Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, întrebat astăzi la Buenos Aires despre discuţiile din coaliţie privind supraimpozitarea salariilor bugetarilor care depăşesc remuneraţia şefului statului, că este o problemă sistemică şi nu poate fi rezolvată cu măsuri punctuale, potrivit news.ro.
Acesta a adăugat că este necesară o discuţie aşezată în coaliţie pentru a găsi o soluţie integrată, dacă vor fi modificări ale impozitării şi salarizării, pentru că este nevoie să existe sustenabilitate şi echitate socială.
Întrebat astăzi la Buenos Aires dacă este oportună o astfel de supraimpozitare şi dacă liderii coaliţiei îşi vor respecta promisiunea că nu vor exista creşteri de taxe şi impozite noi, Klaus Iohannis a afirmat: "Cred că între timp ar fi un număr considerabil mai mare care au salariul mai mare decât preşedintele, dar asta sigur că este o problemă sistemică şi nu cred că poate fi rezolvată prin măsuri punctuale. Trebuie să avem o discuţie aşezată, aprofundată pentru a garanta sustenabilitatea sistemului de impozitare. Aşa măsuri scoase cu penseta dintr-un pachet posibil pot fi discutate. Evident, toate trebuie să fie discutate, dar eu mă aştept de la coaliţie să vină cu o soluţie integratoare. Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, ok, dar hai să o facem pe tot sistemul, să îl reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială".
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a propus ieri, în coaliţia de guvernare, impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, respectiv 25.000 de lei, măsură care ar urma să se aplice atât la stat cât şi la privat. Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu o analiză, într-o săptămână, privind impactul unei astfel de măsuri.
De asemenea, premierul şi liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, astăzi la Iaşi, despre discuţiile din coaliţie privind o impozitare a veniturilor suplimentare, că este adevărat că aseară au discutat, el precizând că nu este vorba despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri. El a precizat că pachetul de masuri nu va intra în vigoare de la 1 mai, care este săptămâna viitoare.
Şeful Executivului a arătat: "Nu avem cum să luăm această decizie până când Ministerul de Finanţe nu va prezenta o analiză clară".