Actualizare 17:00 Noi ne-am angajat că vom creşte numărul de personal din Afganistan, în 2019
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi, la finalul Summitului NATO de la Bruxelles, că România a obţinut o upgradare a statutului brigăzii multinaţionale, prin oferirea unui statut permanent. Iohannis a mai anunţat că s-a discutat despre o posibilă majorare a procentului de 2% din PIB pe care ţările trebuie să îl aloce pentru apărare, dar că subiectul va mai fi dezbătut la următoarele întâlniri. De asemenea, el a anunţat aliaţii NATO că România s-a angajat să crească personalul din Afganistan în 2019 cu peste 200 de oameni.
"Încă din 2016, de la Summitul de la Varşovia, noi am încercat să consolidăm Flancul Estic. Această încercare am făcut-o împreună cu ceilalţi de pe Flancul Estic şi am obţinut pas cu pas o acceptare a importanţei Flancului, o întărire a prezenţei aliate şi în acest an, am obţinut două lucruri: un centru de comandă de trei stele operaţional, fiind un centru de comandă între nivelul tactic, cel mai de jos, şi nivelul strategic, cel mai de sus. Noi credem că noi vom avea în final în jur de 400 de ofiţeri de stat major din toate ţările NATO care vor să fie împreună cu noi. Noi am obţinut o upgradare a statutului brigăzii multinaţionale pe care am înfiinţat-o, acum a căpătat un statut permanent. Vom continua să negociem cu ceilalţi aliaţi pentru o prezenţă cât mai solidă în cadrul acestei brigăzi. Iată deci două rezultate de care putem să fim mândri", a anunţat preşedintele Klaus Iohannis la finalul Summitului NATO de la Bruxelles, relatează News.ro.
------------
Iohannis spune că săptămâna viitoare va lua o decizie în privinţa conducerii DIICOT
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la Bruxelles, că săptămâna viitoare va lua o decizie în privinţa conducerii DIICOT, pentru care ministrul Justiţiei l-a propus pe Felix Bănilă. În ceea ce priveşte viitorul procuror-şef al DNA, preşedintele Iohannis a declarat că ministrul Justiţiei ar trebui să vină cu o propunere care să fie acceptată şi de el, şi de coaliţia majoritară, transmite News.ro.
"În ce priveşte DIICOT voi lua o decizie săptămâna viitoare, după ce se termină toate procedurile, iar în ce priveşte DNA nu am deocamdată niciun fel de date concrete. În măsura în care se va demara procedura, sigur, vom proceda conform legii, ca întotdeauna", a declarat Klaus Iohannis răspunzând unei întrebări.
Întrebat de asemenea dacă va avea negocieri cu liderii PSD-ALDE în privinţa viitorului procuror-şef al DNA, preşedintele Iohannis a replicat: "Preşedintele nu negociază aceste chestiuni. Aceste chestiuni probabil se negociază de ministrul Justiţiei înainte să facă propuneri. Cel puţin aşa mi s-ar părea logic. Ar fi ciudat să vină ministrul Justiţiei cu o propunere care nu este acceptată de coaliţia majoritară sau de preşedinte. Ne-am întoarce într-o situaţie pe care tocmai am încheiat-o printr-o decizie importantă".
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat în 11 iunie că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de numire a procurorului Oliver-Felix Bănilă la conducerea DIICOT. Secţia pentru procurori a Consiliului Superios al Magistraturii a avizat favorabil propunerea ministrului Justiţiei de numire a procurorului Felix Bănilă la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), conform surselor.
---------
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că liderul social-democraţilor Liviu Dragnea a trecut la atacuri deoarece i s-au terminat argumentele politice, şeful statului arătând că aceasta este o abordare inadecvată.
"Nu sunt implicat şi apucături dictatoriale nu am avut niciodată şi nici nu îmi propun. E îngrijorător. Omul şi-a luat o pălărie mult prea mare, nu face faţă, i s-au terminat argumentele politice. O abordare inadecvată", a afirmat Klaus Iohannis, aflat la Bruxelles unde participă la Summitul NATO.
Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că România a obţinut două lucruri foarte importante la summitul NATO de la Bruxelles, respectiv un centru de comandă operaţional şi îmbunătăţirea statutului brigăzii multinaţionale.
"Încă din 2016 de la summitul de la Varşovia noi a încercat să consolidăm Flancul estic, această încercare am făcut-o împreună cu ceilalţi de pe Flancul estic. (...) În acest an, în acest demers de întărire a prezenţei pe Flancul estic am obţinut două lucru foarte importante: un centru comandă de trei stele - un centru de comandă operaţional, între nivel tactic cel mai de jos şi strategic cel mai înalt. (...) Am obţinut o îmbunătăţire a statutului brigăzii multinaţionale pe care am înfiinţat-o, care a căpătat un statut permanent", a spus şeful statului, la sediul NATO.