IOHANNIS LA INDAGRA:  "Să ieşim din cercul vicios prin care exportăm materii prime şi importăm produse cu valoare adăugată ridicată"

Mina Irina
Politică / 26 octombrie 2017

"Să ieşim din cercul vicios prin care exportăm materii prime şi importăm produse cu valoare adăugată ridicată"

Ţara noastră trebuie să iasă din cercul vicios prin care exportă materii prime, deci implicit subvenţii, şi importă produse cu valoarea adăugată ridicată, a declarat Klaus Iohannis la deschiderea Târgului INDAGRA, remarcând că în prima jumătate a anului importurile de produse agroalimentare au crescut cu 17% faţă de anul trecut, în timp ce exporturile au crescut doar cu 4,5%, potrivit unui comunicat de presă trimis Redacţiei.

El i-a încurajat pe tineri "să-şi întoarcă faţa către agricultură" şi a pledat pentru promovarea inteligentă a produselor româneşti.

"România deţine a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă din Uniunea Europeană, suntem în primii 10 exportatori de grâu şi porumb la nivel global, avem tot ceea ce ne trebuie pentru ca ţara noastră să se impună ca o veritabilă forţă în domeniul agricol şi alimentar. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie recuperate întârzierile şi eliminate unele neajunsuri. De exemplu, în prima jumătate a anului, importurile de produse agroalimentare au fost de aproape 3,5 miliarde de euro, în creştere cu 17% faţă de anul trecut. Exporturile noastre însă au crescut cu doar 4,5%, ceea ce a atras un deficit comercial de peste 1 miliard de euro numai din produsele agricole", a afirmat Iohannis, adăugând că "în această privinţă, este esenţial să ieşim din cercul vicios prin care exportăm materii prime, deci implicit subvenţii, şi importăm produse cu valoarea adăugată ridicată".

El a subliniat că o altă problemă importantă se referă la fragmentarea proprietăţii, cerând Guvernului să încrajeze fermierii mici şi mijlocii să se asocieze.

Preşedintele ţării noastre a declarat: "La noi, fermele mici, cu suprafeţe sub 10 hectare, au o pondere de sub 98% din totalul fermelor existente, în timp ce, în ţările cu agricultură performantă, fermele competitive au în general suprafeţe de peste 50 de hectare. Din acest motiv, doresc să văd că Guvernul încurajează fermierii mici şi mijlocii să se asocieze, pentru ca ei să devină mai competitivi, mai productivi şi, astfel, să iasă din capcana agriculturii la scară mică".

Afirmând că satul românesc poate renaşte numai prin şi împreună cu agricultura, motiv pentru care i-a încurajat pe tineri "să-şi întoarcă faţa către agricultură, cu optimism, dar mai ales cu interesul economic de a face performanţă în agricultură".

El a amintit că până în 2020, prin Politica Agricolă Comună, România beneficiază de fonduri de circa 20 de miliarde de euro, fonduri europene esenţiale, "mai ales că România nu ocupă un loc tocmai onorant în privinţa capitalizării exploataţiilor agricole".

Klaus Iohannis a remarcat că, începând cu 2016, au fost făcuţi paşi importanţi pentru normalizarea plăţilor în agricultură, astfel încât fermierii să beneficieze la timp de plata subvenţiilor, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat, progres care se vede în recoltele record obţinute în acest an la grâu, secară, rapiţă, orz şi floarea soarelui.

Preşedintele a mai afirmat: "În acest an, Ministerul Agriculturii şi-a asumat o ţintă de 3,3 miliarde de euro pentru fondurile europene atrase în agricultură. Vă încurajez, domnule ministru, să fiţi în continuare determinat să contribuiţi la succesul agriculturii noastre, astfel încât în 2018, la INDAGRA din anul Centenarului, să avem şi mai multe de sărbătorit".

Klaus Iohannis a susţinut: "Însă, pentru aceasta, dincolo de imperativele din agricultura de astăzi, este important să ne pregătim pentru viitor. Este esenţial ca România să aibă o strategie a sa în ceea ce priveşte viitorul Politicii Agricole Comune, mai ales în contextul Brexit-ului şi al provocărilor existente la nivel european".

El a apreciat că participarea la Târgul INDAGRA este o foarte bună ocazie şi pentru a vedea cât de multă pasiune şi pricepere se găsesc în produsele româneşti, motiv pentru care este necesar ca aceste produse "să fie promovate în mod inteligent", conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “CSR şi sustenabilitate”
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb