

    Din pozitia de presedintie a Consiliului de Ministri nu poti sa fii decat un mediator neutru. Arta consta in a crea un grup de lucru in Romania care sa integreze in fiecare grup de lucru interesul Romaniei, sa il defineasca mai intai, sa foloseasca minti ascutie cu experienta si curaj si nu orice pitipoanca aroganta..care habar nu are care sunt interesele tarii darmite sa le mai apere..si oricum interele nationale nu vor fi definite ca fiind ale cetatenilor..ci ale unei minoritati priviulegiate! Cam asa stau lucrurile! ce e de facut? Poate Bursa organizeaza astfel de conferinte..in care sa se discute despre apararea interesului national in institutiiile europene si internationale..adica ce trebuie facut ca fiecare cetatean sa o duca mai bine si nu numai o minoritate avuta! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb